Haberler

Türkiye, Bosna'daki Selzedelerin Evlerini Onaracak

Güncelleme:

Türkiye, kurumları aracılığıyla mayıs ayında yüzyılın en büyük sel felaketinin etkilediği Bosna Hersek'e yardımlarını sürdürüyor.

Sel felaketinin yaşandığı ilk günden itibaren, afet bölgelerine başta insani yardım olmak üzere, afetzedelerin ihtiyaçları doğrultusunda birçok yardım ulaştıran Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı (TİKA), selden en çok etkilenen Maglay halkının, kış mevsimi öncesinde mağdur kalmalarını önlemek için harekete geçti.

TİKA ile Türkiye Belediyeler Birliği'nin (TBB) ortaklaşa gerçekleştirdikleri proje kapsamında, TİKA'nın Saraybosna Koordinatörü Fatih Karaca ile Maglay Belediye Başkanı Mehmed Mustabaşiç arasında protokol imzalandı.

İmza törenine Bosna Hersek Üçlü Devlet Başkanlığı Konseyi Başkanı Bakir İzzetbegoviç, Türkiye'nin Saraybosna Büyükelçisi Cihad Erginay, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Danışmanı İsmail Hakkı Turunç ve çok sayıda davetli katıldı.

TİKA'nın Saraybosna Koordinatörü Karaca, imza töreni sonrasında yaptığı açıklamada, Maglay halkı için zor günlerin geride kaldığını umduğunu söyledi.

TİKA olarak, selzedelerin bir an önce evlerine kavuşmaları için ellerinden geleni yapacağını aktaran Karaca, "Bu kapsamda, Maglay Belediye Başkanı Mustabaşiç'e, olumlu ve yapıcı işbirliğinden dolayı teşekkür ediyorum. TİKA olarak mayıs ayında meydana gelen sel felaketinden sonra, burada ilk müdahale eden uluslararası kuruluşlardan biriyiz. Kış öncesi de Maglay halkına, Türkiye halkından hediye olarak zarar gören evlerinin tamiri ve tadilatı gibi bir proje başlattık. Yaklaşık 500 kadar ev mühendislerimiz tarafından incelendi ve hasar tespiti ile bunların maliyetleri hesaplandı" diye konuştu.

Karaca, Maglay halkının kış mevsimine daha hazırlıklı olması için gelecek hafta somut çalışmaların başlatılacağını kaydetti.

Bosna Hersek halkı ile Türk halkının kardeş halklar olduğuna işaret eden Karaca, "Bosna Hersekli kardeşlerimiz söz konusu olduğunda, paranın hiçbir önemi yoktur. Biz gönlümüzde ne varsa hepsini veririz. Çünkü bizler kardeşiz" dedi.

"Maglay halkı çifte bayram sevinci yaşıyor"

Maglay Belediye Başkanı Mustabaşiç de Maglay kentinin çifte bayram sevinci yaşadığını ifade etti.

Türkiye'nin Bosna Hersek'e sayısız yardımları olduğunu vurgulayan Mustabaşiç, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Bu Kurban Bayramı Maglay halkı için çok farklı bir bayram. İmzaladığımız anlaşmanın ardından evlerin onarımına başlayacağız. Türk dostlarımızla birlikte tüm evlerin onarılacağına ve Maglay halkının bu kışı sıcak evlerinde geçireceğini umuyorum. Bugün Maglay halkı için büyük gün. Mühendisler fizibilite çalışmalarını tamamladı ve çalışmalarımız çok kısa sürede başlayacak."

"Türkiye'nin desteği ile Bosna Hersek'in birçok şehri tekrar ayağa kalkacak"

Bosna Hersek Üçlü Devlet Başkanlığı Konseyi Başkanı Bakir İzzetbegoviç ise Maglay'a yapılan yardımların Türkiye'nin selden etkilenen Bosna Hersek halkına sağladığı desteğin sadece bir kısmı olduğunu söyledi.

Türkiye'nin desteği ile Bosna Hersek'in birçok şehrinin tekrar ayağa kalkacağını ifade eden İzzetbegoviç, "Maglay ve Sanski Most şehirlerinde selden zarar gören tüm evler onarılacak. Maglay'da yapılan bu yardımların anlamı çok büyük. Ayrıca yardımların etkili ve zamanlamasının çok iyi olmasının da önemini vurgulamak istiyorum. Bildiğim kadarıyla Türkiye'den gelen yardımlar yaklaşık 6 milyon avro değerinde. Bu sebepten dolayı Türkiye hükümetine ve halkına çok teşekkür ederim" şeklinde konuştu.

Türkiye'nin Saraybosna Büyükelçisi Erginay ise projenin finansmanı olan TBB ve İstanbul Büyükşehir Belediyesi'ne teşekkür etti. Bu projenin gerçekleşmesi için yaklaşık 2 milyon avroluk bir miktarın ayrıldığını belirten Erginay, bu şekilde Maglay kenti başta olmak üzere, en az 700 ailenin evlerinin onarılacağını ifade etti.

Türkiye'nin Bosna Hersek'te yaşayan sel felaketinin ardından, ülke halkına çeşitli yardımlarda bulunduğunu anımsatan Erginay, bu yardımların Bosna Hersek'in genelinde yapıldığını ve Maglay'da gerçekleştirilen projenin Türkiye desteklerinin son örneğinden biri olduğunu da sözlerine ekledi. - Federation of Bosnia and Herzegovina

Kaynak: AA / Güncel

İsmail Hakkı Turunç Türkiye Politika Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

Süt fiyatları ne kadar oldu 2024? Çiğ süte zam geldi mi? KABİNE TOPLANTISI NE ZAMAN, SAAT KAÇTA? 16 Nisan Kabine Toplantısı gündemi nedir? Merkez Bankası'nın faiz kararı ne olur? Nisan ayı faiz kararı ne zaman açıklanacak? Resmi Gazete bugün (16 Nisan) kararları nedir? Resmi Gazete atama kararları 2024 belli oldu mu? 16 Nisan 2024 Resmi Gazete ATAMA KARARLARI! Bugünün kararları neler? 16 Nisan Resmi Gazete yayımlandı! 32266 sayılı Resmi Gazete atamalar listesi! Threads hesabı kapanırsa Instagram da kapanır mı, ne olur? Son Depremler! Bugün İstanbul'da deprem mi oldu? 16 Nisan AFAD ve Kandilli deprem listesi! 16 Nisan Ankara'da, İzmir'de deprem mi oldu? 16 Nisan 2024 Konya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Konya'da elektrik ne zaman gelecek? 16 Nisan İstanbul elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Elektrikler ne zaman gelecek? İstanbul'da elektrik kesintisi! 16 Nisan 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek? 16 Nisan Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 16 Nisan Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi! 16 Nisan İzmir GEDİZ elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Bugün İzmir'de elektrik ne zaman gelecek? İzmir'de elektrik kesintisi! 16 Nisan Ankara elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Ankara'da elektrikler ne zaman gelecek? Ankara'da elektrik kesintisi! 16 Nisan Adana elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Adana'da elektrikler ne zaman gelecek? Adana'da elektrik kesintisi!
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title