Haberler

Uluslararası Şeffaflık Derneği: Türkiye'de Yolsuzluk Arttı, Artmaya da Devam Edecek

Güncelleme:

Yolsuzlukla ilgili araştırmaya katılanların yüzde 67'si, son 2 yıl içinde yolsuzlukların arttığını ve yüzde 54'ü de önümüzdeki iki yılda da artmaya devam edeceğini söyledi.

Uluslararası Şeffaflık Derneği, " Türkiye'de Yolsuzluk: Neden, Nasıl ve Nerede?" başlıklı kamuoyu araştırmasının sonuçlarına göre, katılımcıların yüzde 67'si, son 2 yıl içinde yolsuzlukların arttığını ve yüzde 54'ü de önümüzdeki iki yılda da artmaya devam edeceğini düşünüyor. Yolsuzluğun en yaygın olduğu düşünülen kurumlar arasında ise yerel yönetimler/belediyeler ve siyasi partiler ilk sıralarda yer aldı.

Yolsuzlukla mücadelede dünyanın önde gelen sivil toplum kuruluşlarından Uluslararası Şeffaflık Örgütü'nün Türkiye ülke kolu olarak faaliyet gösteren Uluslararası Şeffaflık Derneği, "Türkiye'de Yolsuzluk: Neden, Nasıl ve Nerede?" başlıklı kamuoyu araştırmasının sonuçlarını açıkladı.

YÜZDE 55 HÜKÜMETİN ÇABASINI ETKİSİZ BULUYOR

Mevcut hükümetin yolsuzlukla mücadeledeki çabalarını, katılımcıların yüzde 55'i etkisiz buluyor. Yolsuzluğun nedenlerine ilişkin soruda katılımcıların verdiği cevaplar, dokunulmazlıklar ve yolsuzluğun cezasız kalmasının büyük bir sorun olduğuna işaret ediyor.

Uluslararası Şeffaflık Derneği Başkanı Oya Özarslan'ın sunumuyla gerçekleşen basın toplantısında paylaşılan araştırma sonuçları, kamuoyunun, son iki yıl içinde yolsuzluğun arttığını ve önümüzdeki iki yıl içinde de artmaya devam edeceğini düşündüğünü, dokunulmazlıklar ve yolsuzluğun cezasız kalmasının ise en önemli sorun olduğunu ortaya koydu.

Basın toplantısına yorumlarıyla katkıda bulunan araştırmacı gazeteci Nedim Şener, Türkiye'deki "yolsuzluk kültürünün" çok korkutucu olduğunu dile getirdi.

Basın toplantısı konuşmacılarından İktisatçı/Gazeteci Mustafa Sönmez de Türkiye'de olduğu gibi yargının, yasamanın tekelleşiyor olmasıyla yolsuzluk sorununun büyük bir sorun haline geldiği yorumunda bulundu.

Pwc Türkiye Vergi Hizmetleri Lideri ve aynı zamanda Uluslararası Şeffaflık Derneği Yönetim Kurulu Üyesi olan Zeki Gündüz de yolsuzluğun artmasının özel sektör açısından bakıldığında yatırımları da etkilediği, iş yapma maliyetlerini artırdığı ve kötüyü daha pahalıya almak zorunluluğunu ortaya koyduğunu belirtti.

"USULSÜZ" ÖDEME YAPANLAR YA DA "HEDİYE" VERENLER ARTIYOR

Türkiye'nin tüm bölgelerinde, toplam 2000 kişiyle görüşülerek hazırlanan kamuoyu araştırmasının sonuçlarına göre, katılımcıların yüzde 28.35'i, son 12 ayda usulsüz ödeme yapmak veya hediye vermek durumunda kaldığını belirtti.

Bu oran, Uluslararası Şeffaflık Örgütü tarafından toplam 107 ülkeden 114 bin katılımcıyla gerçekleştirilen, bugüne kadar yolsuzluk üzerine hazırlanmış en kapsamlı araştırma sayılan Küresel Yolsuzluk Barometresi'nin 2013 yılı Türkiye sonuçlarında yüzde 21 düzeyindeydi.

"DOKUNULMAZLIKLAR VE CEZASIZLIK YOLSUZLUKLA MÜCADELEYİ ETKİSİZ HALE GETİRİYOR"

Yolsuzluğun nedenlerinde ilk sırada yer alan başlık dokunulmazlık ve cezasızlık iken, katılımcıların yüzde 55'i hükümetin yolsuzlukla mücadele çabalarını etkisiz buluyor.

Kamuoyu araştırması sonuçları, dokunulmazlıklar ve cezasızlığın yolsuzlukla mücadeleyi etkisiz hale getirdiğine işaret ediyor.

Yolsuzluğun nedenleri sıralamasında arasında ilk sırayı, 10 üzerinden 8.14 puan ile dokunulmazlıklar ve yolsuzluğun cezasız kalması alıyor. Cezasızlığı, 7.97 ile siyaset-sermaye ilişkisi, 7.95 ile ihale sistemleri ve 7.94 ile medya-sermaye ilişkisi izliyor.

"ÖZEL SEKTÖR RÜŞVET-HEDİYE İLE KAMU SEKTÖRÜ ÜZERİNDE ETKİLİ"

Bu sıralama, ankete katılanların özel sektörün yolsuzlukta önemli bir payının olduğunu düşündüğünü de göstermektedir. Katılımcıların yüzde 61'inin, özel sektörün rüşvet ile kamu sektörü üzerindeki etkisine ilişkin soruya "evet, özel sektör rüşvet, hediye vb. vererek kamusal işlemler ve hukuki düzenlemeler üzerinde çok etkilidir" demiş olması da bu sonucu destekliyor.

"Kamu ihalelerinin de yolsuzluğun nedenleri sıralamasında 3. sırada yer alırken, kamu iş ve işlemlerinde yolsuzluk derecesi sıralamasında 10 üzerinden 8,62 puanla 1. sırada yer alıyor" denilen araştırma sonuçlarında, şu değerlendirme yapıldı:


"BELEDİYELER EN FAZLA USÜLSÜZ ÖDEME YA DA HEDİYENİN VERİLDİĞİ KURUMLAR"

"Ankete katılanların bireysel deneyimlerinden çok, sistemik bir alana işaret ettikleri görülüyor. Yolsuzluğun en yaygın olduğu düşünülen kurumlar arasında yerel yönetimler/belediyeler ve siyasi partiler ilk sıralarda yer alırken, yolsuzluk iddiaları oy tercihlerini olumsuz etkiliyor. Belediyeler ayrıca, en fazla usulsüz ödeme ya da hediyenin verildiği kurumlar olarak göze çarpıyor. Türkiye'de hâlâ bir siyasi etik yasasının bulunmaması, çıkar çatışmalarının önlenememesi ve siyasetin finansmanı, özellikle de seçim kampanyalarının finansmanı ile ilgili kayda değer bir denetim yapılamamasına neden oluyor. Ayrıca lobi faaliyetlerini düzenleyen bir yasal çerçeve de bulunmadığından siyasetin diğer alanlarla ilişkisinin gözetimi güçleşiyor. Türkiye'de siyasetin bir menfaat sağlama aracı olarak kullanıldığına dair örneklerle birlikte bu yönde güçlü bir algı olduğu da görülüyor."

"PARTİ HAKKINDAKİ YOLSUZLUK İDDİALARI SEÇİMDE OY VERİRKEN TERCİHLERİ OLUMSUZ ETKİLEYECEK"

Araştırma sonuçlarında, "dikkate değer" bir bulgunun da, katılımcıların yarısından fazlasının oy verdikleri parti hakkındaki yolsuzluk iddialarının gelecek seçimlerde oy verirken tercihlerini olumsuz etkileyeceğine işaret edildi.

"Son 1 yıl içinde usulsüz ödeme yapmanız/hediye vermeniz istendiyse, bu konuda yasal bir şikayette bulundunuz mu/ihbar ettiniz mi?" sorusuna katılımcıların yüzde 88'i hayır cevabını verdiği de ifade edilen araştırma sonuçlarında, "Bunun nedeni sorulduğunda ise, katılımcıların yüzde 60'ı yasal şikayette bulunmanın bir faydası olmayacağını belirtiyor" denildi ve eklendi:

"Araştırma sonuçları, yolsuzluğun Türkiye'de kamudan özel sektöre pek çok alanda adalet ve hizmete erişimi engelleyen bir sorun haline geldiğini gösteriyor. Cezasızlık ile hukuk devleti ilkesinin zedelenmiş olması yolsuzlukla mücadeleyi etkisiz hale getiriyor."

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel

Nedim Şener Türkiye Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

Fundagül Demirkol kimdir? Türkiye İşçi Partisi Kırşehir Boztepe Belediye Başkan adayı Fundagül Demirkol kimdir? Yalçın Ertaş kimdir? AK Parti Konya- Ilgın Belediye Başkan adayı Yalçın Ertaş kaç yaşında, nereli? Mehmet Badem kimdir? AK Parti Konya- Kadınhanı Belediye Başkan adayı Mehmet Badem kaç yaşında, nereli? Mehmet Yaka kimdir? AK Parti Konya- Karapınar Belediye Başkan adayı Mehmet Yaka kaç yaşında, nereli? Hasan Kılca kimdir? AK Parti Konya- Karatay Belediye Başkan adayı Hasan Kılca kaç yaşında, nereli? Murat Ünver kimdir? AK Parti Konya- Kulu Belediye Başkan adayı Murat Ünver kaç yaşında, nereli? Nafiz Solak kimdir? AK Parti Konya- Sarayönü Belediye Başkan adayı Nafiz Solak kaç yaşında, nereli? Mustafa Kavuş kimdir? AK Parti Konya- Meram Belediye Başkan adayı Mustafa Kavuş kaç yaşında, nereli? Kasım Çelebi kimdir? Zafer Partisi Erzurum Yakutiye Belediye Başkan Adayı Kasım Çelebi kaç yaşında, nereli? Ahmet Pekyatırmacı kimdir? AK Parti Konya- Selçuklu Belediye Başkan adayı Ahmet Pekyatırmacı kaç yaşında, nereli? Mehmet Tutal kimdir? AK Parti Konya- Seydişehir Belediye Başkan adayı Mehmet Tutal kaç yaşında, nereli? Osman Arı kimdir? AK Parti Konya- Taşkent Belediye Başkan adayı Osman Arı kaç yaşında, nereli? Hasan Koçer kimdir? AK Parti Konya- Yalıhüyük Belediye Başkan adayı Hasan Koçer kaç yaşında, nereli? Ali Konak kimdir? AK Parti Konya- Yunak Belediye Başkan adayı Ali Konak kaç yaşında, nereli? Serdar Köksal kimdir? Zafer Partisi Erzurum Tortum Belediye Başkan Adayı Serdar Köksal kaç yaşında, nereli?
500

Yorumlar (76)

demokrat:

Pis hain koyunlar, adaleti maf ettiniz, dürüst polislerimiz yerlede sürünüyor ve ne yapacaklarını bilemiyorlar. Bunu zeka noksanlığınızla düşünemediniz demi hain salAKlar? Hirsızı destekleyince polis ve adalet ne hale geldiğini hepimiz görüyoruz ve bütün suç sizde.

31
1
yanıtYanıtla
OY OY OYY:

AKPARTİ ZAMANINDA MİLLETİN TEK KURUŞU ZAYİ OLMAMIŞTIR. HER KURUŞ HİZMET OLARAK VATANDAŞA DÖNMÜŞTÜR.

2
26
yanıtYanıtla
remzimobilWeb@haberler.com:

50 de yolsuzluk var akp ve yandaşları bukadar acık be net bunlar hakiki müslüman biziz diyenler kul hakkı ve haramı yiyenler

26
1
yanıtYanıtla
Fatih:

4 bakanı rüşvetle suçlandığı halde mahkemeye bile göndermeyip, bakanın partisi tarafından aklanan ülke hangi ülke acaba?. . . . . .

25
1
yanıtYanıtla
memomobilWeb@haberler.com:

ak Parti yolsuzluk yaptı ama diğerleri gibi millete sefalet çektirmedi

0
24
yanıtYanıtla
AHMET UĞUR:

YOLSUZLUĞU BİLE BİLE AKP YE OY VEREN APTALLAR SİZDE BİLİNKİ AKP DÖNEMİNDE TÜRKİYE TARİHİNİN EN BÜYÜK YOLSUZLUĞU YAPILDI HALA DESTEKLEYİN BE UYUYAN MİLLET YETER ARTIK SİZİN YÜZÜNÜZDEN GELECEK NESİLLERİMİZ BORÇ BATAĞINA SAPLANACAK YETER ARTIK UYANIN UYANIN

23
1
yanıtYanıtla
muzo:

artçak tabi başımızdaki partide adalet ismi var çalan itibar görüyor

20
3
yanıtYanıtla
www:

akp bu sefer bilinçli yolsuzluk yapacak tecrübe edindi artık

20
3
yanıtYanıtla
Adınızı Yazınyusuf:

bence dünyada torpilin ve yolsuzluğun en çok olduğu ülke türkiye torpil yoksa devlet dairesinde iş gördüremessin. . .

18
2
yanıtYanıtla
OGUZ TÜRKÜ:

hani imam hatipler cogalinca yolsuzluklar olmayacaktiya-nerede kaldi bu tez-bir insanda ahlak olmali ahlaki olmayan insan KABENIN icindede yasasa ahlaksizdir-insanlarin DININI IMANINI tartmak bizlere düsmez ama birisi cikiyor efendim hirsizlik yapmadilarya yolsuzluk günah degil diyor-76 milyonun hakkini yiyenler günahlarin en büyügünü isler bunlari cehennem bile temizleyemez

18
1
yanıtYanıtla
Tüm 76 yorumu okumak için tıklayın Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title