Haberler

Türkiye'de Yazlıklar Dört Mevsim Kullanılacak

İkincil konut olarak da adlandırılan yazlık veya mevsimlik konutların turizme kazandırılması istendi.

İkincil konut olarak da adlandırılan yazlık veya mevsimlik konutların turizme kazandırılması istendi.

Yaşar Üniversitesi Turizm İşletmeciliği Bölümü Başkanı Doç.Dr. Gökçe Özdemir ve Öğretim Üyesi Yrd.Doç. Dr. Ferika Özer Sarı, atıl durumdaki ikincil konutların turizme nasıl kazandırılabileceğini anlattı.

Avrupa'da 49 milyon kişinin daha uzun süreli geceleme yapmak veya ev ortamının sunduğu olanaklardan faydalanmak istemeleri gibi nedenlerle ev kiralayarak tatil yaptığını belirten Doç.Dr. Gökçe Özdemir, "İkincil konutların turizmde alternatif gelir oluşturma arayışları tüm dünyada olduğu gibi ülkemizde de devam etmekte. Bunun başarılı örnekleri Mersin Ticaret ve Sanayi Odası öncülüğünde Mersin'de ve Ayvalık Turizm Geliştirme ve Altyapı Hizmet Birliği'nin öncülüğünde Ayvalık'ta kendisini göstermiştir. Ancak, ülke ekonomisine ciddi anlamda yük getiren bu ikincil konutlar için daha geniş çapta bir eylem planı hazırlanmalı. Bu eylem planıyla atıl konutlar 12 ay turizme hizmet edebilir. Ayrıca, yeterli konaklama imkanı sağlanamadığı için gerçekleştirilemeyen uluslararası konferanslara ve büyük spor organizasyonlarına ev sahipliği yapılabilir" dedi.

"İSPANYA EN İYİ ÖRNEK"

Dünyadan da örnekler sunan Özdemir, İspanya'da ikincil konutların hayata geçirilmesi için planlanan projenin başarıyla hayata geçirildiğini söyledi.

Yaşar Üniversitesi akademisyeni Özdemir, "İsviçre'de 250 bin otel yatak arzına karşın 1 milyon ikincil konut yatak arzı bulunmakta. İspanya'da ise yatak arzının yüzde 75'i ikincil konutlardan sağlanmakta. Biz de ülke olarak yeni ve farklı bir pazarla yüksek bir talep oluşturabiliriz. Bu ülke ekonomisi için büyük bir kazanç sağlayabilir" bilgisini verdi.

Turizm tesisi olarak kullanılacak ikincil konutların haksız kazanç oluşturmaması amacıyla hizmet başına vergilendirilmesi gerektiğini vurgulayan Yrd.Doç. Dr. Ferika Özer Sarı da, Türkiye Seyahat Acenteleri Birliği (TÜRSAB) tarafından hazırlanan raporu hatırlattı. Sarı, TÜRSAB tarafından yazlık konutların kiralanması hakkında hazırlanan rapora göre Türkiye'de kullanılmayan ikincil konutların sayısının 100 bini bulduğunu anlattı. Bunun yıllık 2 milyar liralık vergi kaçağına yol açtığını anlatan Sarı, sözlerini şöyle tamamladı: "Bu nedenle devlet kontrolünde bir ev kiralama sistemi oluşturulabilir. Aynı veri tabanı içinde kayıt altına alınacak kiralama işlemleri ile vergi kaçağının önüne geçilebileceği gibi müşteri profili de ortaya çıkarılabilir. Öte yandan ev sahiplerine ev tadilat kredileri de sağlanabilir. Böylece konut standartları da yükseltilebilir." - İZMİR

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Güncel

Politika Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

20 Nisan Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi! 20 Nisan İzmir GEDİZ elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! İzmir'de elektrik ne zaman gelecek? İzmir'de elektrik kesintisi! 20 Nisan 2024 Resmi Gazete ATAMA KARARLARI! Bugünün kararları neler? 20 Nisan Resmi Gazete yayımlandı! 32266 sayılı Resmi Gazete atamalar listesi! 20 Nisan Ankara elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Ankara'da elektrikler ne zaman gelecek? Ankara'da elektrik kesintisi! 20 Nisan Adana elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Adana'da elektrikler ne zaman gelecek? Adana'da elektrik kesintisi! 22 Nisan Pazartesi günü okullar tatil mi, yarım gün mü? 20 Nisan Cumartesi Sayısal Loto çekiliş sonuçları açıklandı mı? Sayısal Loto sonuçları saat kaçta açıklanacak? Sayısal Loto CANLI izle! Sadettin Saran kimdir, serveti ne kadar? Sadettin Saran aday mı? Sadettin Saran Fenerbahçe başkanlığına aday oldu mu? Tövbe duası: Tövbe istiğfar duası okunuşu ve yazılışı nedir? Arapça Tövbe duası ve Türkçe meali! Tövbe nasıl edilir? Nasuh Tövbe duası nasıl okunur? Baby Shower nedir, ne demek? Baby Shower patisi nedir? Baby Shower pastaları! Baby Shower partisine katılmak caiz mi? Diyanet'in açıklaması ne? Galatasaray, Fenerbahçe ve Beşiktaş'ın 2023-2024 sezonu Avrupa gelirleri Bilmeceler ve Cevapları 2022: En Zor Bilmece Soruları Nelerdir? Zor, Kolay, Komik, İlginç, Eğlenceli, Yeni, Uzun, Kısa Bilmeceler ve Cevapları! 1 Ekim hangi burç? Ekim'in 1'i hangi burçtur? 1 Ekim burç özellikleri, sembolü ve gezegeni nedir? 1 Ekim hangi burca ait? Halving ne demek? Kriptoda halving anlamı nedir?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title