Haberler

Türkiye'de Öğretmenlerin Durumu Her Geçen Gün Zorlaşıyor

Güncelleme:

Eğitim-İş ve Eğitim-Sen'in Öğretmenler Günü nedeniyle yaptığı araştırmanın sonuçları iç açıcı değil. Öğretmenlerin yüzde 74'ünün bankaya borcu var. Yüzde 3'ü icralık.

Eğitim-İş ve Eğitim-Sen'in Öğretmenler Günü nedeniyle Türkiye genelinde yaptığı araştırmanın sonuçları hiç iç açıcı değil. Türkiye'de öğretmenlerin yüzde 74'ünün bankaya borcu bulunuyor. Yüzde 68'inin borcu 10 bin TL'nin üzerinde. Bu yüzden yüzde 3'ünün maaşı icralık. Bu koşullarda öğretmenlerin yüzde 90.6'sı geleceğe güvenle bakamadıklarını söylüyor.

ÖĞRETMENLERİN ÇOĞUNLUĞU BORÇ BATAĞINDA

Eğitim-İş'in 24 Kasım Öğretmenler Günü nedeniyle, 24 ilde 833 öğretmenle görüşerek yaptığı, 'Öğretmenlerin borç durumlarına ilişkin görüşleri' adlı araştırma sonuçları öğretmenlerin ekonomik açıdan yaşadığı sıkıntıları ortaya koydu. Ankete katılan öğretmenlerin yüzde 71'i kredi kartına, yüzde 74'ü bankaya, yüzde 43'ü esnafa, yüzde 36'sı ise şahıslara borcu olduğunu belirtirken, yüzde 46'sı annesinden ve babasından maddi destek aldığını kaydetti. Borçla geçinmek zorunda kalan öğretmenlerin yüzde 29'u ek iş yaparken, sinemaya, tiyatroya, tatile gidemiyor. Yüzde 7'si maaşına en az bir kez icra geldiğini kaydediyor. Araştırma sonuçları öğretmenlerin yüzde 73'ünün gelecekten ümitli olmadığını ortaya koyarken, yüzde 80'i özgürce fikirlerini açıklayamadığını, yüzde 70'i de siyasi baskı hissettiğini söylüyor.

DİKKAT ÇEKEN SONUÇLAR

* Öğretmenlerin yüzde 77'si tatilini evinde ya da köyünde geçiriyor.
* Yüzde 74'ü herhangi bir bankaya borçlu. Borcu olanların yüzde 68'inin borcu 10 bin TL'den fazla.
* Öğretmenlerin yüzde 71'inin kredi kartı borcu varken, yüzde 69'unun borcu 5 bin TL'ye ulaşıyor.
* Öğretmenlerin yüzde 40'ı ev, yüzde 27'si taşıt kredisi öderken, yüzde 21'i de çocuklarının eğitimi için kredi çekiyor.
* Eğitimcilerin yüzde 3'ü maaşında icra olduğunu, yüzde 7'si de maaşına en az bir kez icra geldiğini belirtiyor.
* Öğretmenlerin yüzde 49'u maaşının düşük olması nedeniyle son bir yıldır tiyatroya, yüzde 42'si sinemaya, yüzde 72'si ise haftada bir kez ailesi ile birlikte yemeğe gidemiyor.
* Ankete katılan öğretmenlerin yüzde 66'sı gazete, dergi ve kitap alamadığını belirtirken, yüzde 73'ü gelecekten ümitli olmadığını vurguluyor.
* Öğretmenlerin yüzde 80'i özgürce fikirlerini açıklayamazken, yüzde 70'i siyasi baskı hissediyor.
* Öğretmenlerin yüzde 82'si okul yöneticilerinin siyasi iktidarın etkisi ile atandığını düşünüyor."

ANGARYA İŞ YAPIYORLAR

Eğitim-Sen de öğretmenlerin çalışma koşulları ve sorunları ile ilgili kapsamlı bir araştırma yaptı. Türkiye çapında 7 bölge ve aralarında Ankara, İstanbul, İzmir, Muş, Mersin, Hakkari'nin de bulunduğu 40 ilde, 4 bin 952 öğretmenle yapılan araştırmaya katılanların yüzde 21.6'sı 9-15 yıl arası, yüzde 15.1'i 4-8 yıl arası, yüzde 12.5'i ise 1-3 yıl arası kıdeme sahip öğretmenlerden oluştu. Öğretmenlerin yüzde 42'si mesleklerini yaparken kendilerini mutlu ve huzurlu hissedip hissetmediklerine ilişkin soruya "hayır" yanıtını verdi. Öğretmenlerin üçte biri, meslek hayatlarında kendilerini en çok rahatsız eden sorunları "Maddi koşulların zorlaşması ve maaşların yetersizliği" ile "Mesleki saygınlığın olmaması" olarak belirtti. Araştırmada dikkat çeken bazı sonuçlar ise şöyle:

KOŞULLAR KÖTÜYE GİDİYOR

* Öğretmenlerin yüzde 39'u çalışırken baskı ve yönlendirme ile karşı karşıya kalıyor.
* Eğitimcilerin yüzde 51.2'sine angarya işler yaptırılıyor.
* Öğretmenlerin yüzde 74.5'i çalışma koşullarının daha kötüye gittiğini düşünüyor.
* Koşulların kötüye gittiğini düşünenleri yüzde 13.6'yla koşulların aynı olduğunu düşünenler, yüzde 7.3'le koşulların iyiye gittiğini düşünenler takip ederken, yüzde 4.9 ise "koşullardan memnunum" dedi.
* Öğretmenlerin yüzde 90.6'sı 'Geleceğe güvenle bakabiliyor musunuz?' sorusuna 'Hayır' yanıtını verdi." (Kaynak:Hürriyet)

Kaynak: Haberler.Com / Ekonomi

Türkiye Ekonomi Ekonomi Ekonomi Güncel Haberler

500

Yorumlar (53)

Adınızı Yazın:

BU YORUMLAR YAZAN ARKADAŞLAR SİZE BİR ÖNERİM VAR ÖĞRETMEN OLUN. . . TABİ KOLAYSA. . .

19
5
yanıtYanıtla
ahmet:

Çok zor durumdalar gerçekten. haftanın 4 günü çalış, 3 bin lira maaş al, 40 dakikalık derse 5 dakika geç gel 15 dk muhabet et 10 dk ders işte son 10 dk da serbest bırak sonra al baştan. Ya gidin Allah aşkına zor durumdaymış öğretmenler. Hepsinin altında bir araba bir ev oluyor be giyimler şıkır şıkır valla nere zor durumda bu öğretmenler. Ek işlerle beraber kurs fazla mesai 4-5 bin liraya çıkan öğretmen aylıkları var ya. Bu sendikaların tek yaptığı ağlamak başka bir şey değil.

21
1
yanıtYanıtla
misafir:

Asgari ücretle çalışanlar ne yapsın,

11
5
yanıtYanıtla
Gh:

Öğretmen ler mi veriyor asgari ücreti

yanıt0
yanıt0
MASAT:

SİZE HİÇ BİR ŞEY DEMİYORUM OKULLARIN BAHÇELERİNE OKUL ZAMANI BİR BAKIN KİMİ YERDE BİR KISMINI ÖZEL OTOPARK BİLE YAPMIŞLAR ADAMLARIN ALTINDA SON MODEL OTOMOBİLLER BENİ SÖYLETMEYİN BEN YALANCIYSAM OKUL BAHÇELERİNE BAKIN GERÇEĞİ GÖRÜN TÜRKİYEDE ONLARDAN ÇOK ÇOK ZOR DURUMDA İNSANLAR VAR

13
0
yanıtYanıtla
BAŞÖĞRETMEN ATATÜRKÜN GÖZÜNDE ÖĞRETMEN:

EY BURADA YORUM YAPAN VE ÖĞRETMENLERİ VEDE ÖĞRETMENLİĞİ KÜÇÜK GÖRENLER. . ŞUNU UNUTMAYIN Kİ BURADA YORUM YAPACAK KELİMELERİ ÖĞRETEN, SİZE DÜŞÜNMEYİ ÖĞRETEN VE HATTA ASGARİ ÜCRETLİ DE OLSA EKMEK PARANIZI KAZANMANIZI SAĞLAYACAK YETENEK VE BİLGİ DÜZEYİNİZİ KAZANMANIZDA ÖĞRETMENLERİN HİÇ Mİ EMEĞİ OLMADI VE DE EVE GÖTÜRDÜĞÜNÜZ O BİR DİLİM EKMEKTE ZERRE KADAR DA MI PAYI YOK! İŞİN MADDİ BOYUTUNDA ASLA DEĞİLİM OLAMAM DA! ZİRA ÖĞRETMENLİK FEDAKARLIK DEMEKTİR ASLA BİR MESLEK DEĞİLDİR . . .

8
5
yanıtYanıtla
yobaz:

öğretmenlerle aram çoğu zaman iyi olmadı zaten ilk okul 5 e kadar hariç öğretmen yüzüde görmedim üniversite mezunuyum. günde beş saat çalışmaya yılda 4 ay tatile o maaş çok bile adam olana.

yanıt0
yanıt0
TARAFSIZ OLABİLMEK:

Bende öğretmenim ve bu hakaretvari yazılan ifadeler beni fazlasıyla üzdü. Gerçekten de yazık bu insanlar bize bir harf öğretmek için nasıl çabalıyor. Karşılığı bu olmamalı. Evet beş gün çalışıyorlar iki gün dinleniyorlar ama kimse bilmiyor ki insan yetiştirmek ne kadar zor. Diyecek bir şey yok siz buraya bir harf yazarken düşünün bakalım nasıl yazmaya başladınız ?

yanıt1
yanıt0
AYIKTINMI:

Bu ülkede asgari ücretle ev kirası ödeyip geçinen insanlar varken 2. 500 gibi maaş alan öğretmenler zor durumdaysa demekki ayaklarını yorganına göre uzatmıyorlar. Herşeye atlayıp borç yapmasınlar yavaş yavaş yapsınlar.

11
2
yanıtYanıtla
SINIF ÖĞRETMENİ:

ÖĞRETMENLİĞİ ANLAMAYANLARI SINIFIMA DAVET EDİYORUM KIRK KİŞİYE BİR DERS ANLATMAYI DENESİNLER. . . SAAT SABAH 8-ÖĞLEN 3 DURMADAN YÜKSEK SESLE KONUŞ DERS ANLAT. . YETMEZMİŞ GİBİ SINIFTA HASARILIK YAPAN ÖĞRENCİLERLE AYRİYETEN İLGİLEN. . HER MESLEĞĞİN ELBETTEKİ ZORLUKLARI SIKINTILARI ARTILARI YADA EKSİLERİ VAR BUNU BÖYLE DEĞERLENDİRMEK LAZIM VE BU ÇERÇEVEDE ÖĞRETMENLİĞİ DE KÜÇÜK GÖRMEMEK LAZIM. . HA TATİL OLAYINA GELİNCE YAZIN SADECE TEMMUZ AYINDA TATİLİMİZ VAR AĞUSTOSDA OKULDA OLMAK ZORUNDAYIZ. . .

7
5
yanıtYanıtla
Tüm 53 yorumu okumak için tıklayın Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title