Haberler

Türkiye'de Pek Çok Kişi 'Ms' Olduğunu Saklıyor"

Türkiye MS Derneği Başkanı Ayşen İnci, Multipl Skleroz (MS) hastalarının yalpalama ve denge bozukluğu olduğu için toplumda "sarhoş" zannedildiğini belirterek, "Türkiye'de pek çok kişi, yanlış anlamalardan ötürü bu hastalığını saklıyor.

Türkiye MS Derneği Başkanı Ayşen İnci, Multipl Skleroz (MS) hastalarının yalpalama ve denge bozukluğu olduğu için toplumda "sarhoş" zannedildiğini belirterek, " Türkiye'de pek çok kişi, yanlış anlamalardan ötürü bu hastalığını saklıyor. İşini kaybetmek istemiyor, eş bulmak istiyor" dedi.

Akdeniz Üniversitesi Ayşe Sak Uygulamalı Bilimler Yüksekokulu Pazarlama Bölümü'nden 9 öğrencinin hazırladığı "MS Hastaları İçin Toplumda Farkındalık Yaratılması Projesi" kapsamında, Eğitim Fakültesi Konferans Salonu'nda program düzenlendi.

Türkiye MS Derneği Başkanı İnci, yaptığı konuşmada, gençlerin farkındalık yaratmak adına yaptığı çalışmaların önemli olduğunu ifade etti.

Dernek başkanlığına giden sürecin, 2006-2007 yıllarında İstanbul Devlet Tiyatrosu'nda oynadığı tek kişilik bir oyunla başladığını anlatan İnci, "Oyunumu elime alıp okuduğumda iki şeyi düşündüm. O oyunun altından nasıl kalkacağımı ve MS için ne yapabileceğimi. Bu rol beni çok etkiledi. Dernekle, hastanelerle, doktorlarla ve hastalarla irtibat kurarak araştırma yaptım. Farkındalık adına önemli bir roldü" diye konuştu.

Yaptığı araştırmalarda MS'in tanısının ne kadar zor konulduğunu öğrendiğini, tekerlekli sandalye üzerinde oynadığı rolün kendisini çok zorladığını ifade eden Ayşen İnci, dernekte gönüllü bulmakta zorlandıklarına da değindi.

MS hastalarının çoğunun hastalığını gizlediğini vurgulayan İnci, şunları kaydetti:

"MS'liler sarhoş zannediliyor. Tabi bir yalpalama oluyor, denge bozukluğu oluyor, taksiye binmek istedikleri zaman 'sarhoş' diye alınmıyor. Bulaşıcı değil. Türkiye'de pek çok kişi yanlış anlamalardan ötürü bu hastalığını saklıyor. İşini kaybetmek istemiyor, eş bulmak istiyor. Bunu gizliyorlar, çünkü insanlar kaçıyorlar farklı düşündükler için. Bu yüzden çok fazla net bir rakama ulaşamıyoruz. Elimizden geldiğince bunu bir şekilde bazı projelerle duyurmaya başladığımızı sanıyorum."

"Türkiye'de 40 bin MS hastası olduğu biliniyor"

Kütahya Dumlupınar Üniversitesi Tıp Fakültesi Nöroloji Ana Bilim Dalı öğretim üyesi Doç. Dr. Sibel Canbaz Kabay da çevresel etkenler, genetik bozukluklar, gıdalardaki toksinler, çevre kirliği, yaşamsal problemler ve katkı maddelerinin MS hastalığının ortaya çıkmasında bir etken olabileceğini belirtti.

Hastalığın 20 ila 40 yaşlarında daha sık görüldüğünü anlatan Kabay, "MS hastalığı kadınlarda iki kat fazla görülüyor, özellikle 15'ten sonra ve 55 yaşın altında daha sık. Fakat bu demek değil ki sadece bu yaşlarda, çocukluktan 70 yaşına kadar görülebiliyor" şeklinde konuştu.

Dünyada milyonlarca MS hastası olduğuna dikkati çeken Doç. Dr. Kabay, "Türkiye'de 40 bin MS hastası olduğu biliniyor. Her geçen gün de maalesef bu sayı giderek artırıyor. Öldürücü bir hastalık değil aslında, özürlülükle yaşamak zorunda olan bir hastalık grubu karşımıza çıkabiliyor" ifadelerini kullandı.

- Gözyaşlarını tutamadı

Programda konuşan MS hastası yazar Hakan Algan da toplumda hastalığı yüzünden yaşadıklarını anlattığı sırada gözyaşlarını tutamadı.

Bir süre ağlayan Algan, yürümekte zorluk çektiği için defalarca vatandaşların kendisini "sarhoş" sandığını söyledi.

Konuşmaların ardından Dumlupınar Üniversitesi MS Sanat Okulu Korosu da konser verdi.

Kaynak: AA / Yerel

Akdeniz Üniversitesi İstanbul Türkiye Yerel Haberler

Bakmadan Geçme

KOSKİ Konya su kesintisi: Konya'da sular ne zaman gelecek? 24-25 Nisan 2024 Konya su kesintisi listesi! Görümce nerede çekildi? Görümce filmi konusu nedir, oyuncuları kimlerdir? Görümce hangi il ve ilçede çekildi? ASAT Antalya su kesintisi: Antalya'da sular ne zaman gelecek? 24-25 Nisan 2024 Antalya su kesintisi listesi! Görümce filmi konusu nedir? Görümce filmi oyuncuları ve Görümce özeti! Kuruluş Osman CANLI izle! ATV Kuruluş Osman 157. bölüm canlı izle! Kuruluş Osman yeni bölümde neler olacak? ATV canlı izleme linki! 24 Nisan 2024 Sayısal Loto çekiliş sonuçları açıklandı mı? Sayısal Loto sonuçları saat kaçta açıklanacak? Sayısal Loto CANLI izle! Şans Topu sonuçları açıklandı mı? Şans Topu sonuçları ne zaman açıklanır? 24 Nisan 2024 Çarşamba Şans Topu sonuçlarına ne zaman, nereden bakılır? Son Depremler! Bugün İstanbul'da deprem mi oldu? 24 Nisan AFAD ve Kandilli deprem listesi! 24 Nisan Ankara'da, İzmir'de deprem mi oldu? İSKİ İstanbul su kesintisi: İstanbul'da sular ne zaman gelecek? 24-25 Nisan 2024 İstanbul su kesintisi listesi! İZSU İzmir su kesintisi: İzmir'de sular ne zaman gelecek? 24-25 Nisan 2024 İzmir su kesintisi listesi! ASKİ Ankara su kesintisi: Ankara'da sular ne zaman gelecek? 24-25 Nisan 2024 Ankara su kesintisi listesi! 24 Nisan 2024 Yemekteyiz yarışmacısı Merve kimdir? Merve kaç yaşında, nereli? Zuhal Topalla Yemekteyiz yarışmacısı kim? CANLI ALTIN FİYATLARI | Güncel çeyrek altın fiyatları ne kadar? 24 Nisan altın fiyatları yükseldi mi? CANLI maç izle! (TÜM MAÇLAR) Canlı şifresiz donmadan HD maç izle! 24 Nisan günün maçları nereden izlenir? YEMEKTEYİZ CANLI İZLE | Yemekteyiz'de bugün kim yarışacak? Yemekteyiz hangi kanalda, saat kaçta?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title