Haberler

Türkiye-Azerbaycan Diplomatik İlişkilerinin 25. Yılı

Türkiye'nin Bakü Büyükelçisi Erkan Özoral Türkiye ve Azerbaycan'ın ekonomik ve diğer tüm imkanlarının bölgesel ve küresel refah ile huzura hizmet ettiğini belirtti.

Türkiye'nin Bakü Büyükelçisi Erkan Özoral Türkiye ve Azerbaycan'ın ekonomik ve diğer tüm imkanlarının bölgesel ve küresel refah ile huzura hizmet ettiğini belirtti.

Büyükelçi Özoral, Türkiye ve Azerbaycan arasında diplomatik ilişkilerin yeniden tesisi ve Türkiye Cumhuriyeti Bakü Büyükelçiliğinin yeniden açılmasının 25. yılı dolayısıyla mesaj yayımladı.

Mesajında, Türkiye ve Azerbaycan'ın 71 yıllık hasretinin 25 yıl önce resmen sona erdiğini değinen Özoral, 14 Ocak 1992'de diplomatik ilişkilerin yeniden tesisine dair protokol imzalandığını, aynı gün Bakü'deki Türkiye Cumhuriyeti Başkonsolosluğunun Büyükelçiliğe dönüşerek, Azerbaycan'da açılan ilk Büyükelçilik olduğunu hatılattı.

Türk insanı için Azerbaycan'ın her zaman özel konumda olduğunu, iki ülke arasında örülen duvarlar bu gerçeği hiçbir zaman değiştiremediğine dikkati çeken Özoral, Soğuk Savaş döneminde Türk halkının hasretini Azerbaycan türküleri dinleyerek gidermeye çalıştığını, 1990'da Bakü'de yaşanan "20 Ocak Katliamı" ve sonrasında Dağlık Karabağ'da Azerbaycanlıların maruz kaldığı katliamların her bir Türk vatandaşı nezdinde infiale neden olduğunu vurguladı.

Bugün Azerbaycan'ın, kapsamlı kalkınma hamlesi ve artan refah seviyesiyle gıpta edilen bir ülke haline geldiğini, 71 yıllık zor bir dönemin ardından uluslararası düzeyde hak ettiği konuma ulaştığını ifade eden Özoral, ülkenin 25 yıl içinde Umum milli Lider Haydar Aliyev'in çizdiği vizyon ve Cumhurbaşkanı İlham Aliyev'in dirayetli liderlik ve iradesiyle, bölgede istikrar ve iş birliğinin sağlam kalesi haline geldiğini anlattı.

Türkiye ve Azerbaycan'ın uluslararası siyasi, ekonomik ve insani sınamalar karşısında aynı değerler temelinde dayanışma içinde hareket eden değişmez müttefik ve en yakın stratejik ortak olduğunu belirten Özoral, şunları kaydetti:

"2011'den bu yana Cumhurbaşkanlarının başkanlığında gerçekleştirilen 'Yüksek Düzeyli Stratejik İşbirliği Konseyi' toplantıları, ilişkilerin her alanda daha da derinleşmesine katkı sağlamaktadır. Azerbaycan ile Türkiye arasında gerçekleştirilen üst düzey ziyaretler ve her alandaki teknik temaslar yoğunluğunu korumaktadır. İki kardeş ülke, ekonomik ve diğer tüm imkanlarını beşeri derinlikleriyle bütünleştirip, bölgesel ve küresel refah ile huzura hizmet etmektedir. Bunun en güzel örneği, birlikte geliştirdiğimiz Bakü-Tiflis-Ceyhan, Bakü-Tiflis-Erzurum boru hatları, Bakü-Tiflis- Kars demiryolu ve Avrupa'nın enerji güvenliğine de katkı sağlayacak olan TANAP gibi ortak projelerdir. Yine Azerbaycan'la birlikte geliştirdiğimiz, Türkiye-Azerbaycan-Gürcistan, Türkiye-Azerbaycan-İran, Türkiye-Azerbaycan-Türkmenistan üçlü diyalogları bölgemizin refah ve huzuruna katkı sağlamaktadır.

25. yılda birlikte başardıklarımız, geleceğe umutla bakmamızı sağlamakta, birlikte çalışarak milletimiz için müreffeh bir gelecek inşa etme azmimizi güçlendirmektedir. Tarihten miras aldığımız Türkiye ve Azerbaycan arasındaki özel ilişkiyi ileri götürmek ve kader birlikteliği içinde ele ele geleceğe yürümek bizlerin ecdadımıza borcumuz, çocuklarımıza ise görevimizdir."

Kaynak: AA / Güncel

Azerbaycan Karabağ Bakü Politika Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title