Haberler

Etyemez: 2023 İşsizlik Oranı Hedefimiz Yüzde 5

Güncelleme:

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakan Yardımcısı Etyemez, "2023 işsizlik oranı hedefimiz yüzde 5, istihdam oranımız yüzde 55 olarak belirlenmiştir." dedi.

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakan Yardımcısı Halil Etyemez, "2023 işsizlik oranı hedefimiz yüzde 5, istihdam oranımız yüzde 55 olarak belirlenmiştir. Kadın istihdam oranını da en az yüzde 40'a yükseltmeyi ve kayıtdışı istihdamı yüzde 15'in altına indirmeyi hedeflemekteyiz" dedi.

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı Avrupa Birliği Koordinasyon Dairesince, JW Marriott Otelde düzenlenen " Türkiye'de istihdam politikaları" konferansında konuşan Etyemez, istihdamın dünyada en çok tartışılan konuların başında geldiğini söyledi.

Etyemez, her ne kadar ülkelerin bazı tedbirler almış olsalar da ekonomik krizin etkilerinin dünya genelinde hissedilmeye devam ettiğini aktardı.

Türkiye'nin de yaşanabilecek olumsuzluklara karşı bir dizi tedbirler aldığını vurgulayan Etyemez, bunlar arasında 2008'den itibaren yürürlükteki istihdam paketinin yer aldığını belirtti. Etyemez, söz konusu paket sayesinde işsizlik oranlarını aşağıya çekmeyi başardıklarını kaydetti.

-"Hedefimiz yüzde 5"

Gelecek dönem için hedeflerinin işsizlik rakamlarını daha da aşağı seviyelere çekilmesi ve tüm vatandaşların istihdam ile eğitim olanaklarından azami ölçüde faydalanması olduğuna değinen Etyemez, istihdam sorunlarına stratejik yaklaşılması gerektiğinin altını çizdi.

Etyemez, Mayıs ayında yürürlüğe konulan strateji belgesinin odak noktasının eğitim-istihdam ilişkisinin güçlendirilmesi olduğuna dikkati çekerek, şöyle konuştu:

"Bu noktada geleceğin mesleklerinde emek gücünden ziyade bilgi ön plana çıkmaktadır. 2010 yılında düşük seviye ve yeteneklere dayalı işlerin payı yüzde 20,3 iken, bu oranın 2020 yılı için yüzde 14,5'e gerileyeceği hesaplanmaktadır. Bu doğrultuda gerekli tedbirlerin alınması için OECD tarafından yürütülen 'Yetişkin Becerilerinin Ölçülmesi Projesine' katıldık. Bu projenin sonuçlarını da kamuoyu ile paylaşacağız. Ayrıca 3 yıldır görev yapan ve sayıları 4 bini bulan İş ve Meslek Danışmanlarımız ile işsiz vatandaşlarımızı, işgücü piyasasına ihtiyaç duyulan mesleklere yönlendirerek, ücretsiz mesleki eğitim kurslarından yararlanmalarını sağlıyoruz. Kısaca 2023 işsizlik oranı hedefimiz yüzde 5, istihdam oranımız yüzde 55 olarak belirlenmiştir. Ayrıca kadın istihdam oranını en az yüzde 40'a yükseltmeyi ve kayıtdışı istihdamı yüzde 15'in altına indirmeyi hedeflemekteyiz."

-" Türkiye, azimli ve güçlü kadın ile erkeklerin bir hikayesi"

AB Türkiye Delegasyonu Başkanı Stefano Manservisi de istihdam konusunun sektörel bir tartışma konusu olmadığını, doğası itibarıyla kalkınma politikasını etkileyen bir dizi konuyu ele aldığını ifade etti.

Türkiye'nin istihdam projelerine gösterdiği ilginin, konuya verdiği önemi gösterdiğini vurgulayan Manservisi, ulusal istihdam projesinin Türkiye-AB arasında daha sağlam politikaları sağlayacağını umduğunu kaydetti.

Manservisi, Türkiye'nin kuvvetli bir işgücü piyasası olduğuna işaret ederek, "Türkiye aynı zamanda çok büyük bir zeka politikasına sahip. Herkesin bildiği bu yönelimlere rağmen cinsiyet ayrımları tehlikeli bir düzeydedir. Genç insanlarda da yüzde 29 oranında işsizlik söz konusu. Kadın ve genç konusu bizim özellikle yoğunlaşmamız gereken bir alan. Burada da istihdam, sosyal korunma ve eğitim arasındaki bağları da göz önünde bulundurmalıyız" değerlendirmesinde bulundu.

Türkiye için sendikal hakların ve toplu sözleşmelerin önemli olduğunu bildiren Manservisi, "Türkiye'nin; AB ve ILO standartlarına yaklaşmasını umuyoruz ki, bilhassa Türkiye'nin de ILO ile iletişim sisteminde bir rol alacağı dönemde anlamlı olacaktır" dedi.

Manservisi, Türkiye'de özellikle iş yerindeki çalışma koşullarının sağlıklı ve güvenli olmasının çok önemli olduğuna değinerek, bu bağlamda AB adına Soma'daki maden faciasında hayatını kaybedenler için başsağlığı dileklerini iletti.

AB 2020 yılı hedefleri ile Türkiye'nin 2023 hedeflerinin aslında birbirine çok benzediğinin altını çizen Manservisi, "Birlikte yapmamız gereken şeylere bakmalıyız, ortak bir çaba, ortak bir iş rolü ile bunu yapmalıyız. Geleceğimizin üretkenlik, rekabet edilebilirlik ve refahın iyi bir birleşimine dayalı olduğunu unutmamalıyız" ifadesini kullandı.

"İşgücü piyasasında Türkiye, azimli ve güçlü kadın ile erkeklerin bir hikayesi" diyen Manservisi, ilerleyen dönemde AB ile müzakerelerde 19. fasılın açılmasında yeni bir ivmeden bahsedildiğini, gerek duyulan reformların oluşması için ayrıca bir ivme kazandıracaklarını sözlerine ekledi. - Ankara

Kaynak: AA / Güncel

Avrupa Birliği Halil Etyemez Türkiye Politika Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

ALES 1 ne zaman açıklanacak 2024? Bade İşcil kimdir? Bade İşcil kaç yaşında, nereli? Özgür Özel yabancı dil biliyor mu, Almana biliyor mu, hangi dilleri biliyor? Motorine indirim mi geldi? SON DAKİKA! Güncel motorin fiyatları! Dahiliye neye bakar, hangi hastalıklara bakar? 25 Nisan 2024 Konya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Konya'da elektrik ne zaman gelecek? 25 Nisan İstanbul elektrik kesintisi! ELEKTRİKLER NE ZAMAN GELECEK? İstanbul'da elektrik kesintisi! 25 Nisan 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek? 25 Nisan Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 25 Nisan 2024 Resmi Gazete ATAMA KARARLARI! Bugünün kararları neler? 25 Nisan Resmi Gazete yayımlandı! 32266 sayılı Resmi Gazete atamalar listesi! 25 Nisan Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi! 25 Nisan İzmir GEDİZ elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! İzmir'de elektrik ne zaman gelecek? İzmir'de elektrik kesintisi! Süper Loto sonuçları açıklandı mı? 25 Nisan Süper Loto kazanan numaralar neler? Süper Loto sonuçlarına ne zaman, nereden bakılır? 25 Nisan Ankara elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Ankara'da elektrikler ne zaman gelecek? Ankara'da elektrik kesintisi! Son Depremler! Bugün İstanbul'da deprem mi oldu? 25 Nisan AFAD ve Kandilli deprem listesi! 25 Nisan Ankara'da, İzmir'de deprem mi oldu?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title