Haberler

Türkiye'de Mesleki Yeterlilikler Sistemi Konferansı

Güncelleme:

AB Türkiye Delegasyonu Eğitim Sektör Koordinatörü, "Avrupa yeterlilikler çerçevesi, mesleki yeterliliklerin AB çapında karşılaştırılması için bir tercüme aracı." dedi.

Bilecik Sanayi ve Ticaret Odası ile Bilecik Kadın Girişimciler işbirliğinde "Avrupa yeterlilikler çerçevesi- Türkiye'de mesleki yeterlilikler sistemi" konferansı düzenlendi.

Balcı, Bilecik Sevgi Evleri Toplantı Salonu'nda düzenlenen konferansta, Avrupa yeterlilik çerçevesinin, AB tarafından hem iş gücünün hem de öğrenci dolaşımının serbest olabilmesi, şeffaf ve anlaşılabilir olması için AB'nin geliştirdiği yeni bir reform olduğunu bildirdi.

Avrupa yeterlilikler çerçevesinin mesleki yeterliliklerin AB çapında karşılaştırılması için bir tercüme aracı olduğunu belirten Balcı, "Burada kurulacak merkez, bütün meslek alanlarının tek tek tanımlamasını yapacak. Her meslek alanında en düşük seviyeden, en yüksek seviyeye kadar meslek alanının iş tanımları, meslek standartları geliştirilecek. Yani meslek standartları, Türkiye'nin standartları olacak" dedi.

Türkiye'de bulunan bir okulun Almanya'da bulunan başka bir okula kendisini anlatabilmesi için çeşitli referanslara ihtiyacının bulunduğunu anlatan Balcı, şunları kaydetti:

"Türkiye yeterlilikler çerçevesinde, çalışmaları tamamlandığında Türkiye'deki bütün kurumlar bu yeterlilikler çerçevesinin alt kurumu oldukları için tanınırlıkları gerçekleşmiş olacak. Avrupa yeterlilikler çerçevesinin şemsiyesi altında, birbiri ile uyumlu sistemler kuruyor. Dolayısıyla Hollanda Türkiye'yi, İtalya Danimarka'yı, İngiltere Almanya'yı bu aracılıkla tanınan sistemi oluşturmuş oluyor. Mevcut çalışmalar bakanlar kurulunda. Bakanlar kurulunda onaylandıktan sonra Brüksel'e gönderilecek, Eğitim ve Kültü Genel Müdürlüğü buraya bir akreditasyon ekibi gönderecek ve Türkiye'deki sistem akredite olduğunda bu sisteme Türkiye dahil olacak.    Avrupa yeterlilikler çerçevesinin kişilerin öğrenme çıktılarını esas almaktadır. Kişinin okulda ne kadar ders gördüğü, ne gördüğü önemli değil. Mezun olduktan sonra sektörün beklentileri doğrultusunda ki bilgi ve becerileri karşılıyor mu? birey karşılamıyor mu? ona bakıyor."

Konferansa, Vali Yardımcısı Mustafa Güney, Belediye Başkan Yardımcısı Kadri Şentürk, Aile ve Sosyal Politikalar Müdür Yardımcısı Hatice Çelik, Emniyet Müdürlüğü Asayiş Şube Müdürü Seyhan Yıldırım, Bilecik Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Fevzi Uzun, Bilecik Kadın Girişimciler Kurulu Başkanı Zuhal Mansfield katıldı. - Bilecik

Kaynak: AA / Yerel

Bilecik Türkiye Balcı Yerel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title