Haberler

Türkiye'de Kene Risk Haritası Çıkarılacak

Tokat GOÜ Kene Araştırma Grubu, Türkiye'de kene ve kene kökenli hastalıkların risk haritasının çıkarılması için çalışma yürütüyor Prof. Dr. Tekin: "Ülkemizde özellikle son yıllarda KKKA hastalığının ortaya çıkmasıyla dikkatleri çeken keneler, dünyanın birçok yerinde çok sayıda bakteriyel, viral, fungal.

EKBER TÜRKOĞLU - Tokat Gaziosmanpaşa Üniversitesi (GOÜ) Kene Araştırma Grubu tarafından yürütülen çalışmada, kene ve kene kökenli hastalıkların risk haritasının çıkarılması hedefleniyor.

GOÜ Fen-Edebiyat Fakültesi Moleküler Biyoloji ve Genetik Bölümü Başkanı Prof. Dr. Şaban Tekin, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Kene Araştırma Grubu olarak kene ve neden olduğu Kırım Kongo Kanamalı Ateşi (KKKA) hastalığına ilişkin çalışmalarının sürdüğünü söyledi.

Ülkemizde özellikle son yıllarda KKKA hastalığının ortaya çıkmasıyla dikkatleri çeken kenelerin, dünyanın birçok yerinde çok sayıda bakteriyel, viral, fungal ve protozoal enfeksiyonların insanlara ve hayvanlara bulaşmasında önemli rol oynadıklarını dile getiren Tekin, "Ülkemizde genel olarak kenelerin insanlarda sadece KKKA hastalığına sebep olduğu sanılmaktadır. Ancak grubumuz ve diğer araştırıcılar tarafından yapılan çalışmalar, ülkemiz kenelerinin insanlara başta riketsiyozlar olmak üzere ıyme ve tularemi gibi ciddi hastalıklara neden olabilen patojenleri bulaştırma potansiyeline sahip olduklarını göstermiştir. Bu patojenlerin büyük bir kısmı KKKA kadar ölümcül olmasa da, KKKA virüsüne göre daha yaygın olduğu tespit edilmiştir. Fakat bunların ülkemiz insanlarının sağlığına olan olumsuz etkileri hakkında  yeterli çalışma bulunmamaktadır" diye konuştu.

Yaptıkları çalışmalarda, Türkiye kene faunasının 47 türe çıktığını belirten Tekin, şu bilgileri verdi:

"Çalışmalarımız, Türkiye kenelerinin taşıdığı kene kökenli patojenlerin, kene türüne ve konakçı canlıya ve coğrafik bölgeye göre değiştiğini göstermiştir. Gelecekte yapılacak çalışmalar sonucunda farklı bölgelerdeki farklı kene türlerinde çok farklı patojenlerin tespit edilmesi şaşırtıcı olmayacaktır. Örneğin, son yaptığımız ve Journal of Medical Entomoloji'de yayınlanan bir çalışmamızda bir kuş türünde bulunan "Ixodes Arboricola" türünün ülkemizde daha önce varlığı gösterilmemiş "Ricketsia Vini" adında yeni bir patojenik bakteri bulunmuştur. Bu çalışmalar tamamlandığında, Türkiye kene ve kene kökenli hastalıklar risk haritasının çıkartılması da mümkün olacak."

Tokat'ta Kene ve Kene Kökenli Hastalıklar Araştırma Laboratuvarı kurulacak

Prof. Dr. Şaban Tekin, Tokat'ta her yıl 50 binden fazla kişide kene enfestasyonu görüldüğünü anımsatarak, şunları kaydetti:

"Keneler üzerinde dünyanın gelişmiş ülkelerinde olduğu gibi kapsamlı çalışmaların yapılarak tehlikeli kene türlerinin ve ortaya çıkabilecek yeni enfeksiyon hastalıklarının önceden belirlenmesi ve gerekli tedbirlerin alınması gerekmektedir. Bu nedenle grup olarak 2009 yılında desteklen DPT projemiz çerçevesinde Kene ve Kene Kökenli Hastalıklar Araştırma Laboratuvarı kurma faaliyetlerimiz devam etmektedir. Yakında hizmete girmesini beklediğimiz bu laboratuvar sayesinde, ülkemizde kene ve kene kökenli hastalıkların belirlenmesi ve bunların kontrolüne yönelik daha kapsamlı, ulusal ve uluslararası araştırmalar yaparak bu alanda ciddi katkılar sağlamayı hedeflemekteyiz." - Tokat

Kaynak: AA / Yerel

Gaziosmanpaşa Üniversitesi Türkiye Kırım Tokat Yerel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title