Haberler

Türkiye Askeri Güç Sıralamasında Kaçıncı?

Güncelleme:

TSK 2033'e hazırlanıyor

İskoçya'nın St. Andrews Üniversitesi'nde yapılan araştırmaya göre Türkiye, 'küresel askeri güç' sıralamasında 2014 yılı itibarıyla dünya genelinde 8. sırada yer alıyor. TSK'nın sahip olduğu askeri gücün önemli bölümünü ise Kara Kuvvetleri oluşturuyor.

Bölgemizdeki krizlerin ve belirsizlik ortamının sürmesine paralel olarak, önümüzdeki dönemde de her türlü harbe karşı Kara Kuvvetleri'nin hazırlık seviyesinin sürekli yüksek düzeyde tutulması hedefleniyor. Bu hedef, kriz bölgelerine hızla ve etkin şekilde müdahale edebilen 'esnek yapı' prensibi içerisinde hayata geçirilecek.

KARMA SAVAŞ YETENEĞİ

Genelkurmay Başkanı Orgeneral Necdet Özel ile Kara Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Hulusi Akar, kuvvet planlamalarına yönelik olarak 'hibrit harekât' hedefine işaret etti. 'Hibrit harekât' hedefi, konvansiyonel savaşla siber savaşın birlikte yürüdüğü ve suç örgütleri ile kitle imha silahlarının devreye girdiği 'karma savaş' ortamına karşı koyacak yeteneklere sahip olmayı ifade ediyor.

SINIR GÜVENLİĞİ

Kara Kuvvetleri'nin projeleri arasında 'sınır güvenliği' konusu birinci önceliği taşıyor. Sınır birlikleri gündüz ve gece görüş sistemleriyle donatıldı, zırhlı ve tekerlekli araçlarla takviye edildi. Sınırların radar ve kamera sistemleriyle donatılması ve böylece yasadışı geçişlerin önlenmesine yönelik projelerin de kısa vadede yaşama geçirilmesi için çaba harcanıyor.

HİSAR FÜZELERİ

Hisar füzeleri ise Kara Kuvvetleri'nin 'hava savunma' görevlerine güç katacak. Alçak İrtifa Hava Savunma Füze Sistemi (Hisar-A) projesinin ilk test atışı geçen yıl yapıldı. İlk teslimatın ise Ekim 2017'de gerçekleştirilmesi planlanıyor.

Orta İrtifa Hava Savunma Füze Sistemi (Hisar-O) projesinin ilk test atışları da temmuz ayında gerçekleştirildi. Onlar için öngörülen ilk teslimat tarihi ise Ekim 2018.

TSK'NIN YENİ NESİL SİLAH VE PLATFORMLARI


ATAK HELİKOPTERİ GÖREVDE

Milli taarruz helikopteri T-129 ATAK projesinde ilk 6 helikopter, birliklerine gönderildi ve operasyonel olarak kullanılmaya başlandı. Toplam 50 adet T-129 helikopteri üretilecek.

Kara ulaştırmasını güçlendirmek amacıyla 6 adet CH-47F Chinook ağır nakliye helikopteri ile 109 adet Sikorsky T-70 helikopteri siparişi de verildi.

Manevra birliklerinin yanı sıra top, havan, zırhlı araçlar gibi ağır silah, mühimmat ve malzemeyi de süratle taşıyabilecek Chinook helikopterlerinin 2016'dan itibaren envantere girmesi hedefleniyor. T-70 helikopterlerinin teslimatı ise 2018'de başlayacak.

GELECEĞİN PİYADESİ

Kara Kuvvetleri, teknolojik donanımın yanı sıra personelin eğitim donanımı üzerinde de çalışıyor. Ferdi korunma ve bekâ kabiliyeti artırılmış, üstün hareket kabiliyetine sahip, ağ destekli yetenekle diğer sistemlere entegre olabilen, teknoloji yoğun yeteneklerle donatılmış piyade profili 'geleceğin savaşçısı' olarak nitelendiriliyor.

Efes 2013 Tatbikatı'nda muharip birlikler arasında tek kadın olarak 24 yaşındaki Topçu Teğmen Duygu Hazıray da görev yapmıştı.

Habertürk


Kaynak: Haber7.com / Güncel

Hulusi Akar Necdet Özel Türkiye Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title