Haberler

Türkiye Alzheimer Derneği: "Türkiye'de Alzheimer Artıyor"

Türkiye Alzheimer Derneği’nin düzenlediği toplantıda, TÜİK verilerine göre Türkiye’de 2023 yılında 65 yaş nüfusun yüzde 10’un üzerine çıkacağı ve Alzheimer hastalığının artacağı açıklandı.

Türkiye Alzheimer Derneği'nin düzenlediği toplantıda, TÜİK verilerine göre Türkiye'de 2023 yılında 65 yaş nüfusun yüzde 10'un üzerine çıkacağı ve Alzheimer hastalığının artacağı açıklandı.

Dünya Alzheimer Günü dolayısıyla Türkiye Alzheimer Derneği, bilgilendirme toplantısı düzenledi. Toplantıda, Türkiye'nin de dahil olduğu 84 ülkenin 2014 Alzheimer raporu açıklandı. Açıklamada Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verilerine göre Türkiye'nin nüfusunun giderek yaşlandığı ve 2023 yılında 65 yaş üstü oranın yüzde 10'u bulacağı söylendi. Toplantı'da ayrıca, dünya genelinde 44 milyon olan Alzheimer hastalarının ise 2050 yılında 135 milyonu bulacağı belirtildi.

Türkiye Alzheimer Derneği Başkanı Prof. Dr. Işın Baral Kulaksızoğlu, alzheimerda yeni bulunan proteinler, yaşam tarzının alzheimer üzerindeki etkisine ve gelişmiş ülkelerde alzheimerın azaldığı yönünde etkilere değindi. Kulaksızoğlu, bu salgın denebilecek durum karşısında özellikle yaşlı nüfusa sahip gelişmiş ülkelerin alarma geçerek eylem planları oluşturduklarını ifade ederek,

2012 yılında oluşturulan ve G8 Zirvesi'nde de taslak olarak kabul edilen ABD Ulusal Alzheimer Planı'na göre 2025 yılında Alzheimer hastalığının (AH) önlenmesi ve etkili bir şekilde tedavisi hedefleniyor. Özellikle hastalık açısından risk yaratan durumların azaltılması ve koruyucu olduğu bilinen faktörlerin desteklenmesinin bu salgını azaltabilmesi bekleniyor" ifadelerini kullandı.

"ALZHEİMERDAN KORUNMAK İÇİN HER YAŞTA AKTİF OLMALI"

Alzheimerdan korunmanın en önemli yolunun her yaşta aktif olmak gerektiğini belirten Prof. Dr. Haşmet Hanağası ise, "Orta yaşlarda koruyucu faktörlerin etkisi daha aşikar iken, risk altındaki yaşlılarda koruyucu faktörlerin ve risk faktörlerinin düzenlenmesinin yararlı etkisinin olup olmadığı bilinmiyordu. Bu soruya cevap olarak 2 yıl boyunca İskandinav ülkelerinde bin 260 yaşlı kişi (60-77 yaş arası) ile yapılan bir çalışma, yaşlı kişilerde beslenme önlemleri, zihinsel egzersiz, sosyal aktiviteler ve kalp sağlığı önlemleri ile yaşlılardaki zihinsel gerilemenin azaltılabileceği ve bunamanın kısmen önlenebileceğini göstermiştir. Böylelikle düzenli beslenme, daha sosyal bir hayat ve zihinsel egzersizlerin hastalığa karşı etkili yöntemler olduğu bilimsel olarak ispatlanmıştır ve yaşlılar bu konuda yönlendirilmeli ve sağlık politikaları bu bilgiler ışığında oluşturulmalıdır" şeklinde konuştu. - İSTANBUL

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Güncel

Türkiye İstatistik Kurumu Politika Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

Irak'taki Şii Milis Gücü Haşdi Şabi'ye Hava Saldırısı Düzenlendi E Devlet çöktü mü Son Dakika? E Devlet'te sorun mu var 20 Nisan Cumartesi 2024 20 Nisan 2024 Konya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Konya'da elektrik ne zaman gelecek? 20 Nisan İstanbul elektrik kesintisi! ELEKTRİKLER NE ZAMAN GELECEK? İstanbul'da elektrik kesintisi! 20 Nisan 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek? 20 Nisan Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 20 Nisan Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi! 20 Nisan İzmir GEDİZ elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! İzmir'de elektrik ne zaman gelecek? İzmir'de elektrik kesintisi! 20 Nisan 2024 Resmi Gazete ATAMA KARARLARI! Bugünün kararları neler? 20 Nisan Resmi Gazete yayımlandı! 32266 sayılı Resmi Gazete atamalar listesi! 20 Nisan Ankara elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Ankara'da elektrikler ne zaman gelecek? Ankara'da elektrik kesintisi! 20 Nisan Adana elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Adana'da elektrikler ne zaman gelecek? Adana'da elektrik kesintisi! 22 Nisan Pazartesi günü okullar tatil mi, yarım gün mü? 20 Nisan Cumartesi Sayısal Loto çekiliş sonuçları açıklandı mı? Sayısal Loto sonuçları saat kaçta açıklanacak? Sayısal Loto CANLI izle! Sadettin Saran kimdir, serveti ne kadar? Sadettin Saran aday mı? Sadettin Saran Fenerbahçe başkanlığına aday oldu mu?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title