Haberler

Türkiye'de 1.5 Milyon Traktörün 600 Bini Hurda

Güncelleme:

Türkiye'de yılda 15 bin adet traktör üretimi ile sektörünün önde gelen ihracatçı firmalarından biri olan Hattat Traktör, 2012'de stratejik pazar olarak seçtiği Afrika'da büyümesini bu yıl da sürdürecek.

Hattat markası ile Tunus, Cezayir ve Senegal'den sonra bu yıl Sudan ile 2 bin adetlik traktör satışına imza atan Hattat Traktör; AB ülkeleri başta olmak üzere 30'a yakın ülkeye ihracat yapıyor. Yeni bir traktör üzerinde de çalışan Hattat Traktör, Mayıs ayında yeni ürününü piyasaya çıkararak ihraç etmeyi planlıyor.

Türkiye'deki 1.5 Milyon Traktörün 600 Bini Hurda

Türkiye'de tarım sektöründe yaşanan sorunlar hakkında konuşan Abdullah Akkuş, "2023 yılında dünyanın ilk 5 tarım ülkesinden biri olmayı amaçlayan Türkiye, hurda traktörlerle bu hedefi tutturamaz. Dünya nüfusu giderek artıyor, tarım alanları ise daralıyor. Gıda ihtiyacı önümüzdeki yıllarda daha da çok artacak. Dolayısıyla tarım ve tarımsal sanayinin geleceği çok açık. Ancak 1,5 milyon traktörün 600 bini 25 yaşın üzerinde. Bunlar yağ yakıyor, ekonomik ömrünü tamamlamış. Öncelikle bu 600 bin traktörün toparlanıp hurda indirimi ve teşvikle yenisiyle değiştirilmesi gerekiyor. Yağ yakarak çevre kirliliğine yol açan traktörlerin hurda indirimiyle yenilenmesi bize göre çok daha öncelikli. Otobüs ve kamyonlarda hurda indirimi yapılıyor ama traktörde hiç yapılmadı. Bir yandan yağ yakan traktör, bir yandan da havadan daha temiz bir traktör yapmaya çalışıyoruz. 2014'ten sonra çiftçinin cebinden 5-6 bin lira daha fazla para çıkacak olması satışları da düşürecek" dedi.

Çiftçi Desteklenmeli

Ayrıca Akkuş, "Türkiye'de 2011 yılında 63 bin traktör satıldı. 2012'de ise pazar 45-46 binlerle kapanmış olacak. Bu arada bazı ürünlerin para etmemesi, sel baskınları gibi sebeplerle çiftçi özellikle 2012 yılında ekonomik olarak geri gitti. Çiftçinin daha fazla desteklenmeye ihtiyacı olduğunu her vesile ile söylüyoruz. Bakın mesela Polonya AB üyesi bir ülke olmasına rağmen çiftçisine traktör alımında yüzde 50 hibe destek sağlıyor. Türkiye'de de böyle bir destek olmalı" diye bildirdi.

Stratejik Pazar Afrika

Yılda 15 bin traktör üretim kapasitesine sahip olduklarını belirten Abdullah Akkuş; " 2012'de Afrika'yı stratejik pazar olarak seçtik. Hattat markası ile Tunus, Cezayir ve Senegal'den sonra Sudan'da gerçekleştirdiğimiz 2 bin adetlik traktör satışıyla Afrika pazarındaki ihracat bağlantılarımızı 2013 yılında da artırarak devam ettireceğiz. İç piyasada 45-47 bin satış hacmi var. Biz yeni yılda yüzde 8'lik bir pazar payı hedefliyoruz. Yeni, genç ve gelişen bir şirketiz ama iddialı hedeflerimiz var. 2015 hedefimiz yüzde 15 pazar payı, 500 milyon dolar ciro. 19 ana modelimiz, 170 opsiyonumuz bulunuyor. Bu piyasada yaklaşık 34 firma satış yapıyor. İlk 5'teyiz, 2015'te ilk 3'te olmak istiyoruz. Müşteri isteklerine daha hızlı cevap veren bir firmayız. Çünkü kendi yedek parça üretimimiz var. Bu bize avantaj sağlıyor. Müşteri istediği takdirde 2 gün içinde yedek parçasını alabiliyor. Yurtdışında her ülkede bir bayi dersek 30, yurt içinde de 60 bayimiz var. 2013'te bayi sayımızı 70'e çıkarmayı hedefliyoruz." dedi.

Kaynak: Bültenler / Güncel

Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

Otobüs biletlerine zam gelecek mi? Otobüs biletleri ne kadar? Arefe günü resmi tatil mi? Arefe günü yarım gün mü, tam gün mü tatil olacak? 9 Nisan Salı Arefe günü tatil var mı? Serkan Sezgin kimdir? Zafer Partisi Isparta- Yenişarbademli Belediye Başkan adayı Serkan Sezgin kaç yaşında, nereli? Süleyman Yalvaç kimdir? Zafer Partisi Isparta- Yalvaç Belediye Başkan adayı Süleyman Yalvaç kaç yaşında, nereli? Tamer Yalçın kimdir? Zafer Partisi Isparta- Şarkikaraağaç Belediye Başkan adayı Tamer Yalçın kaç yaşında, nereli? Muhterem Arslan kimdir? Zafer Partisi Isparta- Sütçüler Belediye Başkan adayı Muhterem Arslan kaç yaşında, nereli? Sami Eroğlu kimdir? Memleket Partisi Yozgat Bahadın Belediye Başkan Adayı Sami Eroğlu Kaç yaşında, nereli? Seçimden sonra dolar yükselir mi? Dolar ne kadar olacak, artar mı? Burhan Karakoç kimdir? Memleket Partisi Sivas Sarıkışla Belediye Başkan Adayı Burhan Karakoç Kaç yaşında, nereli? İdil Özkan kimdir? Memleket Partisi Kırklareli Lüleburgaz Belediye Başkan Adayı İdil Özkan Kaç yaşında, nereli? Sultanbeyli Belediyesi hangi parti? Sultanbeyli Belediye başkanı hangi partiden seçilmiştir? İşte 2019 İstanbul Sultanbeyli yerel seçim sonuçları! Selahattin Baygın kimdir? Memleket Partisi Kastamonu Cide Belediye Başkan Adayı Selahattin Baygın Kaç yaşında, nereli? Gökhan Erinkarlı kimdir? Zafer Partisi Isparta- Senirkent Belediye Başkan adayı Gökhan Erinkarlı kaç yaşında, nereli? Salim Özmen kimdir? Zafer Partisi Isparta- Keçiborlu Belediye Başkan adayı Salim Özmen kaç yaşında, nereli? Fatih Erbakan İstanbul'dan adaylarını çekiyor mu? Fatih Erbakan'ın Cumhurbaşkanı Erdoğan'a 3 şartı ne?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title