Haberler

TASİAD: Türkiye'de Asansörlerin Yüzde 70'i Güvensiz

Güncelleme:

Tüm Asansör Sanayici ve İşadamları Derneği Başkanı Akdemir: "Türkiye'de yüzde 70 civarında asansörlerin güvensiz olduğu tespit edildi" açıklamasında bulundu.

Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı'nca Türkiye'de 7 bölgede yapılan "Asansör mevzuatı uygulamalarına ilişkin kamu otoritelerinin farkındalığının artırılması" konulu toplantının Karadeniz Bölgesi ayağı Samsun'da gerçekleştirildi.

Atakum Kültür Merkezindeki toplantıya konuşmacı olarak katılan Tüm Asansör Sanayici ve İşadamları Derneği (TASİAD) Başkanı Levent Akdemir, Türkiye'de 60 yıldır yerli asansör yapıldığını söyledi.

YÜZDE 70'İ GÜVENSİZ,431 BİN ASANSÖR MUAYENE EDİLMEDİ

Bu sürede 431 bin asansör yapıldığını belirten Akdemir, "Avrupa Birliği mevzuatları gereği bu 431 bin asansörün kontrolü yasal zorunluluk haline geldi. Kontroller sonucunda asansörlerin güvenlikleri ortaya çıktı. Yaklaşık olarak Türkiye'de yüzde 70 civarında asansörlerin güvensiz olduğu tespit edildi. Maalesef 431 bin asansörün tamamı da muayene edilemedi" dedi.

Sürecin hızlı bir şekilde devam ettiğine değinen Akdemir, "Yüzde 70'inin güvensiz çıkması, tamamının güvensiz olduğu anlamına gelmez. Bu asansörlerin revizyonları başladı. AB mevzuatına birebir tabiyiz. Bu süreç işliyor. Bu 431 bin asansörün sahada Makine Mühendisleri Odası ve Türk Standartları Endüstrisi denetlemesini yapıyor. Ayrıca özel kuruluşlar yapıyor. Eş zamanlı ve eş güdümlü olarak denetimler sürüyor" diye konuştu.

"BU SADECE BİZE ÖZGÜ BİR DURUM DEĞİL"

Yüzde 70 rakamının kimseyi korkutmaması gerektiğine işaret eden Akdemir, "AB ülkelerinde yapılan denetimlerde de benzer sonuçlar ortaya çıktı. Bu sadece bize özgü bir şey değil. AB asansörlerini güncel verilere ve standartlara göre revize etti. Bizim de yolumuz aynı, önümüzdeki birkaç yıl içinde asansör sektörü ve asansörlerin standartlara uygun hale geleceğini, kazaların önemli ölçüde azalacağını düşünüyorum" ifadelerini kullandı.

Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı Sanayi Genel Müdürlüğü Daire Başkanı Zühtü Bakır ise Türkiye 431 bin asansörün yarısının yönetmelik çıktıktan sonra piyasaya arz edildiğini kaydetti.

YENİ YÖNETMELİK ÇIKACAK

Asansörlerin "CE" işareti taşıdığını vurgulayan Bakır, şunları kaydetti:

"Diğer yarısı yönetmelik öncesinde piyasaya arz edilen asansörler. Onların tamamına da güvensiz diyemeyiz. O günkü teknik şartlara ve güvenliklere göre üretimi yapıldı ancak bazı teknik donanımdan eksiklikleri var. Mesela çift kapı ve birtakım emniyet donanımları üretildikleri dönemde gerekli değildi. Önümüzdeki dönemde mevcut asansörlerin iyileştirilmesi yönetmeliği çıkarılacak. Bu yönetmelik çıktığında bütün asansörlerin güvenlik seviyesinin artırılması sağlanacak. Altı yıl içinde eski asansörlerin de güvenlik seviyesi yenilerin seviyesine getirilecek."

Kaynak: AA / Güncel

Karadeniz Bölgesi Avrupa Birliği Türkiye Politika Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title