Haberler

Türkiye'de yaşayan Suriyeliler Türkçeyi öğrendi

Bursa Büyükşehir Belediyesi, Bursa Kent Konseyi ve IMPR işbirliğiyle düzenlenen "Zorunlu Dış Göç ile Gelen ve Geçici Koruma Altına Alınan Suriyelilere Yönelik Türkçe Okuma Yazma ve Meslek Edindirme Kursu" sertifika programı, Merinos AKKM'de yapıld

Zorunlu göçle Türkiye'ye gelen ve koruma altına alınan Suriyelilerin toplumsal hayata daha hızlı adapte olabilmeleri için Büyükşehir Belediyesi, Bursa Kent Konseyi ve Uluslararası Ortadoğu Barış Araştırmaları Merkezi Derneği (IMPR) işbirliğiyle düzenlenen Türkçe Okuma Yazma ve meslek edinme kursunda katılan Suriyeli kursiyerlere, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Mehmet Müezzinoğlu'nun katıldığı törenle sertifikaları verildi.

Bursa Büyükşehir Belediyesi, Bursa Kent Konseyi ve Uluslararası Ortadoğu Barış Araştırmaları Merkezi Derneği (IMPR) işbirliğiyle düzenlenen "Zorunlu dış göç ile gelen ve geçici koruma altına alınan Suriyelilere yönelik Türkçe Okuma Yazma ve Meslek Edindirme Kursu" programının sertifika programı, Atatürk Kongre Kültür Merkezi (Merinos AKKM) Hüdavendigar Salonu'nda yapıldı.

Toplantıya, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Dr. Mehmet Müezzinoğlu, Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe, Bursa Milletvekilleri Emine Yavuz Gözgeç, Bennur Karaburun, Muhammet Müfit Aydın, Osman Mesten, Vali Yardımcısı Ergün Güngör, Yıldırım Kaymakamı Mehmet Aydın, Osmangazi Belediye Başkanı Mustafa Dündar, Bursa Kent Konseyi Başkanı Hasan Çepni, Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreteri İsmail Yılmaz, Uludağ Üniversitesi Rektörü Yusuf Ulcay, IMPR Başkanı Prof. Dr. Veysel Ayhan, IMPR Kurumsal Politikalar Belirleme Başkanı Yüksel Yeni, belediye yöneticileri, parti temsilcileri, dernek, kamu kurumlarının ve sivil toplum kuruluşlarının üyeleri ile Suriyeli aileler katıldı.

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Dr. Mehmet Müezzinoğlu, Sezai Karakoç'un 'Sakın kader deme, kaderin üstünde kader vardır. Ne yapsalar boş, göklerden gelen bir karar vardır' dizelerini hatırlattı. Göklerden gelen kararın gereği mağdurun ve mazlumun yanında, zalimin ise karşısında olmaları gerektiğini söyleyen Bakan Mehmet Müezzinoğlu, Türk milletinin geçmişte olduğu gibi günümüzde de örnek duruşunu sergilediğini belirten Müezzinoğlu, " Suriye'den gelen yaklaşık 3 milyon kardeşimize sahip çıktık. Onların sıkıntılarını paylaştık. Onlarla geleceğin hayallerini kurduk. 80 milyon insanımız için ne istediysek Suriyeli dostlarımız için de onu istedik. Geleceğe güvenle bakıp umutla yürümeyi kendimiz, Suriyeliler ve tüm mazlumlar için istiyoruz. Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan 'Dünya 5'ten büyüktür' derken mağdurlar, mazlumlar adına söyledi. Zalimlere de gerek mesajı verdi" dedi.

Suriyeli kardeşlerimizin yaşadığı sıkıntıları çözmek için gerekli desteklerin verildiğini anlatan Bakan Müezzinoğlu, dil sıkıntısının çözümü için kurslar, eğitim için okullar açıldığını, sağlık için çözümler üretildiğini dile getirdi. Sağlık Bakanı olduğu dönemde '155 bin Suriyeli annenin Türkiye'de evladını doğurduğu' söylediğini hatırlatan Müezzinoğlu, kendi annelerimize verilen tüm imkanların Suriyeli annelere de verildiğini ifade etti. Vatanını terk etmenin hayatın en büyük zorluklarından olduğunu anlatan Müezzinoğlu, "Doğduğu toprakları, hatıraları geride bırakmanın ne olduğunu sizler kadar bende anlıyorum. Yunanistan'ın Batı Trakya bölgesinde doğmuş, ilkokulu ve ortaokulu orada bitirmiş, ama Yunanistan'ın asimile politikası sebebiyle Türkiye'ye Meriç Nehri'ni kaçarak gelmiş Türkiye'ye göç etmiş bir kardeşinizim. Çok büyük devletin ve medeniyetin bağrına geldim. Bu ülkede hekim oldum, imkan sahibi oldum. Umutsuz olmayın. Karamsar olmayın. Sakın korkmayın. Müslümana yakışan geleceğe ümitle bakmaktır. Mazlumların, mağdurların, bu milletin yarınları bugünden daha güzel olacak. Allaha şükür Recep Tayyip Erdoğan gibi bir liderimiz var" diye konuştu.

Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe ise, kursa katkı sağlayan tüm kurslara teşekkür etti. Dostun kötü günde belliği olacağını, Türk halkının da Suriye halkıyla dost olduğunu söyleyen Başkan Recep Altepe, "Güzel günlerde birlikte güldük. Zor günlerde birlikte sıkıntıları çektik. Çanakkale'de birlikte savaştık. Dünya hayatının bir gerçeği olan göçler devam ediyor. Peygamber Efendimiz başta olmak üzere herkes bir şekilde göç ediyor. Bizler de farklı coğrafyalardan buralara geldik. Şimdide Suriye'de yaşanan zulümler birlikte yeni göç dalgası yaşanıyor. Bize de burada ev sahipliği yapmak düştü. Kardeşlerimizin en iyi şekilde hayat tutunabilmesi, toplumsal hayatta yer alabilmeleri için başta dil meselesi çözülmelidir. Bizler de bu konuda destek veriyoruz. Şimdiye kadar olduğu gibi bundan sonra da birlikte olacağız. Bir gün savaş bitecek ve Türkiye ile Suriye bütünleşerek büyümeye devam edecek. Dostlar sevinecek, düşmanlar üzülecek. Bu organizasyonun düzenlenmesinde emeği geçen Bursa Kent Konseyi ile IMPR'ye teşekkür ediyorum" diye konuştu.

Vali Yardımcısı Ergün Güngör, savaşa maruz kalan Suriyelilere tüm dünyanın gözünü kapatarak görmezden geldiğini, ancak Türk halkı tüm kesimleriyle dünyaya insanlık örneği vererek Suriyelilere kucak açtığını belirtti. Bursa'da 122 bin civarında Suriyeli bulunduğunu hatırlatan Güngör, Türk vatandaşına edilen hizmetin aynısının onlara da yapıldığını dile getirdi.

Bursa Kent Konseyi Başkanı Hasan Çepni, ümmetin imtihanının bir paylaşımı yaşandığını dile getirdi. Allahu Teala'nın Bakara suresinin bir ayetinde 'Allah sizi korkuyla, açlıkla, yakınlarınızla, malınızla imtahan eder. Ne mutlu başarılı geçenlere ve sabredenlere' dediğini hatırlatan Çepni, "Suriyeli kardeşlerimizin imtihanı ümmetin imtihanıdır. Bizler de onlara destek olmaya çalışıyoruz. Desteklerinden ötürü Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe'ye ve IMPR'ye teşekkür ediyorum" şeklinde konuştu.

IMPR Başkanı Prof. Dr. Veysel Ayhan, düzenlenen Türkçe okuma yazma ve meslek edindirme kurslarıyla 1352 Suriyeliye sertifikalarının teslim edildiğini ifade etti. En büyük sıkıntının dil olduğunu hatırlatan Ayhan, bu meselenin çözümüyle sosyal ve toplumsal uyumun daha hızlı sağlanacağını söyledi. Çalışmaları hakkında bilgi veren Ayhan, Bursa'nın yaptığı insani tutum ve yardımlardan uluslararası derneklerin alacağı dersler olduğunu anlattı.

IMPR Kurumsal Politikalar Belirleme Başkanı Yüksel Yeni ise, Suriye'de yaşanan karışıklık üzerine ülkemize doğru göç dalgasının yaşandığını hatırlattı. Türk halkının Ensar ve Muhacir anlayışıyla Suriyelilere kucak açtığını belirten Yeni, en bariyer olan dil meselesine yoğunlaştıklarını ve bu yönde Türkçe kurslarını başlattıklarını belirtti. Pilot uygulamasını Bursa'da yaptıkları kursları 11 şehirde daha başlatacaklarını aktaran Yeni, Büyükşehir Belediyesi ve Bursa Kent Konseyi başta olmak üzere destek olan tüm kurumlara teşekkür etti.

Programı başarıyla tamamlayan Suriyeli kursiyerler şiir okuyarak duygularını dile getirdi. Türkiye'nin şefkatli bir anne gibi kendilerine kucak açtığını söyleyen ilk Suriyeli kursiyer, dünyaya örnek olan Türkiye'ye ve Türk halkına teşekkür etti. Diğer kursiyer ise, Halep'ten geldiğini, savaşın çıktığı zor dönemler geçirdiklerini ifade ederek, Türkiye'ye geldiklerinde dil sıkıntısı yaşadığını, çevresiyle el işaretleriyle anlaştığını anlattı. Ücretsiz Türkçe kursuna katılarak Türkçe öğrendiğini belirten kursiyer, kendilerine bu imkanı sunan Türkiye'ye teşekkür etti.
Konuşmaların ardından Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Dr. Mehmet Müezzinoğlu tarafından kursları başarıyla bitiren kursiyerlere sertifikaları teslim edildi. Programın sonunda Suriyeli kursiyerler tarafından mini konser verildi.

Kaynak: Bültenler / Güncel

Merinos Türkiye Suriye Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title