Haberler

'Türkiye'de Aile Yapısı Araştırmaları" Tanıtım Toplantısı

Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Ayşenur İslam, "Küresel ölçekte artan toplumsal şiddetin bir yansıması olan kadına karşı şiddeti engellemek ne bir insanın, ne bir bakanın, ne de bir bakanlığın tek başına yapabileceği bir iş değil" dedi.

Bakan İslam, Rixos Otel'de düzenlenen " Türkiye'de Aile Yapısı Araştırmaları İleri İstatistik Analizi Araştırması"nın tanıtım toplantısına katıldı.

Konuşmasına, bu toplantının aile içi, kadına karşı şiddetin bir cinnet noktasına vardığı bir günde gerçekleşmiş olmasını manidar bulduğunu ifade ederek başlayan Bakan İslam, "Çünkü ailenin iyi gelenekleri ve çözümleyici imkanlarıyla toplumun temel kurumlarından biri olduğuna inanıyorum" dedi.

Ailenin daha iyileştirilerek, rehabilite edilerek geleceğe doğru evrilmesi ve tüm zamanlar içerisinde yaşaması gerektiğini düşündüğünü belirten İslam, günümüzde küreselleşme ve toplumsal değişim sonucunda toplumun çekirdeği olan aile kurumunun zayıfladığı gerçeğinden söz etti.

İslam, "Geleneksel hayat ile modern hayatın karşılaşması toplumsal hayatın tüm alanında olduğu gibi ailede de ciddi değişimler, sancılar ve yeni dinamikler ortaya çıkarıyor" dedi.

Bu değişimin insanların giderek yalnız yaşamayı tercih ettiği, yaşlı bakımevlerinin çoğaldığı, boşanmaların arttığı, şiddetin yaygınlaştığı, evlilik oranlarının düştüğü ve çocuk sahibi olma isteğinin geciktirildiği ya da azaldığı toplumların ortaya çıkmasına sebep olduğunu belirten İslam, aile değerlerinin yaşamasında en önemli rolün aileye düştüğünü, devlete de düşen sorumlulukların olduğunu söyledi.

-"Araştırmalar yol gösterici olacak"

Bakanlık olarak aile kurumunu güçlendirici destek hizmetlerini daha da etkin hale getirmek için çalıştıklarını vurgulayan İslam, "Ailelerin ve onu oluşturan bireylerin demografik, sosyo-ekonomik ve sosyo-kültürel durumlarıyla aile kurumuna ilişkin algılarını bilimsel olarak tespit etmek, sorunlarını daha iyi anlamak ve ortaya çıkan sorunlarla mücadelede yol gösterici olması maksadıyla tasarlanan Türkiye Aile Yapısı Araştırmaları, bakanlık tarafından 5 yılda bir tekrarlanan bir çalışma" diye konuştu.

İlk araştırmanın 2006 yılında gerçekleştirildiğini, ikincisinin 2011 yılında tekrarlandığını anımsatan İslam, bu araştırmaların verilerinin karşılaştırılmasıyla aile yapısındaki değişimin çeşitli boyutlarıyla incelenebileceğini söyledi.

İslam, "Aile ile ilgili bazı genel yargılarımızın aslında çok da doğru olmadığını, değişmiş olduğunu ya da bizim bu yargıları değiştirmemiz gerektiğini bu çalışma sonrasında görmüş olacağız" dedi.

-"Tüm girişimleri lanetliyorum"

"Sözlerime son vermeden önce kalbimde bir yara olarak sakladığım kadına karşı şiddet meselesine tekrar değinmek istiyorum" diye konuşan İslam, insanın en temel hakkı olan yaşama hakkını elinden alan tüm girişimleri lanetlediğini ifade etti.

Tahammül etmek istenmeyen bir durumla karşı karşıya olunduğunu belirten İslam, devlet olarak kadına, çocuğa, insana karşı şiddetle mücadele edebilmek için ellerinden geleni yaptıklarını söyledi.

Bu yönde yapılanları anlatan İslam, şiddetin önlenebilmesi için zihinsel bir dönüşüm meydana getirmeye çalıştıklarını belirtti. İslam, "Ama ne yazık ki şunu söylemek durumundayım, küresel ölçekte artan toplumsal şiddetin bir yansıması olan kadına karşı şiddeti engellemek ne bir insanın, ne bir bakanın, ne de bir bakanlığın tek başına yapabileceği bir iş değil. Bunu engelleyebilmek için topyekün bir çalışmaya ihtiyacımız var. Hepimiz birlikte çalışmak mecburiyetindeyiz" diye konuştu.

-"Bu failleri toplum yaratıyor"

Bakan İslam, şöyle devam etti:

"Şiddeti uygulayan insanı bu toplumun ortaya çıkardığına dikkat çeken İslam, "Nasıl? İncelememiz gereken şey bu. Şiddet ile ilgili birtakım bilgiler alacaksınız, bunların çok yüksek olmadığını göreceksiniz Türkiye'de ama var. İnkar edilemeyecek seviyede var. Bu failleri bu toplum yaratıyor. Bu insan yetiştirme tarzıyla ilgili acilen bir şey yapmamız gerektiğini düşünüyorum ve bu insanı bu şekilde yetiştirmemiz gerektiğini düşünüyorum. Bununla ilgili önlemler almamaz gerektiğini düşünüyorum."

Aile ve Toplum Hizmetleri Genel Müdürü Ömer Bozoğlu, ailenin toplumsal yapının çekirdeği olduğunu belirterek, ailede her bir ferdin hayata hazırlandığını söyledi.

Ailenin değişimin, dönüşümün öncüsü olduğunu ifade eden Bozoğlu, aile yapısındaki değişimi görmek adına yapılan bu çalışmaların önemli olduğunu belirtti. Araştırmaların 81 ilde yapıldığını, Türkçe dışında İngilizce ve Arapça olarak yayınlandığını söyleyen Bozoğlu, araştırmaların tüm çalışmalara kaynak olabileceğini kaydetti.

-"Uyuşturucuyla mücadele konusunda ortak çalışıyoruz"

Konuşmaların ardından gazetecilerin sorularını yanıtlayan Bakan İslam, "Bonzai kullanımına ilişkin bakanlıkça yürütülen bir çalışma var mı ?" sorusu üzerine, bu konuyla ilgili Sağlık Bakanlığı, Adalet Bakanlığı, İçişleri Bakanlığı ve Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı'nın ortak çalışmalar yürüttüğünü söyledi.

İslam, şunları kaydetti:

"Sadece bonzai için değil, topyekün uyuşturucuyla mücadele konusunda. Bu çalışmaların ilki gerçekleşti. Adalet Bakanlığımız uyuşturucuyla mücadele kapsamını genişleten ve ceza oranlarını artıran iyi bir kanun gündeme getirdi. Bu yaptığımız ortak çalışmanın ilk adımıydı. İçişleri Bakanlığımız çok ciddi bir sevkiyatı engelleme, yakalama ve gençlerin eline uyuşturucunun geçmesini önleme planı üzerinde çalışıyor. Sağlık Bakanlığı uyuşturucu müptelası olmuş insanları tedavi edebilmek için yeni Amatem kurmak konusunda çalışmalar yapıyor. Biz de bakanlık olarak rehabilitasyon konusuna eğilmeye karar verdik."

Yaklaşık 17 koruma, bakım ve rehabilitasyon merkezini "uyuşturucuyla mücadele ihtisaslaşmış birimi" haline getireceklerini belirten İslam, çok kısa süre içinde bunu sağlayacaklarını söyledi.

Türkiye'nin pekçok yerinde bu birimleri açacaklarını belirten İslam, böylece gençlere daha etkin ve daha uzun süreli hizmetler vermeye çalışacaklarını kaydetti. İslam, "Çağımızın en az şiddet kadar önemli sorunlarından biri. Türkiye'de son yıllarda ne yazık ki çok büyük bir artış gösteriyor. Uyuşturucu kullanma yaşı çok düştü. Uyuşturucuya ulaşmak çok kolaylaştı" dedi.

Sentetik uyuşturucuların üretilmeye başladığını belirten İslam, "Uzmanların bize söylediğine göre, buradan bir duyuru olsun. Bu sentetik uyuşturucular fare, böcek zehiri gibi insan bünyesini harap eden maddelerle imal ediliyor. Kurtuluşu yok, kullananların ölümüyle sonuçlanan birtakım maddeler. Onun için ailelerin çok dikkatli olması gerekiyor. Çocuklarıyla yakından ilgilenmeleri gerekiyor" diye konuştu. - Ankara

Kaynak: AA / Güncel

Ayşenur İslam Ömer Bozoğlu Rixos Otel Türkiye Politika Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title