Haberler

Türkiye – Amerika İlişkilerinin Geleceğindeki 4 Önemli Nokta

– AMERİKA başkanlık seçimlerini Donald Trump'ın kazanmasının ardından Türkiye ve Amerika arasındaki ilişkilerin geleceğini değerlendiren Kadir Has Üniversitesi (KHAS) Rektörü Prof. Dr. Mustafa Aydın 4 önemli noktaya dikkat çekti.

İlk olarak Trump'ın bir Cumhuriyetçi olduğunu unutmamak gerektiğini belirten Prof. Dr. Aydın, Türkiye'nin genellikle Cumhuriyetçilerle daha iyi anlaştığını söyledi. Aydın bunun sebebini ise, "Cumhuriyetçi iktidarların öncelikleri genellikle, Türkiye'yi de ilgilendiren bölgelerde güvenlik ve istikrardır" şeklinde açıkladı.

TRUMP VE ERDOĞAN'IN BENZER BAKIŞ AÇILARI

İkinci olarak Trump'ın ülkeyi ve dış politikayı bir CEO gibi yönetme fikrinin Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın kısa bir süre önce yaptığı açıklamayı çağrıştırdığını dile getiren Aydın, "Erdoğan da Türkiye'nin bir şirket gibi yönetilmesi gerektiğini söylemişti. Bu noktada benzer bir bakış açısı yakalanabilir ve iki lider arasındaki konuşma daha rahat bir düzlemde ilerleyebilir" dedi.

FETÖ KONUSUNDA DAHA YUMUŞAK BİR SÖYLEM BEKLENTİSİ

Üçüncü olarak Trump'ın, Türkiye'yi de yakından ilgilendiren Orta Doğu bölgesinde daha çabuk bir istikrar sağlama durumu olabileceğini belirten Aydın, bu durumun Türkiye'nin işine yarayacağını ifade etti. Aydın dördüncü önemli noktayı ise şöyle açıkladı:

"FETÖ konusunda acil bir değişim beklemiyorum. Amerika bu işi yasal sürece havale etmiş durumda ve o iş 2-3 yıl orada devam edecek. Ama Trump'ın Obama ve Demokratlar kadar keskin açıklamalar yapmayıp daha yumuşak açıklamalarda bulunacağını düşünüyorum. Bu da zaten Türkiye'yi belli bir süre rahatlatır. "

"DIŞ POLİTİKANIN TAMAMINI KAPSAYICI İLK SÖYLEM"

Trump'ın ilk konuşmasındaki "bizimle dost olan herkesle dost olacağız" söylemini de değerlendiren Aydın şunları söyledi:

"ilk kez dış politikayı bu kadar ilgilendiren, bu kadar kapsayıcı ve geniş bir şey söyledi. Bu önemli bir söylem çünkü daha önce söyledikleri çok bölük pörçüktü. Bu yaklaşım devam ettiği sürece Trump, işbirliğine yatkın olduğu devletlerle ilişkilerini geliştirecektir"

AMERİKAN SEÇİM SONUÇLARI CIES PANELLER SERİSİ'NE KONU OLDU

Rektör Prof. Dr. Mustafa Aydın'ın konuşmasının ardından, Amerikan seçim sonuçları KHAS Üniversitesi Galata Salonu'nda düzenlenen bir panelle masaya yatırıldı. Avrupa Çalışmaları ve Uluslararası İlişkiler Araştırma ve Uygulama Merkezi ile CIES Kadir Has Üniversitesi Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler Kulübü ortaklığında düzenlenen CIES Seçim Panelleri Serisi'nin 6'ncısının başlığı, "Amerikan Seçim Sonuçlarını Yorumlamak: Dünya ve Türkiye için Sonuçları" oldu.

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) ve Kadın Hakları Savunucusu Gülseren Onanç, KHAS Üniversitesi Uluslararası İlişkiler Bölümü Öğretim Üyesi Soli Özel, Hürriyet Gazetesi'nden Cansu Çamlıbel, International Republican Institute (IRI) Ülke Direktörü Ilija Vojnovic, German Marshall Fund of the United States Ankara Ofisi Direktörü Özgür Ünlühisarcıklı ve KHAS Üniversitesi Avrupa Çalışmaları ve Uluslararası İlişkiler Uygulama ve Araştırma Merkezi (CIES) Müdürü Doç. Dr. Dimitrios Triantaphyllou'nun konuşmacı olduğu panele öğrenci ve öğretim görevlilerinin ilgisi yoğundu.

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel

Mustafa Aydın Donald Trump Türkiye Politika Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

Pazartesi bankalar açık mı? Seçimden sonra Pazartesi bankalar çalışıyor mu, saat kaça kadar çalışıyor? 29 MART BİM AKTÜEL ÜRÜNLER KATALOĞU YAYINLANDI: Bu hafta neler var? Bu hafta BİM'e hangi ürünler geldi? İstanbul'da yangın mı var? İstanbul'da nerede, ne yangını var son dakika! Bugün hangi maçlar var? Bugün maç var mı? 29 Mart Bu akşam hangi maçlar var, hangi kanalda? Moritanya'da bir kadın evlenmek istiyorsa kaç kilo olmalıdır? Survivor Bil Bakalım soru cevaplar 29 Mart 2024 Cuma! Basketbol tarihinde bir oyuncu kariyerinde en fazla toplam kaç sayı atmıştır? Survivor Bil Bakalım soru cevaplar 29 Mart 2024 Cuma! Dünyanın en uzun öküzü günde kaç litre su içer? Survivor Bil Bakalım soru cevaplar 29 Mart 2024 Cuma! FACEBOOK CUMA MESAJLARI 2024: Resimli, en iyi, en yeni Facebook Cuma mesajları! RESİMLİ HAYIRLI CUMALAR MESAJLARI | Hadisli Cuma mesajı! En güzel resimli cuma mesajları! Cuma mesajları, resimli Cuma mesajları! Kısa Cuma mesajları En yeni Cuma mesajları neler? Kısa, ayetli ve anlamlı Cuma mesajları hangisi? EN İYİ CUMA MESAJLARI: Whatsapp, Facebook Ayetli, resimli, kısa Cuma mesajları! Son Depremler! Bugün İstanbul'da deprem mi oldu? 29 Mart AFAD ve Kandilli deprem listesi! 29 Mart Ankara'da, İzmir'de deprem mi oldu? 29 Mart 2024 On Numara çekiliş sonuçları açıklandı! On Numara sonuçları saat kaçta? On Numara CANLI izle! Bugün kazanan numaralar neler? 29 Mart 2024 Resmi Gazete ATAMA KARARLARI! Bugünün kararları neler? 29 Mart Resmi Gazete yayımlandı! 32503 sayılı Resmi Gazete atamalar listesi!
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title