Haberler

Türkiye'de Konut Edinme Yaşı 35'e Düştü

LEYLA ATAMAN KOYUNCUOĞLU - ABD'nin önde gelen gayrimenkul danışmanlık firmalarından Coldwell Banker'ın Türkiye Ülke Direktörü Gökhan Taş, Türkiye'de 43 olan konut edinme yaşının 35'e düştüğünü, ülkede özelikle küçük konutlara talebin çok arttığını bildirdi.

AA muhabirine gayrimenkul sektörüyle ilgili açıklamalarda bulunan Taş, yaklaşık 1,5 yıldır Türkiye'de olan şirketin aslında pazara girmekte geç kaldığını söyledi. Taş, 80 milyona yakın insanın yaşadığı, eğitimli, genç nüfusu bulunan ve ekonomisi her geçen büyüyen Türkiye'nin müthiş bir pazar olduğunu ifade etti.

"Türkiye'de 43 olan konut edinme yaşı 35'e düştü" diyen Taş, "Üniversiteden mezun olanların, yeni işe giren insanların 1+1, 2+1 olsa da ev sahibi olma istekleri var. Evlenme yaşının yükselmesi ve boşanmaların artması da küçük konuta olan talebi artırdı" diye konuştu.

Bu çerçevede özellikle İstanbul ve Ankara'da metrekare birim fiyatı 2-5 bin lira arasındaki konutlara talebin çok fazla olduğunu fakat arsa fiyatlarının yüksekliği nedeniyle arzın bulunmadığını vurgulayan Taş, "Arsa fiyatları çok yükselmiş durumda, kentsel dönüşümden de beklediğimiz ilgiyi göremedik. Çünkü müteahhitler açısından karlı bir yatırım değil, neredeyse yüzde 70'leri, hatta yüzde 85'leri bulan bir kat karşılığı oranı var" diye konuştu.

İstanbul'da yüksek fiyatlı konularda talep sıkıntısı var

Gökhan Taş, kentler bazında bakıldığı zaman İstanbul ve Ankara'nın yanı sıra Antalya, Bursa ve Mersin'in gayrimenkul sektörü açısından çok hareketli şehirler olduğunu söyledi.

İstanbul'da metrekare birim fiyatı 2-5 bin lira arasındaki konutların arz ve talebinde sorun bulunmadığını, 5 bin liranın üzerindeki konutlarda arzın fazla, talebin ise daha az olduğunu dile getiren Taş, KDV'nin de yüzde 18'e yükselecek olmasından dolayı metrekare birim fiyatı 5 bin liranın üzerindeki konutlarda biraz sıkıntı yaşanacağını düşündüğünü kaydetti.

İkinci ellerde sirkülasyon bulunduğunu fakat sektörü sürükleyen asıl faktörün sıfır konutlar olduğuna işaret eden Taş, Antalya, Mersin ve Bursa'nın bu anlamda gayet iyi gittiğini, Ankara, İzmir ve İstanbul'da da iyi giden yanların daha fazla olduğunu fakat metrekare birim fiyatı bazında bazı negatif yanlar da oluşabildiğini belirtti.

Gayrimenkul sektöründe istikrarın çok önem taşıdığına dikkati çeken Taş, büyüyen Türkiye ekonomisinin sektörü olumlu etkilediğini vurguladı. Taş, "Şu an bizim gayrimenkulde yıllık değer artışımız yüzde 12 ve bu çok iyi bir oran. Ülke bazında bakıldığında yıllık değer artışında birinci ABD, ikinci Çin, üçüncü Brezilya, ondan sonra da Türkiye geliyor" diye konuştu.

Türkiye'de 2015'te bir seçim yapılacağını fakat istikrarın devam edeceğine yönelik beklentilerin yüksek olduğunu ifade eden Taş, "Bölgesel olaylardan etkilenmezsek sektör açısından 2015'in gayet iyi geçeceğini düşünüyorum" dedi.

Adet olarak en fazla 1+1 konut satılıyor

Adet olarak en fazla satılan konutun 1+1'ler ve  2+1'ler olduğunu söyleyen Taş, yalnız yaşama isteğinin ve boşanmaların artmasının küçük konuta talebi artırdığını, önümüzdeki dönemde de talebin bu konutlarda yoğunlaşacağını bildirdi.

Semtin de konut seçiminde çok etkili olduğunun altını çizen Taş, "Bağdat Caddesi'ne giderseniz 3+1 satarsanız, 1+1 kimse almaz. Metrekare birim fiyatı daha uygun olan yerlerde metrekare düştükçe, fiyat düştükçe satış hızı da artar" diye konuştu.

Site ve rezidans dönemi

İnsanların konutta artık her türlü sosyal imkanın sunulduğu site veya rezidansları tercih ettiğini, villalara, müstakil evlere talebin biraz daha azaldığını anlatan Taş, şöyle devam etti:

"20 villadan oluşan bir sitede oturuyorsanız, orada sadece 20 aile var. Sosyal olarak insanlarla iç içe değilsiniz, yalnızlaştığınız için talep azalıyor. Artık insanlar daha sosyaller, bu nedenle daha çok imkanın sunulduğu yerlerde yaşamak istiyorlar. Dolayısıyla rezidanslar bir sürü imkanı bir arada sunuyor. Bu nedenle müstakilliğe talep biraz daha azalmış durumda. Çocuklar için güvenli oyun alanları, havuz, otoparkın olduğu yerler daha öne çıkıyor."

Şirketin Türkiye'deki hedefi

Taş, Coldwell Banker'ın yaklaşık 1,5 yıldır Türkiye'de bulunduğunu, bu süreç zarfında yapılanma konusunda çalıştıklarını, tecrübeli bir ekip kurduklarını dile getirerek, bugün 17 ilde 59 ofis ve 379 gayrimenkul danışmanı olduğunu kaydetti.

Önümüzdeki dönemde ofis sayısını artıracaklarını belirten Taş, hedeflerinin ofis başına yıllık 25 milyon dolarlık aracılık yapılan mülk değeri ve yıllık 1 milyon dolarlık komisyon gelirine ulaşmak olduğunu ifade etti.

Sattıkları ortalama mülk değerinin 250 bin dolar olmasını hedeflediklerine işaret eden Taş, "Amacımız prestijli ve lüks gayrimenkulleri pazarlamak" dedi.

Taş, 2016 sonunda Türkiye'de yılda 5 milyar dolarlık gayrimenkul değerine ulaşmayı hedeflediklerine değinerek, bu yılın 9 ayında 4 bine yakın gayrimenkul satışına aracılık ettiklerini bildirdi.

Coldwell Banker'ın 1906 yılında kurulan eski bir marka olduğunu dikkati çeken Taş, şirketin bugün 6 kıtada 51 ülkede, 100 bin danışmanla hizmet verdiğini, en yakın rakiplerinin 3 katına yakın satış yaptığını sözlerine ekledi. - Antalya

Kaynak: AA / Güncel

Gökhan Taş İstanbul Türkiye Politika Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

İnci Taneleri CANLI izle! 28 Mart İnci Taneleri 11. Bölüm Kanal D Canlı HD izleme linki! Talip Aşık kimdir? Zafer Partisi Hatay- Hassa Belediye Başkan adayı Talip Aşık kaç yaşında, nereli? Cemil Kurt kimdir? CHP Manisa Selendi Belediye Başkan Adayı Cemil Kurt Kaç yaşında, nereli? Tahsin Akdeniz kimdir? CHP Manisa Sarıgöl Belediye Başkan Adayı Tahsin Akdeniz Kaç yaşında, nereli? Mehmet Kavallı kimdir? Zafer Partisi Hatay- Erzin Belediye Başkan adayı Mehmet Kavallı kaç yaşında, nereli? Kazım Yalçın kimdir? Zafer Partisi Hatay- Dörtyol Belediye Başkan adayı Kazım Yalçın kaç yaşında, nereli? Muhittin Tamer Özdemir kimdir? Zafer Partisi Hatay- Belen Belediye Başkan adayı Muhittin Tamer Özdemir kaç yaşında, nereli? Mehmet Burak Gürbüz kimdir? Zafer Partisi Hatay- Arsuz Belediye Başkan adayı Mehmet Burak Gürbüz kaç yaşında, nereli? Cemil Akkoçak kimdir? Zafer Partisi Hatay- Antakya Belediye Başkan adayı Cemil Akkoçak kaç yaşında, nereli? Osman Yılmaz kimdir? Zafer Partisi Hatay- Altınözü Belediye Başkan adayı Osman Yılmaz kaç yaşında, nereli? Melis Yıldız Akın kimdir? Zafer Partisi Hakkari- Merkez Belediye Başkan adayı Melis Yıldız Akın kaç yaşında, nereli? Tulin Yüksel kimdir? Zafer Partisi Hakkari- Derecik Belediye Başkan adayı Tulin Yüksel kaç yaşında, nereli? İSTANBUL SEÇİM ANKETİ! İmamoğlu mu Kurum mu? İstanbul seçimlerinde kim önde? Dilan Polat, Nez Demir olayı! Dilan Polat, Nez Demir'i affetti mi? Duruşmada neden ağladılar? Çocuklar Duymasın'ın Duygu'su, Hayal Garip eski sevgilisinden şiddet mi gördü? Hayal Garip ne söyledi?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title