Haberler

Türkiye Çocukluk Çağı Şişmanlık Araştırması" Sonuçları Toplantısı

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker, ağustos ayında hayata geçirecekleri yeni düzenlemelere ilişkin "Salçada tuz oranını azaltıyoruz. Salçaların tuz içeriği olduğundan yüzde 64 daha az olacak. Peynirde ve fermente zeytinde tuz azalacak. Meyve sularında ilave şeker kullanımını yasaklıyoruz" dedi.

Sağlık Bakanı Mehmet Müezzinoğlu, Milli Eğitim Bakan Yardımcısı Orhan Erdem, TBMM Sağlık, Aile, Çalışma ve Sosyal İşler Komisyonu Başkanı Necdet Ünüvar, Hacettepe Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Murat Tuncer ile kurum ve kuruluşların temsilcilerinin katılımıyla "Türkiye Çocukluk Çağı Şişmanlık Araştırmasının" sonuçları açıklandı.

Buradaki konuşmasında, obezitenin bundan sonra herkesin çok daha derinlemesine hayatında hissedeceği bir sorun olduğunu belirten Eker, yakın bir geçmişte fazla kilolu erişkinlerden bahsedilirken, bugün obez çocuklardan söz edilir olduğunu, bunun durumun kötüye gittiğini gösterdiğini vurguladı. Bu sırada ekrana çocukluk fotoğrafı yansıtılan Eker, gülümseyerek "evet, eskiden böyleydim" dedi.

Konuşmasında, bir yandan ekonomi büyürken bir yandan şehirlere göçün arttığını, bunun da şehir insanının bütün hayat felsefesini gözden geçirmesini gerektirdiğini anlatan Eker, "Modern hayattaki imkanları, konforu nimet olarak değerlendiriyoruz. Aslında nimet gibi görünen bu konfor kısa sürede külfete dönüşüyor" diye konuştu.

Yemek pişirmenin modern hayatla bir sanayiye dönüştüğünü ve bunların cazip hale getirilmesi için reklamların devreye girdiğini belirten Eker, "Çocuklarımızın bugün karşı karşı olduğu temel meselelerden biri bu. Çocuklarımıza süt içirmeye çalışıyoruz ama ne süt ne ayran ne de diğer doğal içeceklerin hiç birisi, televizyonlarda çokça reklamı yapılan gazlı, asitli, şekerli, boyalı içeceklerle rekabet edemiyor. Burada annelere babalara çok iş düşüyor. Hayat tarzımızı gözden geçirmemiz lazım" ifadelerini kullandı.

"Acıkmadan yemeyiniz, doymadan kalkmayınız" -

Kendisine yöneltilen "Kilonuzu nasıl muhafaza ediyorsunuz?" sorusuna "Nefsin gıda ile imtihanı. Hepsinden yerim, hepsini yemem" yanıtını verdiğini aktaran Eker, Hz. Muhammed'in bundan 1400 yıl önce "acıkmadan yemeyiniz, doymadan kalkmayınız" sözleriyle çok doğru bir reçete verdiğini söyledi.

İnsanların gıdayla ilişkilerini yönetmeleri gerektiğini vurgulayan Eker, bu konunun multi disipliner olduğunu, bu nedenle bakanlıklardan sivil toplum örgütlerine, üniversitelerden diğer kuruluşlara kadar işbirliği içerisinde çalışmalar yapılması gerektiğine işaret etti.

Türkiye'ye gelen 30 milyondan çok turistin konakladığı, "herşey dahil" sistemde işletilen otellerdeki israfın çok önemli boyutlara ulaştığının altını çizen Eker, "Yüreğimiz hem parçalanıyor hem üzülüyoruz. Orada tüketilen, israf edilen yemeğe bakın ve dünyada açlıktan ölen insanların durumuna bakın. Bir milyar insan aç, bir milyar insan obez. Bir kısmı açlıktan, bir kısmı tokluktan kıvranıyor. Ne yapabiliriz, onun hesabını yapmamız lazım" değerlendirmesinde bulundu.

Bakanlığının hazır yiyeceklerin, endüstriyel gıdaların içerisinde bulunan tuz ve diğer maddelere yönelik incelemelerde bulunduğunu da bildiren Eker, bu çalışmanın zaman içerisinde tamamlanacağını belirtti.

"Hiçbir şey sağlıklı bir nefes kadar değerli değil" -

Bakanlığının çalışmalarına da değinen Eker, düzenlemelerle ekmekteki tuz ve kepek oranlarını azalttıklarını, ekmeklik unda tam buğdaya doğru bir yönelmenin gerçekleştiğini anımsattı.

Eker, "Ağustos ayında yeni düzenlemeler yapıyoruz. Salçada tuz oranını azaltıyoruz. Salçaların tuz içeriği olduğundan yüzde 64 daha az olacak. Peynirde ve fermente zeytinde tuz azalacak. Meyve sularında ilave şeker kullanımını yasaklıyoruz. Halen meyve sularında litrede 150 gram şeker kullanılıyor. Bunları yasaklıyoruz" diye konuştu.

Obezite ile  mücadele için Sağlık Bakanlığı başta olmak üzere ilgili kurum kuruluşlarla çalıştıklarını anlatan Eker, "hiçbir şey sağlıklı bir nefes kadar değerli değildir" ifadesini kullandı.

Çocukların evin kültürünü aldığını, anne ve baba ne yer, ne içerse çocukların da öyle beslendiğini ifade eden Eker, öte yandan teknolojik ürünlerin sağlığa etkilerine de dikkati çekerek, bunların kullanımı konusunda da dikkatli olunması gerektiğini belirtti. - Ankara

Kaynak: AA / Ekonomi

Mehmet Müezzinoğlu Mehmet Mehdi Eker Türkiye Ekonomi Haberler

Bakmadan Geçme

Talip Aşık kimdir? Zafer Partisi Hatay- Hassa Belediye Başkan adayı Talip Aşık kaç yaşında, nereli? Cemil Kurt kimdir? CHP Manisa Selendi Belediye Başkan Adayı Cemil Kurt Kaç yaşında, nereli? Tahsin Akdeniz kimdir? CHP Manisa Sarıgöl Belediye Başkan Adayı Tahsin Akdeniz Kaç yaşında, nereli? Mehmet Kavallı kimdir? Zafer Partisi Hatay- Erzin Belediye Başkan adayı Mehmet Kavallı kaç yaşında, nereli? Kazım Yalçın kimdir? Zafer Partisi Hatay- Dörtyol Belediye Başkan adayı Kazım Yalçın kaç yaşında, nereli? Muhittin Tamer Özdemir kimdir? Zafer Partisi Hatay- Belen Belediye Başkan adayı Muhittin Tamer Özdemir kaç yaşında, nereli? Mehmet Burak Gürbüz kimdir? Zafer Partisi Hatay- Arsuz Belediye Başkan adayı Mehmet Burak Gürbüz kaç yaşında, nereli? Cemil Akkoçak kimdir? Zafer Partisi Hatay- Antakya Belediye Başkan adayı Cemil Akkoçak kaç yaşında, nereli? Osman Yılmaz kimdir? Zafer Partisi Hatay- Altınözü Belediye Başkan adayı Osman Yılmaz kaç yaşında, nereli? Melis Yıldız Akın kimdir? Zafer Partisi Hakkari- Merkez Belediye Başkan adayı Melis Yıldız Akın kaç yaşında, nereli? Tulin Yüksel kimdir? Zafer Partisi Hakkari- Derecik Belediye Başkan adayı Tulin Yüksel kaç yaşında, nereli? İSTANBUL SEÇİM ANKETİ! İmamoğlu mu Kurum mu? İstanbul seçimlerinde kim önde? Dilan Polat, Nez Demir olayı! Dilan Polat, Nez Demir'i affetti mi? Duruşmada neden ağladılar? Çocuklar Duymasın'ın Duygu'su, Hayal Garip eski sevgilisinden şiddet mi gördü? Hayal Garip ne söyledi? Survivor Aysu Keskin kimdir? Aysu Keskin kaç yaşında, nereli?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title