Haberler

Türkiye-Azerbaycan-Gürcistan Savunma Bakanları Toplantısı

Milli Savunma Bakanı İsmet Yılmaz, Türkiye'nin Dağlık Karabağ, Güney Osetya ve Abhazya sorunlarının Gürcistan ve Azerbaycan'ın toprak bütünlüğü ve egemenliği çerçevesinde barışçıl yollarla çözülmesinden yana olduğunu söyledi.

Milli Savunma Bakanı İsmet Yılmaz, Türkiye'nin Dağlık Karabağ, Güney Osetya ve Abhazya sorunlarının Gürcistan ve Azerbaycan'ın toprak bütünlüğü ve egemenliği çerçevesinde barışçıl yollarla çözülmesinden yana olduğunu söyledi.

Azerbaycan'ın Gebele kentinde düzenlenen Türkiye-Azerbaycan-Gürcistan Savunma Bakanları 4. Toplantısı'nın ardından Milli Savunma Bakanı Yılmaz, Azerbaycan Savunma Bakanı Korgeneral Zakir Hasanov ve Gürcistan Savunma Bakanı Tinatin Khidasheli ortak basın toplantısı düzenledi.

Bakan Yılmaz, burada yaptığı konuşmada, üç ülke arasındaki tarihi köklere dayanan yakın ilişkilerin stratejik nitelik arz ettiğini belirtti.

Ülkeler arasındaki siyasi, ekonomik ve askeri ilişkilerin daha da ileri taşınması için sağlam zemin bulunduğunu ifade eden Yılmaz, bölgesel konularda sergilenen işbirliğinin ise tüm ülkelere örnek olabileceğini kaydetti.

Bakan Yılmaz, Kafkasya'da Türkiye, Azerbaycan ve Gürcistan arasında gün geçtikçe derinleşen işbirliğinin üç ülkenin ortak yarar ve beklentisine hizmet eden bir mekanizma olduğunu vurgulayarak sözlerini şöyle sürdürdü:

"Bu kapsamda, ülkelerimiz arasındaki işbirliğinin, mümkün olan her alanda en iyi seviyeye ulaştırılmasına yönelik irademizi bir kez daha teyit ettik. Bölgemizdeki Karabağ, Güney Osetya ve Abhazya sorunlarının Gürcistan ve Azerbaycan'ın toprak bütünlüğü ve egemenliği çerçevesinde barışçıl yollarla çözülmesinin destekçisiyiz. Gürcistan'ın NATO'ya üyeliğini destekliyoruz ve bu yoldaki reformlarını takdirle karşılıyoruz."

Yılmaz, Ermenistan-Azerbaycan çatışması ve Dağlık Karabağ sorunuyla ilgili, "Ermenistan, saldırganlık, savaş ve işgal politikasını sürdüremez. Saldırganlık ve işgal politikasıyla hiçbir yerde kazanamaz. Barışın da nasıl olacağı belli. Azerbaycan'ın toprak bütünlüğü ve egemenliği çerçevesinde barışçıl yollarla ihtilafın çözülmesidir. Bunun dışındaki bir başka çözümü Türkiye desteklemez. Türkiye, Azerbaycan halkının yanındadır." dedi.

Türkiye-Azerbaycan-Gürcistan ortak askeri tatbikat yapacak

Azerbaycan Savunma Bakanı Hasanov, üç dost ve komşu ülkenin büyük ekonomik projeler gerçekleştirdiğini, bölgede barış ve istikrarın sağlanması ve korunması için askeri işbirliğinin önemli olduğunu vurguladı.

Mevkidaşlarıyla askeri eğitim, askeri teknik işbirliği gibi konuları görüştüklerini söyleyen Hasanov, "Azerbaycan ile Türkiye orduları ortak tatbikatlar yapıyor. Bu tatbikatlara Gürcistan'ı da davet ettik ve kabul ettiler" bilgisini verdi.

Üç ülke ortak askeri işbirliği anlaşması imzalayacak

Hasanov, Türkiye, Azerbaycan ve Gürcistan arasında askeri işbirliği anlaşması imzalanmasının gündemde olduğunu bildirdi. Anlaşma taslağı üzerinde çalışmaların sürdüğünü belirten Hasanov, anlaşmanın işbirliğinin yasal altyapısını oluşturacağını, üçlü faaliyetlerin yeni aşamaya geçmesine zemin oluşturacağını kaydetti.

Dağlık Karabağ'da nisan ayında çıkan çatışmalara da değinen Hasanov, şöyle konuştu:

"Azerbaycan ordusu, Ermenistan'ın provokasyonlarını önlüyor ve gelecekte de önleyecek. Cumhurbaşkanımız sorunun barışçıl yollarla çözülmesinden yana olduğunu defalarca dile getirdi. Fakat son yıllarda yaşananlar, uluslararası yasaların uygulanmasında büyük sorunlar olduğunu ortaya koyuyor. Bu nedenle biz güçlü olmayız, ordumuzu güçlendirmeliyiz. Ordumuz yüksek düzeyde savaş gücüne sahip. Ermenistan'ın son provokasyonları onlara çok pahalıya mal oldu. Çok sayıda asker ve araç kaybettiler."

Gürcü bakandan Türkiye'ye teşekkür

Gürcistan Savunma Bakanı Khidasheli de üzerinde mutabık kaldıkları üçlü askeri işbirliği anlaşmasının 25 yıllık sıkı ilişkilerin gelişmesine daha da katkı sağlayacağını vurguladı.

Bağımsızlığın kazanılmasının ardından geçen 25 yılda Türkiye'nin kendilerine büyük destek verdiğini hatırlatan Khidasheli, "Türkiye hem bize hem de Azerbaycan'a büyük destek verdi. Türkiye iyi komşu ve dost ülke olduğunu gösterdi. Bunun için teşekkür ederim" ifadesini kullandı.

Kaynak: AA / Güncel

Azerbaycan Gürcistan Türkiye Politika Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

Tövbe duası: Tövbe istiğfar duası okunuşu ve yazılışı nedir? Arapça Tövbe duası ve Türkçe meali! Tövbe nasıl edilir? Nasuh Tövbe duası nasıl okunur? Baby Shower nedir, ne demek? Baby Shower patisi nedir? Baby Shower pastaları! Baby Shower partisine katılmak caiz mi? Diyanet'in açıklaması ne? Galatasaray, Fenerbahçe ve Beşiktaş'ın 2023-2024 sezonu Avrupa gelirleri Bilmeceler ve Cevapları 2022: En Zor Bilmece Soruları Nelerdir? Zor, Kolay, Komik, İlginç, Eğlenceli, Yeni, Uzun, Kısa Bilmeceler ve Cevapları! 1 Ekim hangi burç? Ekim'in 1'i hangi burçtur? 1 Ekim burç özellikleri, sembolü ve gezegeni nedir? 1 Ekim hangi burca ait? Halving ne demek? Kriptoda halving anlamı nedir? İstanbul'da Pazar günü trafiğe kapatılacak yollar! Hafta sonu hangi yollar trafiğe kapalı olacak? Organ bağışı caiz mi? Diyanete göre Organ bağışı günah mı? Sabahattin Ali kimdir? Sabahattin Ali kaç yaşındaydı, nereli? Sabahattin Ali eserleri! Sabahattin Ali hayatı ve biyografisi! Turgut Uyar kimdir? Turgut Uyar eserleri, hayatı ve biyografisi Arif Nihat Asya kimdir? Arif Nihat Asya hayatı ve biyografisi Karacaoğlan kimdir? Karacaoğlan eserleri, hayatı ve biyografisi Karacaoğlan kimdir? Karacaoğlan eserleri, hayatı ve biyografisi Fuzuli kimdir? Fuzuli şiirleri ve eserleri nelerdir? En güzel Fuzuli şiirleri! Fuzuli hayatı ve tüm kitapları Namık Kemal kimdir? Namık Kemal şiirleri nelerdir? Doğum günü ne zaman? Namık Kemal eserleri ve tüm şiirleri!
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title