Haberler

Türkiye'de 2013 Böyle Geçti

Eylül ayının önemli olayları Başbakan Erdoğan, demokratikleşme paketini düzenlediği basın toplantısıyla açıkladı Sınır ihlali yapan M 17 tipi Suriye helikopteri TSK tarafından düşürüldü Emniyet Genel Müdürlüğünün Dikmen'deki polisevine, roketli saldırı düzenlendi, binada hasar meydana geldi Anadolu Ajansı, Kürtçe'nin Kurmancca ve Soranca lehçelerinde haber yayına başladı Türk İş Genel Başkanı Mustafa Kumlu istifa etti "28 Şubat Davası" Ankara 13. Ağır Ceza Mahkemesinde başladı Darphanede 2 ay süren grev sona erdi.

Eylül ayında demokratikleşme paketi Başbakan Recep Tayyip Erdoğan tarafından basın toplantısıyla açıklandı.

Demokratikleşme paketinde siyasi partilere devlet yardımının kapsamının genişletilmesi, nefret suçu ve ayrımcılıkla etkin mücadele, özel okullarda farklı dil ve lehçelerde eğitimin önünün açılması gibi önemli düzenlemeler yer aldı.

Sınır ihlali yapan M-17 tipi Suriye helikopteri TSK tarafından düşürüldü.

Emniyet Genel Müdürlüğünün Dikmen'deki polisevine roketli saldırı düzenlendi, binada hasar meydana geldi.

Anadolu Ajansı, Kürtçe'nin Kurmancca ve Soranca lehçelerinde haber yayına başladı.

Eylül 2013'ün önemli gelişmeleri şöyle:

1 Eylül :

-Anadolu Ajansı Kürtçe haber yayına başladı

Kuruluşunun 100. yıl dönümünde 11 dilde haber üretmeyi hedefleyen Anadolu Ajansı (AA),  dünyanın en etkili 5 haber ajansından biri olma hedefi doğrultusunda, yayın dilleri arasına Kürtçe'yi de katarak, yayın dili sayısını 6'ya çıkardı.

Türkçe'nin yanı sıra İngilizce, Arapça, BSH (Boşnakça, Hırvatça, Sırpça) ve Rusça yayın yapan AA, 6'ıncı dil olarak, Kürtçe'nin Kurmancca ve Soranca lehçelerinde yayına başladı.

2 Eylül :

-28 Şubat dönemine ilişkin, eski Genelkurmay 2. Başkanı emekli Orgeneral Çevik Bir ve eski YÖK Başkanı Kemal Gürüz'ün de aralarında bulunduğu 103 sanığın, "Türkiye Cumhuriyeti Hükümetini cebren devirmeye, düşürmeye iştirak" suçundan yargılanmasına Ankara 13. Ağır Ceza Mahkemesinde başlandı.

-Yeni adli yılın başlaması nedeniyle düzenlenen törende "çoğulculuk" tartışması yaşandı. Türkiye Barolar Birliği (TBB) Başkanı Metin Feyzioğlu'nun "Dünya ve Türkiye tarihine bakıldığında, milli irade tabiri daha ziyade, seçimle iş başına gelmiş ancak çoğulculuk yerine çoğunlukçuluğu benimsemiş ve giderek otoriter eğilimler sergilemeye başlamış siyasi iktidarların tercihi olmuştur. Çağdaş demokrasiler ise çoğulcudur" sözlerine yanıt Adalet Bakanı Sadullah Ergin'den geldi.

Ergin, "Kendileri oturdukları koltuğa çoğunlukçu yöntemlerle gelenler bu kürsülerden bize çoğulcu tavsiyelerde bulunma hakkına sahip değiller. Parlamento açıldıktan sonra çoğulculuğu her alanda sağlamaya dönük çalışmalar yapacağız. Barolar Birliği seçimlerinin de barolardan gelen delegelerin seçimlerinin de çoğulcu yöntemle yapılması için öneri getireceğiz. Umarım Sayın Başkan, bu çoğulcu önerilerimize de destek verir" dedi.

-Türk-İş Genel Başkanı Kumlu istifa etti. Türk-İş Genel Başkanı Mustafa Kumlu, 2007 yılından beri yürüttüğü genel başkanlık görevinden istifa etti. Kumlu, yaptığı açıklamada, "Yönetim Kurulu içinde yaşanan problemlerin aşılmasındaki en önemli görevin bana ait olduğu inancını taşıyor, bu temenniyle Türk-İş Genel Başkanlığından istifa ediyorum" dedi.

3 Eylül :

-Türk-İş Genel Başkanlığına, Genel Mali Sekreter ve Demiryol-İş Genel Başkanı Ergün Atalay seçildi.

-28 Şubat Davası'nda Ankara 13. Ağır Ceza Mahkemesi iddianamenin okunması sırasında rahatsızlanan tutuklu sanık emekli Orgeneral Teoman Koman'ın, sağlık durumu nedeniyle tahliyesine karar verdi. Mahkeme, Koman'a yurt dışına çıkış yasağı koydu.

-Milli Güvenlik Kurulu Genel Sekreterliğince "28 Şubat 1997'deki MGK toplantısının tutanaklarının, devlet sırrı olduğu gerekçesiyle mahkemeye gönderilmediği" iddiaları üzerine, "Bahse konu tutanaklar yetkili mahkeme tarafından talep edilmemiştir. Yargılamanın ilerleyen safhalarında talep edilmesi halinde mahkemeye sunulacaktır" açıklaması yapıldı.

-ABD'li Sarai Sierra'nın katil zanlısı Ziya Tasalı'nın, "kasten öldürme", "nitelikli cinsel saldırı" ve "kişinin ölmesinden yararlanarak hırsızlık" suçlarından yargılanmasına İstanbul 5. Ağır Ceza Mahkemesinde başlandı.

-MİT yasasındaki değişiklik üzerine Ergenekon davası kapsamındaki yargılaması durdurulan eski MİT görevlisi Özel Yılmaz'ın Başbakanlığın verdiği izin üzerine yargılanmasına İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesinde başlandı.

-Hatay'ın Altınözü ilçesine bağlı Hacıpaşa beldesinin karşısında sınırın Suriye tarafında, toplanan hurda parçalarının arasındaki mühimmat patlaması sonucu 1'i Türk 6 kişi hayatını kaybetti.

-Bingöl'de 16 yaşındaki E.A'ya yönelik "cinsel istismar ve hürriyetinden yoksun kılma" iddiasıyla haklarında dava açılan ve uzman çavuş iken görevlerinden uzaklaştırılan 1'i tutuklu 8 sanığın yargılanmasına başlandı. E.A'nın yaşının küçük olması nedeniyle gizlilik kararı alınan duruşmada, tutuklu sanık M.T tahliye edildi.

-Kültür ve Turizm Bakanı Ömer Çelik, Türkiye'nin Oscar'a "Kelebeğin Rüyası" filmi ile katılacağını açıkladı.

4 Eylül :

-Ortaöğretime geçiş sistemi güncellendi. Yeni sisteme göre, 2013-2014 eğitim öğretim yılından başlayarak fen ve teknoloji, matematik, Türkçe, yabancı dil, din kültürü ve ahlak bilgisi ile inkılap tarihi ve Atatürkçülük dersleri için 8. sınıfta öğretmen tarafından dönemsel olarak yapılan sınavlardan bir tanesi merkezi gerçekleştirilecek.

-Adalet Bakanlığı, 30 Ağustos Zafer Bayramı törenleri sırasında ayağa kalkmayan Bergama Cumhuriyet Başsavcı Vekili Hasan Yüksel hakkında inceleme başlattı.

-Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Türkiye'nin Kahire Büyükelçisi Hüseyin Avni Botsalı'nın Mısır'daki durumu müzakere etmek için Türkiye'ye çağrıldığını vurgulayarak, "Bunun ardından da kendisini tekrar gönderiyoruz ama Mısır'daki şartlar çok daha farklı istikamette gelişirse bunu yeniden farklı bir şekilde değerlendiririz" dedi.

-Anadolu'nun çeşitli bölgelerindeki 100'e yakın yazıtta yapılan incelemelerde Türklerin 1071 yılından yaklaşık 500 yıl önce Anadolu'ya giriş yaptıkları belirlendi.

-Yazar Yaşar Kemal'e, Ermenistan Kültür Bakanlığı tarafından "Krikor Naregatsi" nişanı verildi.

-Orta Doğu Teknik Üniversitesi (ODTÜ) Rektörlüğünden, Anadolu Bulvarı'nın devamı olarak ODTÜ arazisinin doğu sınır bölgesiyle, 100. Yıl ve Çiğdem mahallelerinden geçecek yolun yapımıyla ilgili "söz konusu arazinin yol için ayrılmış olması nedeniyle 1980'lerden beri bu bölgede ağaçlandırma yapılmadığı" bildirildi.

5 Eylül :

-Ankara 13. Ağır Ceza Mahkemesindeki 28 Şubat Davası'nda tutuklu sanıklardan Kamuran Orhon, Ahmet Çörekçi ve Kemal Gürüz'ün de aralarında bulunduğu 9 kişi tahliye edildi.

-HSYK, İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi yedek üyelerinin Ergenekon Davası'nın karar aşamasında müzakereye katıldıkları yönündeki açıklamaları nedeniyle inceleme başlattı.

-"Poyrazköy'de ele geçirilen mühimmat" davası kapsamında tutuklu yargılanan Koramiral Deniz Cora, Kurmay Albay Ümit Metin ve Binbaşı Kemalettin Yakar'ın tahliyesine karar verildi.

-ODTÜ'de yurt kayıtları döneminde okul bahçesine gelerek öğrencilerin kendi yurtlarına kayıt yaptırmasını isteyen başörtülü kız öğrencilerden oluşan grup, bazı öğrencilerin protestosuna ve sözlü tacizine maruz kaldı.

6 Eylül :

-Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, ODTÜ'de başörtülü kız öğrencilerden oluşan grubun protesto ve sözlü tacize maruz kalmasını eleştirdi.

Gül, "Eğitim, herkesin temel hakkıdır. Temel hak olan bir eğitimi engellemeye de kimsenin gücü yetmez, dolayısıyla bu tartışmalar çok geride kalmıştır. Onun için Türkiye'nin en seçkin üniversitelerinden birisidir ODTÜ. Bu tip davranışlar hem yakışmaz hem de kimsenin gücü yetmez. Bu şekilde herhangi bir öğrenciye fikrinden, düşüncesinden dolayı baskı yapmayalım. Geçmişte kalan meseleler" dedi.

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ise "Türkiye'de sol her zaman ötekileştirmiştir. Şu anda da ne yazık ki ODTÜ'deki bu zihniyeti çok açık, net ortada görüyoruz ve bu ülkenin evlatlarına karşı burada böyle bir ötekileştirme gayreti kampanyası yürütülüyor. Tabii konuyla ilgili olarak öyle zannediyorum ki YÖK gereğini yapacaktır ve konuyla ilgili olarak bizler de gereğini yapacağız" ifadesini kullandı.

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, "Okumak bir haktır, eğitim bir haktır. Kimse onu engelleyemez, engellememelidir" dedi.

YÖK Başkanı Prof. Dr. Gökhan Çetinsaya da "Üniversitelerde bu tür olayların yaşanmasına izin vermeyeceğiz"  dedi.

ODTÜ yönetimi ise "konunun ayrıntılı olarak incelendiğini" bildirdi.

-Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, "çözüm sürecinin durduğu" iddialarına ilişkin, "Başkalarının konuşmalarını referans alarak bir şey söylemek istemem. Bütün bu konular Türkiye'nin aslında problemlerinden kurtulması konularıdır. Türkiye'nin demokratik standartlarının, hukuk standartlarının evrensel anlamda yükseltilmesi meselesidir ve bunlar o dedi, bu dedi diye değil kendi irademizle, kendi arzumuzla Türkiye'ye ne yakışıyorsa onu yapma sürecidir bütün bunlar" dedi.

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ise "Orada biliyorsunuz siyasi kanadın vermiş olduğu beyan farklı, dağdakilerin vermiş olduğu beyan farklı. Yani iyi polis, kötü polis gibi bir rol herhalde paylaşmışlar, böyle bir noktadalar. Dolayısıyla biz bunları değerlendirmeye almaktan öte işimize bakacağız. Bizim yol haritamız neyse bu yol haritamız üzerinde yürümeye devam edeceğiz. Biz kararlarımızda samimiyiz ve bu kararlarımızın arkasında da samimi bir şekilde duracağız. Çünkü Türkiye'nin bu terör belasından bir an önce kurtulması gerekiyor" değerlendirmesinde bulundu.

-Hakimler Savcılar Yüksek Kurulu (HSYK), Danıştay 8. Dairesinin kararının ardından duruşmaya başörtüsüyle girmek isteyen avukatları salona almayan 2 hakim hakkında soruşturma başlattı.

-Yükseköğretim Genel Kurulunda alınan kararla, ilahiyat fakültelerinin lisans programında değişiklik yapıldı. Değişiklikle felsefe tarihi dersi müfredattan çıkarılırken, hadis, tefsir ve İslam hukuku derslerinin saati artırıldı.

-Sivas 2. Asliye Hukuk Mahkemesi, eski Madımak Oteli binasının yeni kamulaştırma bedelini 9 milyon 308 bin 768 lira olarak belirledi.

7 Eylül :

-ODTÜ'de yurt kayıtları döneminde okul bahçesinde protesto ve sözlü tacize uğrayan kız öğrenciler polise şikayette bulundu.

-CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, ODTÜ arazisinden geçecek yola ilişkin, "Oradaki öğrencilerin duyarlılığını hepimizin dikkate alması gerekiyor. Öncelikle de hükümetin" dedi.

-2020 Yaz Olimpiyat ve Paralimpik Oyunları için İstanbul 2020 Adaylık Komitesi, Uluslararası Olimpiyat Komitesi Genel Kurulunda sunum yaptı. Başbakan Erdoğan, "Halkının çoğunluğu Müslüman olan Türkiye'de yapılacak olimpiyatlar, hiç kuşkusuz hem barışa susamış bölgemize hem de dünyaya verilecek en anlamlı, en etkili mesaj olacaktır. Türkiye olimpiyat ruhunun ve olimpiyat hedefinin arkasındadır" dedi.

8 Eylül :

-Kültür ve Turizm Bakanlığının özel izniyle yılda bir kez ibadete açılan Van Gölü'ndeki Akdamar Adası'nda bulunan Akdamar Kilisesi, dördüncü ayine ev sahipliği yaptı.

-Genel Başkan Kemal Kılıçdaroğlu başkanlığında gerçekleştirilen CHP Parti Meclisi toplantısı sonrasında, "CHP'nin 90 yaşında yayımladığı Parti Meclisi Sonuç Bildirgesi" başlığı altında 33 maddelik bir bildirge yayımlandı.

-Ankara'da aynı avluya yapımı planlanan cami ve cemevi projesi "Mamak Cami ve Cemevi"nin temel atma töreni, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik, Cem Vakfı Genel Başkanı İzzettin Doğan, bazı Alevi ve Bektaşi vakıflarının başkanları, milletvekilleri ve vatandaşların katılımıyla gerçekleştirildi.  Projeyi protesto eden grup polisle çatıştı. Polis, 16 kişiyi gözaltına aldı. Olaylar sırasında bir polis de yaralandı.

9 Eylül :

-Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Melih Gökçek, ODTÜ arazisinden geçecek yolla ilgili protestolara katılarak belediye ekiplerinin çalışmalarını engelledikleri gerekçesiyle CHP milletvekilleri Aylin Nazlıaka, İlhan Cihaner ve Hüseyin Aygün ile ilgili savcılığa başvuruda bulunduklarını açıkladı.

-Alkollü içkilerin 22.00-06.00 saatleri arasında perakende  satışının yapılamayacağına ilişkin düzenleme yürürlüğe girdi.

-CHP'nin 90. kuruluş yıl dönümü kutlandı. Genel Başkan Kemal Kılıçdaroğlu başkanlığındaki heyet, Anıtkabir'i ziyaret etti. CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, "Özgürlüğün ve bağımsızlığın bir karakter olarak ortaya çıktığı kuruluşumuzda aynı kararlılıkla yolumuza devam edeceğiz" dedi.

-Eski TÜRK-İŞ genel başkanlarından Nuri Beşer (91) vefat etti.

-Hatay'da yol kesen teröristler bir çocuğu rehin aldı. Ailesine bin lirayla içinde undan bulgura, sucuktan, çikolataya kadar çok sayıda malzemenin yer aldığı listeyi veren teröristler, ailenin erzakları getirmesinin ardından çocuğu bıraktı.

-Nevşehir'in Göreme beldesinde bıçaklı saldırıya uğrayan 2 Japon kadın turistten biri öldü, diğeri yaralandı. Olayla ilgili bir kişi tutuklandı.

-CHP Genel Başkan Yardımcısı Faruk Loğoğlu ve İstanbul Milletvekili Osman Korutürk, Mısır makamlarının daveti üzerine 2 günlük ziyaret için bu ülkeye gitti.

10 Eylül :

-Hatay'ın Armutlu Mahallesi'nde düzenlenen protestolara katılan Ahmet Atakan (22), bir binanın çatısından düşerek hayatını kaybetti.

Emniyet Genel Müdürlüğü, olaya ilişkin tüm bilgi, belge ve görüntülerin adli soruşturmaya esas yetkili makamlara gönderdi. İçişleri Bakanlığınca da konunun soruşturulması için müfettiş görevlendirildi.

-Ergenekon davasının karar duruşmasında hakkında yakalama kararı çıkarılan emekli Orgeneral Şener Eruygur, evinden doktor ve ambulans eşliğinde, Çağlayan'daki İstanbul Adalet Sarayına gitti.

-Diyarbakır'da tarihi Surp Giragos Ermeni Kilisesi'nde "Kilise İsmi" ayini düzenlendi.

11 Eylül :

-8. Cumhurbaşkanı Turgut Özal'ın ölümüne ilişkin emekli Tuğgeneral Levent Ersöz hakkında açılan davanın ilk duruşması yapıldı. Ankara 13. Ağır Ceza Mahkemesindeki duruşmada Ersöz'ün avukatı Hulusi Coşkun, iddianamede yer alan gizli tanığın, "Özal'ı zehirleyerek öldürenin Semra Özal olduğunu" söylediğini hatırlatarak, bu ifadeye itibar edildiğinde, Semra Özal'ın da sanık olarak yargılanması gerektiğini öne sürdü.

12 Eylül :

-Erzurum'da Konaklı Kayak Merkezinde antrenman sırasında düşerek hayatını kaybeden milli kayakçı Aslı Nemutlu'nun ölümüne neden oldukları iddiasıyla 7 sanığın yargılandığı davada, kabul edilen ikinci iddianameyle, Erzurum sağlık müdürü ve gençlik hizmetleri ve spor il müdürünün de aralarında bulunduğu 9 kişi hakkında daha dava açıldı.

-Danıştay Üyesi Zeki Yiğit'in odasında, 1 Şubat 2012'de bulunan ses kayıt cihazını koyduğu iddia edilen, Danıştay Tetkik Hakimi Ömer Kaya'nın Sincan 1. Ağır Ceza Mahkemesinde yargılanmasına başlandı.

-Emek Sinemasında yürütülen çalışmaları protesto eden 4 kişi hakkında, "Görevi yaptırmamak için direnme" ile "Toplantı ve Gösteri Yürüyüşleri Kanunu'na muhalefet" suçlarından 7'şer yıla kadar hapis cezası istemiyle açılan davanın görülmesine İstanbul 31. Asliye Ceza Mahkemesinde başlandı.

-Oyuncu Mehmet Ali Alabora hakkında, Gezi Parkı olayları sırasında attığı bir twettte "Mesele sadece Gezi Parkı değil arkadaş, sen hala anlamadın mı? Hadi gel" mesajı nedeniyle, "suç işlemeye alenen tahrik etme" suçundan başlatılan iki ayrı soruşturmada da takipsizlik kararı verildi.

-CHP Genel Başkan Yardımcısı  Faruk Loğoğlu ile CHP İstanbul Milletvekili Osman Korutürk, Mısır'daki temaslarının ardından Türkiye'ye döndü. Loğoğlu, ziyaretle ilgili, "Biz, Mısır'ın yalnız olmadığını gördük. Herkesle konuşuyorlar, Avrupa'yla konuşuyorlar, Amerika ile konuşuyorlar, Arap ülkeleriyle konuşuyorlar" dedi.

-İçişleri Bakanı Muammer Güler, Hatay'ın Armutlu Mahallesi'nde düzenlenen protestolara katılan Ahmet Atakan'ın yüksekten düşerek hayatını kaybettiğini, polisin herhangi bir müdahalesi olmadığı yönünde tereddüt bulunmadığını belirterek, "Bunların bahane edilerek vatandaşları birbiriyle çatıştırma, bir etnik çekişme yaratma hatta bunu büyük bir çatışma ortamına dönüştürme arayışları var " dedi.

13 Eylül :

-Taksim Yayalaştırma projesi kapsamındaki Tarlabaşı Bulvarı ile Cumhuriyet Bulvarını birbirine bağlayan tüneller trafiğe açıldı.

-Darphanede 8 Temmuz'da başlayan grev sona erdi.

-Yurt Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Merdan Yanardağ, Bodrum'da Ergenekon davasında hakkında yakalama kararı olduğu gerekçesiyle gözaltına alındı.

15 Eylül :

-Yurt Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Merdan Yanardağ, çıkarıldığı mahkemece tutuklandı.

-Çevre ve Şehircilik Bakanı Erdoğan Bayraktar, "ODTÜ içinde bir yol açacağız. ODTÜ rektörünü davet ettim, 'sen talepte bulun' dedim. Kendisi talep ettiği halde ODTÜ yine eylem yapıyor" dedi.

-Hrant Dink Vakfı tarafından 5'incisi düzenlenen "Uluslararası 2013 Hrant Dink Ödülü", "Cumartesi Anneleri" ve sosyolog Natasa Kandic'e verildi.

16 Eylül :

-Orta Doğu Teknik Üniversitesinden yapılan açıklamada, Çevre ve Şehircilik Bakanı Erdoğan Bayraktar'ın açıklamasına verilen yanıtta, "Sayın Bakanla konuşulan yol, Anadolu Bulvarı'nın devamı olan ve ODTÜ'nün sınır bölgesinden kuzey-güney doğrultusunda geçen yol değil, Eskişehir Yolu'na paralel olarak doğu-batı yönünde ODTÜ'nün içinden geçmesi istenen bir başka yoldur" denildi.

-Çanakkale'nin Gökçeada ilçesinde 1951'de kurulan ve 1964'te kurucusunun isteğiyle kapatılan Özel Gökçeada Rum İlkokulunda, yarım asır sonra yeniden ders zili çaldı.

-28 Şubat sürecine ilişkin iddianameyi tamamlayan TMK'nın 10. maddesiyle görevli Cumhuriyet Savcısı Mustafa Bilgili, soruşturma kapsamında eski bakanlardan Mehmet Ağar ile emekli yarbay Korkut Eken'in "şüpheli" sıfatıyla ifadelerini aldı.

-Suriye'ye yönelik angajman kuralları uygulandı. Sınır ihlali yapan M-17 tipi Suriye helikopteri TSK tarafından düşürüldü. Başbakan Yardımcısı ve Hükümet Sözcüsü Bülent Arınç, "2 kilometre Türkiye'de hudut ihlalinde bulunmuş. Hava savunma unsurları tarafından sürekli ikaz edilmiş. İhlalin devam etmesi üzerine Malatya'dan havalanan uçaklarımız tarafından 14.25'te füzeyle vurulması sonucu, helikopterin Suriye topraklarına düştüğü tespit edilmiştir" dedi.

17 Eylül :

-Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Suriye helikopterinin düşürülmesini, "Bu olayda da 2 kilometre kadar bir sınır ihlali söz konusu ve bu sınır ihlali sebebiyle de 14.25 gibiydi, bu saatte uyarılara da kulak asmayınca bu defa kurallar işletilmiştir ve silahlı kuvvetlerimiz tarafından da orada gereği yapılmıştır, olay budur" sözleriyle değerlendirdi.

-Ankara'da Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Kurumunda (TÜBİTAK) çalışan, Hava Kuvvetleri Komutanlığı Personel Başkanı Tümgeneral Hasan Hüseyin Demirarslan'ın oğlu Göktuğ Demirarslan (24) ve kız arkadaşı Elena Radckova, Etimesgut Eryaman 6. etaptaki evlerinin önünde pompalı tüfekle vurularak hayatını kaybetti.

-Agos Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Hrant Dink'in öldürülmesine ilişkin davada verilen kararın Yargıtay tarafından kısmen bozulmasının ardından, 18 sanığın yeniden yargılanmasına başlandı. Yargılamada, sanıklardan Erhan Tuncel hakkında yakalama kararı çıkarıldı.

-Başbakanlık Merkez Bina A kapısı girişindeki güvenlik noktasında, 5 Kasım 2012'de, "kurusıkı" tabanca ile ateş eden Nuri Başkapan, Ankara 15. Asliye Ceza Mahkemesindeki duruşmada "korku, kaygı veya panik yaratabilecek tarzda silahla ateş etme'" suçundan 5 ay hapse çarptırıldı. Mahkeme, Başkapan'ın, "yeniden suç işlemeyeceği" kanaatine vararak, hükmün açıklanmasını geri bıraktı.

-Başbakan Yardımcısı Bekir Bozdağ, Yurtdışı Türkler ve Akraba Topluluklar Başkanlığına ortam dinleme cihazı adı verilen ve kamuoyunda "böcek" olarak tabir edilen cihazların yerleştirildiği iddiası üzerine açıklama yaptı.

Bozdağ, "Yaklaşık bir sene önce Yurtdışı Türkler ve Akraba Topluluklar Başkanlığındaki böyle bir dinleme hadisesi nedeniyle Cumhuriyet savcılığına suç duyurusunda bulunuldu ve tahkikat devam ediyor. Esasında şu anda tahkikatın kapsamında neler var, neler yok onu tam detaylı olarak bilme imkanımız yok ama bu ismi geçen kişilerin 'AK Parti kurucusu olduğuna'  ilişkin kısım külliyen yalandır. Böyle bir şey söz konusu değildir" dedi.

-İmralı Cezaevinde hükümlü bulunan terör örgütü elebaşı Abdullah Öcalan'ın avukatları, müvekkillerinin "yeniden yargılanması" ve "cezasının infazının durdurulması" talebiyle yaptıkları başvuruyu reddeden Ankara 11. Ağır Ceza Mahkemesinin kararına itirazda bulundu.

18 Eylül :

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Suriye helikopterinin düşürülmesiyle ilgili, "Sınırı geçtiği için tabii ki kurallar gereği gereken yapılmış oldu. Zaten karşı taraf da sınırı geçtiklerini itiraf ediyorlar" dedi.

-YÖK Genel Kurulu, ilahiyat fakültelerinin isimlerine ve müfredatına ilişkin Genel Kurul kararlarının yürürlükten kaldırılmasına karar verdi.

-Adalet Bakanlığı, Hrant Dink'in öldürülmesi sonrasındaki açıklamaları nedeniyle yargılandığı dava "3. Yargı Paketi" doğrultusunda ertelendikten sonra aynı sözleri tekrarlayan yazar Temel Demirer hakkında TCK'nın 301. maddesi kapsamında soruşturma açılmasına izin vermedi.

-Yükseköğretime Geçiş Sınavı'nda (YGS) Vahide Yalçın adlı kızdan başörtüsünü çıkartmasını istedikleri öne sürülen 3 kişinin "görevi kötüye kullanmak" suçundan yargılanmasına başlandı.

-Ergenekon Davası'nda 34 yıl 8 ay hapis cezası alan Mustafa Balbay, Sincan Cumhuriyet Başsavcılığına, başka bir soruşturma kapsamında, "şüpheli" sıfatıyla ifade verdi.

-Gezi Parkı odaklı eylemlerle ilgili soruşturma yürüten Cumhuriyet Savcısı Nazmi Okumuş, Taksim Dayanışması'ndan TMMOB Başkanı Eyüp Muhcu, Sanat Dernekleri Sözcüsü Cem Tüzün, Taksim Dayanışması grubundan Derya Karadağ, KESK Kadın Sekreteri Canan Çalağan, DİSK Genel Sekreteri Arzu Çerkezoğlu ve TMMOB Şehir Plancıları Odası İstanbul Şube Başkanı Tayfun Kahraman'ın ifadesinin alınması ve ardından serbest bırakılmaları için Emniyet'e yazı yazdı.

-28 Şubat davasında, dönemin Sincan Belediye Başkanı Bekir Yıldız, müşteki olarak katılmak için avukatı Fatih Atalay aracılığıyla dilekçe verdi. Tahliye edilen, dönemin YÖK Başkanı Kemal Gürüz'ün yeniden tutuklanması talebi reddedildi.

19 Eylül :

-Ankara Cumhuriyet Başsavcıvekilliği, Altındağ Nüfus Müdürü Mecit Baskın'ın 1994'te öldürülmesine ilişkin Mehmet Ağar ve İbrahim Şahin'in de aralarında bulunduğu 12 kişi hakkında "cürüm işlemek amacıyla kurulan silahlı örgütün faaliyeti çerçevesinde adam öldürmek" suçundan iddianame hazırlayarak, Ankara 13. Ağır Ceza Mahkemesine gönderdi.

-Ergenekon davasında 16 yıl 6 ay yıl hapis cezasına çarptırılan tutuklu sanık Teğmen Mehmet Ali Çelebi'nin cep telefonuna, İstanbul Emniyet Müdürlüğünde "'sehven yükleme" yapıldığı iddiasına ilişkin, bir polis memurunun 2 yıla kadar hapis cezasına çarptırılması istemiyle yargılanmasına İstanbul 18. Sulh Ceza Mahkemesinde başlandı.

-İstanbul Büyükşehir Belediyesinin, Anadolu Yakası'nda bulunan Ömerli'deki hafriyat alanını kapatmasına tepki gösteren kamyon şöförleri, Fatih Sultan Mehmet (FSM) Köprüsü'nde yavaş seyretmek suretiyle trafiği yavaşlattı. Köprüde aşırı yük riski oluştu.

-Mardin E Tipi Kapalı Cezaevindeki yakınlarını ziyarete giden Ayşe Süer ile oğlu Süleyman Süer ve Emine İpek ile çocukları Mirza ve Nevin İpek, uğradıkları silahlı saldırı sonucu hayatını kaybetti. Olay yerinde bulunan ve ölenlerle bir yakınlığı bulunmayan Hasine Amak da yaralandı.

-Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, 4 Ekim'de TBMM'ye gelecek Suriye tezkeresine ilişkin, "Aynısı olabilir, bazı değişikliklere tabi olarak da tezkere gelebilir. Dışişleri ve Genelkurmay Başkanlığı tezkere üzerinde çalışmalarını yapıyorlar" dedi.

20 Eylül :

-Yurtdışı Türkler ve Akraba Topluluklar Başkanlığına ortam dinleme cihazı adı verilen ve kamuoyunda "böcek" olarak tabir edilen cihazların yerleştirildiği iddiası üzerine yapılan operasyonda bazı bürokratlar ile "böcekleri" yerleştirdiği öne sürülen Fatma A. ve Azime D.'nin de aralarında bulunduğu 12 kişi gözaltına alındı. Dinleme cihazlarını kuruma yerleştirdiği öne sürülen zanlılardan Fatma A'nın kendisini AK Parti Kadın Kolları kurucusu olarak tanıtıp partinin nüfuzunu kullanarak örgüt adına bazı işleri almaya çalıştığı iddia edildi.

-28 Şubat Davası'nın 15'inci oturumunda iddianamenin okunması tamamlandı. Dosyadaki delil durumuna göre, Genelkurmay Başkanlığından bilgi veya belge istenmesine gerek olmadığına karar verildi.

-İstanbul 19. Sulh Ceza Mahkemesi, piyanist ve besteci Fazıl Say'a, "halkın bir kesiminin benimsediği dini değerleri alenen aşağılama" suçundan verilen 10 ay hapis cezasının "hükmün açıklanmasının geri bırakılması" kararını kaldırdı. Say'ın sabıkasız olması nedeniyle verilen hapis cezasının ertelenmesine hükmeden mahkeme, sanık hakkında 2 yıllık denetim süresi belirledi.

-İzmir'de araç içine yerleştirdikleri bombayı uzaktan kumandayla patlatarak 1 askerin ölümü, 1'i albay, 23 kişinin yaralanmasıyla sonuçlanan terör saldırısıyla ilgili davada yargılanan 20 sanıktan 19'u hakkında karar çıktı. Davanın bir numaralı sanığı Bünyamin Sürme hakkındaki dosyanın, avukatının değişmesi ve son savunmasının alınamaması nedeniyle ayrılmasına karar verilen duruşmada, 4 sanık hakkında ikişer kez ağırlaştırılmış müebbet ve 496'şar yıl 6 ay hapis cezası veren mahkeme, 9 sanık hakkında 3 yıl 1 aydan, 13 yıl 6 aya kadar hapis cezasına hükmetti, 6 sanığın da beraatine karar verdi.

-Emniyet Genel Müdürlüğünün Dikmen'deki polisevine, roketli saldırı düzenlendi, binada hasar meydana geldi. Olayda, RPG-7 roketatar kullanıldığı, duvara saplanan merminin infilak etmediği tespit edildi.  Polisle silahlı çatışmaya giren zanlılardan, Muharrem Karataş ölü, Serdar Polat ağır yaralı ele geçirildi. Muharrem Karataş'ın, AK Parti Genel Merkezi ve Adalet Bakanlığına yönelik lav silahlı saldırıların faillerinden biri olduğu bildirildi. Olayda biri makinalı tabanca olmak üzere üç silah ve iki el bombası ele geçirildi.

21 Eylül :

-Cumhurbaşkanı Vekili ve TBMM Başkanı Cemil Çiçek, Emniyet Genel Müdürlüğünün Dikmen'deki polisevine yapılan saldırıyı kınayarak, "Geleceklerini, ülkemizin içine gireceği kaosta arayan kukla teröristlerin saldırıdan kısa süre sonra güvenlik güçlerimiz tarafından yakalanmasından dolayı da değerli polislerimizi kutluyorum" ifadesini kullandı.

Başbakan Erdoğan ise "Bu tür şeylere tevessül edenler karşılığını bulacak, cevabını alacak, eğer almıyorsa bu bir aczin ifadesi olur" dedi.

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu da "Terörün bir insanlık suçu olduğunu hep beraber kabul etmeli ve bu konuda ortak mücadele etmeliyiz" dedi.

-Çukurova Üniversitesi Kongre Merkezinde  düzenlenen Uluslararası Altın Koza Film Festivali Ulusal Uzun Metraj Film Yarışması'nda, "en iyi film" ödülünü yönetmenliğini Hakkı Kurtuluş ve Melik Saraçoğlu'nun "Gözümün Nuru" ve Mahmut Fazıl Coşkun'un "Yozgat Blues" isimli filmleri paylaştı.

22 Eylül :

-Hava Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Akın Öztürk, sınır ihlali yapan ve uyarılara rağmen Türk hava sahasını terk etmeyen Suriye helikopterine yönelik angajman kurallarını uygulayan personele ödül verdi.

-Emniyet Genel Müdürlüğünün resmi Twitter hesabından yapılan açıklamada, Gezi Parkı eylemleri sırasında darpedilen ve kaldırıldığı hastanede hayatını kaybeden üniversite öğrencisi Ali İsmail Korkmaz'ın ölümüyle ilgili yürütülen soruşturma kapsamında, güvenlik kamerası görüntüleri silinen otelin sahibinin emniyetin istihbarat elemanı olduğu yönündeki haberler yalanlandı.

23 Eylül :

-Yurtdışı Türkler ve Akraba Topluluklar Başkanlığına ortam dinleme cihazı adı verilen ve kamuoyunda "böcek" olarak tabir edilen cihazların yerleştirildiği iddiasıyla gözaltına alınanlardan tamamı serbest bırakıldı.

-Ankara'daki Gezi Parkı eylemleri sırasında Ethem Sarısülük'ün ölümüne ilişkin polis memuru A.Ş'nin "meşru savunmada sınırın aşılması suretiyle adam öldürme" suçundan yargılandığı davanın görülmesine başlandı.

-Ankara 13'üncü Ağır Ceza Mahkemesince görevlendirilen iki naip hakim, 28 Şubat 1997 tarihli Milli Güvenlik Kurulu (MGK) tutanağı ve kararlarını inceledi. Mahkeme hakimleri, inceleme sonucunda dava konusuyla ilgili bölümleri tutanak altına aldı.

24 Eylül :

-İmralı Cezaevinde hükümlü bulunan terör örgütü elebaşı Abdullah Öcalan'ın avukatlarının, müvekkillerinin "yeniden yargılanması" ve "cezasının infazının durdurulması" talebiyle yaptıkları başvuruyu reddeden Ankara 11. Ağır Ceza Mahkemesinin kararına yaptıkları itiraz reddedildi.

-Eskişehir'deki Gezi Parkı odaklı eylemlerde darbedilen ve kaldırıldığı hastanede hayatını kaybeden üniversite öğrencisi Ali İsmail Korkmaz'ın ölümüne ilişkin hazırlanan iddianame 2'nci Ağır Ceza Mahkemesince kabul edildi.

25 Eylül :

-Bingöl M Tipi Ceza İnfaz Kurumundan aralarında terör örgütü mensuplarının da bulunduğu 18 tutuklu ve hükümlü tünel kazarak firar etti.

-Türk Kültür hayatının önemli isimlerinden Dr. Fatma Müjgan Cunbur, 87 yaşında hayatını kaybetti.

26 Eylül :

-Bingöl M Tipi Ceza İnfaz Kurumundan firar eden 18 tutuklu ve hükümlüden 17'si Bingöl Merkez Ortaçanak köyü kırsalında yakalandı.

Cezaevi müdürü ve 3 müdür yardımcısının yanı sıra 1 başmemurun cezaevi ile ilişkisi kesildi.

-Ankara'da Altındağ Belediyesince restore edilen Ulucanlar Cezaevi Müzesi TBMM Başkanı Cemil  Çiçek'in katıldığı törenle açıldı.

27 Eylül :

-28 Şubat davasında mağdur-müşteki sıfatıyla 27 Eylül'de İstanbul'da ifade veren eski Fazilet Partisi Milletvekili Merve Kavakçı, dönemin Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel'den şikayetçi oldu.

Eski başbakanlardan Tansu Çiller de İstanbul 23. Ağır Ceza Mahkemesine avukatı aracılığıyla 4 sayfalık dilekçe verdi. Müşteki sıfatıyla yazılı beyanda bulunan eski Başbakanlardan Tansu Çiller, "Türkiye'nin önünü açmak, askeri vesayetten kurtarmak ve demokrasinin yerleşmesi için başbakanlıktan dahi vazgeçtim" ifadesini kullandı.

-Modacı Barbaros Şansal, Gezi olaylarındaki "palalı saldırganın" CHP ile bağlantısı olduğunu iddia etti. CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu Şansal'a, "Aklını peynir ekmekle yemiş herhalde. Moda işine baksın o" diye tepki gösterdi.

-Sinema ve tiyatro sanatçısı Tuncel Kurtiz (77), vefat etti.

-İstanbul 50. Asliye Ceza Mahkemesi, Taksim Gezi Parkı olaylarına ilişkin 23 şüphelinin cezalandırılması istemiyle hazırlanan iddianameyi, "genel nitelikte ve soyut olduğu" gerekçesiyle İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığına iade etti.

-İzmir'deki 49'u muvazzaf asker, 72'si tutuklu 357 sanığın yargılandığı "Gizli bilgi ve belge bulundurma" davasında, 11'i muvazzaf asker 13 tutuklu sanık tahliye edildi.

28 Eylül:

-"Şu Çılgın Türkler" kitabının da yazarı Turgut Özakman (89), tedavi gördüğü hastanede hayatını kaybetti.

-Ankara'nın Elmadağ ilçesinde bulunan roket fabrikasında atık malzemelerin imhası sırasında meydana gelen patlamada 2'si ağır 4 kişi yaralandı.

30 Eylül:

-Demokratikleşme Paketi açıklandı

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, demokratikleşme paketini Başbakanlık Yeni Binada düzenlediği basın toplantısıyla açıkladı. Erdoğan, "Bu paket, bir dayatmanın eseri değildir. Bu paket, bir müzakerenin, bir pazarlığın eseri asla değildir. Demokratik hak ve özgürlükler, müzakerenin, pazarlığın, dayatmaların konusu olamaz" dedi.

Demokratikleşme Paketi'ndeki düzenlemeler şu 28 başlık altında toplandı:

Siyasi partilere devlet yardımının kapsamı genişletilirken, aranan oy oranı yüzde 7'den yüzde 3'e düşürülecek. Siyasi partilerin teşkilatlanmaları kolaylaştırılacak, siyasi partilere üyelikte engeller kaldırılacak, ön seçimlerde farklı dil ve lehçelerde propaganda imkanı sağlanacak. Siyasi partilerde eşbaşkanlığın önü açılacak. Farklı dil ve lehçelerde siyasi propaganda imkanı tanınacak.

Nefret suçu ve ayrımcılıkla etkin mücadele için, nefret saikiyle işlenmesi durumunda TCK'daki suçların cezaları artacak, ayrımcılık suçunun kapsamı genişletilecek ve caydırıcılığı artırılacak, Ayrımcılıkla Mücadele ve Eşitlik Kurulu oluşturulacak.

Yaşam tarzına saygı TCK ile güvence altına alınacak, kişilerin bireysel ibadetlerinin ve inanç gereklerinin engellenmesine yaptırım getirilecek.

Harf Kanunu'na uymayanlar için TCK'daki cezai müeyyide kaldırılacak. Toplantı ve gösteri haklarında yapılan düzenlemeyle, mülki amirlerce toplantı yer ve güzergahının artık siyasi partiler, meslek örgütleri ve sendikalarla birlikte belirlenmesi sağlanacak, toplantı ve gösteri yürüyüşlerinin süresi uzatılacak, toplantı ve gösteri yürüyüşlerinde Hükümet Komiseri uygulaması kaldırılacak, Toplantı Düzenleme Kurulu güçlendirilecek, toplantı ve gösteri yürüyüşlerinde dağılma kararı alma yetkisi düzenleme kuruluna verilecek.

Özel okullarda farklı dil ve lehçelerde eğitimin önü açılacak. Nevşehir Üniversitesinin adı Hacı Bektaş-ı Veli Üniversitesi olacak.

Köy isimlerinin değiştirilmesinin önündeki yasal engel kaldırılacak. İl ve ilçe isimlerinin değişikliği yönündeki talepler de dikkate alınacak.

Kişisel verilerin korunmasına yasal güvence getirilecek. Kurban derisi, fitre ve zekat toplama konusundaki kısıtlamalar kaldırılacak.

Yüzde 10'luk seçim barajıyla ilgili üç atlernatif ortaya çıktı.

Buna göre ya "Seçim barajı yürürlükteki haliyle aynen kalacak", ya "Daraltılmış bölge seçim sistemi ile yüzde 5'e düşürülecek", ya da "Dar bölge seçim sistemi ile tamamen kaldırılacak."

Kılık Kıyafet Yönetmeliği değiştirilerek kamu kurumlarında başörtüsü yasağı,  ilkokullardaki öğrenci andı uygulaması kaldırılacak, Mor Gabriel Manastırı arazisi manastır vakfına iade edilecek.

Roman Dili ve Kültürü Enstitüsü kurulacak, Roman vatandaşların yaşam koşulları iyileştirilecek ve eğitim alanındaki sorunları giderilecek.

-Genelkurmay Başkanlığı, sınıra yaklaşan bir Suriye helikopterinin, 2 savaş uçağının bölgeye yönlendirilmesi üzerine geri döndüğünü bildirdi.

?-Çevre ve Şehircilik Bakanı Erdoğan Bayraktar, Orta Doğu Teknik Üniversitesinin (ODTÜ) yerleşkesine yapılacak yaklaşık 2 kilometre uzunluğundaki tünel planını onayladı.

-Maltepe'de protesto eylemi yapan gruptakilere silahla ateş edilmesi sonucu 1 kişi öldü 4 kişi yaralandı.

-Sakarya'nın Pamukova ilçesinde ayva hasadına giden işçileri taşıyan kamyonetin ağaca çarparak alev alması sonucu 7 kişi öldü, 13 kişi yaralandı.

-Sivas'ta Sivas'ın Kangal ilçesine bağlı Emir köyü yakınlarında askeri uçak düştü, paraşütle atlayan iki pilot yaralı kurtuldu.

- Ankara

Kaynak: AA / Güncel

Recep Tayyip Erdoğan Suriye Eylül Politika Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title