Haberler

Türkiye-Afrika Ekonomi ve İş Forumu

Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, "Büyümede yolun sonuna gelen, yaklaşık 10 yıldan bu yana resesyon içindeki dünya ekonomisinin önümüzdeki 10 yıllarda büyüme dinamosu, büyüme motoru doğru politikalarla Afrika olacaktır.

Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, "Büyümede yolun sonuna gelen, yaklaşık 10 yıldan bu yana resesyon içindeki dünya ekonomisinin önümüzdeki 10 yıllarda büyüme dinamosu, büyüme motoru doğru politikalarla Afrika olacaktır." dedi.

Zeybekci, Türkiye-Afrika Ekonomi ve İş Forumu'nun açılışında, ecdadın kendilerine miras bıraktığı ve onur duydukları tarihlerinde, Asya, Avrupa ve Afrika'da sadece ve sadece hizmetlerinin, eserlerinin, adaletinin ve medeniyetinin izlerinin olduğunu kaydetti.

Diğer milletler gibi arkalarında kan, gözyaşı, sömürü ve emperyalizm gibi negatif bir tarihi kamburlarının hiç olmadığına işaret eden Zeybekci, alınlarının ak olduğunu, ecdadı rahmetle andıklarını dile getirdi.

Zeybekci, Türkiye'nin Afrika'daki dostlarına dini, milliyeti ve kimliği ne olursa olsun kardeşleri olarak hitap ettiğini belirterek, "Çünkü bizim gönül dünyamızı şekillendiren Yunus'tan, 'Biz gelmedik kavga için, bizim işimiz sevda için, dostun evi gönüllerdir, biz gönüller yapmaya geldik'; Mevlana'dan 'Gel, ne olursan ol yine gel' diye öğrendik." ifadelerini kullandı.

Şimdi de Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın gönlünden öğrendiklerini ve Afrika için talimatlar aldıklarını anımsatan Zeybekci, 12 yıl önce kimsenin bile aklında yokken Afrika açılımı başlattıklarında birilerinin kendilerini, "Artık gidecek bir yerleri kalmadı, kala kala Afrika'ya kaldılar" diye küçümsediğini ve eleştirdiğini hatırlattı.

Zeybekci, ancak kendilerinin bu süre zarfında önemli gelişmeler kaydettiğini anlatarak, sözlerine şöyle devam etti:

"Afrika'da en çok büyükelçiliği olan ikinci ülke olduk. 39 Afrika kardeş ülkede büyükelçiliğimiz var ki, biraz önce otururken Sayın Cumhurbaşkanımız bu 39'dan rahatsız olduğunu, ikinci ülke olmamızdan rahatsız olduğunu, bir an önce Afrika'da bütün ülkelerde büyükelçiliğimiz ve ticaret ataşeliklerimizin olması talimatını iletti. İnşallah en kısa sürede bunu da gerçekleştireceğiz."

- "Türkiye Serbest Ticaret Bölgesi'ni en kısa sürede Cibuti'de kuracağız"

Bakan Zeybekci, Afrika'da en çok noktaya uçan havayolunun THY haline geldiğini belirterek, "Bugün THY, Afrikalı kardeşlerimizin dışa açılan kapısı, hatta Afrika'nın doğusundan batısına, kuzeyinden güneyine bağlayan havayolu haline geldi." dedi.

Bunların sonucunda Türkiye'nin Afrika ile olan toplam ticaretinin 10 yılda 4 kat artarak 20 milyar dolara çıktığı bilgisini veren Zeybekci, Türkiye'nin Afrika politikasının kesinlikle almak için değil, öncelikle vermek için olduğunun altını çizdi.

Zeybekci, "Alıp gitmek, bir daha gelmemek, unutmak üzere değildir. Tek düşüncemiz kalmak, birlikte inşa etmek, birlikte üretmek, birlikte geleceği paylaşmak ve dünyaya birlikte satmaktır." diye konuştu.

Cibuti'ye ilk gittiğinde bu ülkenin çok stratejik olduğunu düşündüğünü aktaran Zeybekci, ancak bu özelliğinin oraya gelen ülkeler tarafından farklı değerlendirildiğini işaret ederek, şunları kaydetti:

"Yanılmıyorsam Cibuti'de 4 ülkenin askeri, deniz veya hava üssü vardı. Bizim ilk aklımıza gelen oraya askeri bir üs kurmak değildi. Bunu söyleyerek, orada askeri üs kurmuş ülkeleri eleştirmek istemiyorum. Sadece bakış açımızın ne kadar farklı olduğunu anlatmak istiyorum. Biz Cibuti'de bir ticaret üssü, Türkiye Serbest Ticaret Bölgesi kuralım, birlikte üretelim, birlikte istihdam sağlayalım, birlikte refahı artıralım diye düşündük. Bu fikrimizi Sayın Cumhurbaşkanımıza arz ettiğimizde kendisi hiç tereddütsüz yapın talimatı verdi. Biraz gecikme oldu ama Türkiye Serbest Ticaret Bölgesi'ni en kısa sürede Cibuti'de, Cibutili kardeşlerimizle kuracağız."

- "2017 yılını gelin sizlerle ticaret serbestliği yılı ilan edelim"

Zeybekci, Etiyopya'da tek çatı altında yaklaşık 10 bin kişinin çalıştığı dev tesisin bir Türk yatırımı olduğunu söyledi.

Bu fabrikada Etiyopya pamuğunun bir kapıdan girip diğer kapıdan dünyanın en büyük markalarına üretilen konfeksiyon ürünleri olarak çıktığını belirten Zeybekci, bu fabrikada kullanılan pamuğu da yine o ülkedeki bir Türk yatırımının ürettiğini kaydetti.

Zeybekci, Afrika'nın hemen hemen her yerinde demiryolu, yol, hastane, stadyum, otel yatırımları, kongre merkezleri ve daha bir çok alanda özel ve kamu yatırımlarında Türkiye'nin olduğunun altını çizdi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın hemen hemen Afrika'nın her ülkesini dolaştığını anımsatan Zeybekci, tek amaçlarının bu başarılı örnekleri her dost ülkede hayata geçirmek olduğunu, bu gayretlerinin artarak devam edeceğini dile getirdi.

Zeybekci, Afrika'ya enerji, demiryolu, karayolu, alt yapı, hastane, okul ve turizm yatırımlarını desteklemek için Türk Eximbank ve diğer finans kurumları ile geleceklerini ifade etti.

Türkiye ekonomisinin son dönemde kat ettiği mesafeden bahseden Zeybekci, konuşmasını şöyle sürdürdü:

"Ayrıca Türkiye dünyada Avrupa Birliği ile Gümrük Birliği Anlaşması olan tek ülke. Yani sanayi mallarında tam serbestliğe sahibiz. Şu anda yaptığımız çalışmalarla Gümrük Birliği'nin güncellenmesini 2017 yılı içinde AB ile tekrar tamamlayacağız. Sanayi ürünlerinin yanında gıda, tarım, hizmetler ve kamu alımları gibi diğer alanlarda da Gümrük Birliğimizi genişleteceğiz. AB ile ekonomik anlamda tam bir entegrasyona ulaşacağız. Buna ilave olarak 23 ülkeyle, Malezya'dan Kore'ye kadar, bu ülkelerle de serbest ticaret anlaşmalarımız var. Bunlarla da çok geniş bir ticaret imkanına sahibiz. Bu da sizler için, ürünleriniz için çok iyi bir pazarlama imkanı anlamına geliyor. Yani diyoruz ki, bütün bu imkanları Afrikalı kardeşlerimizle paylaşacağız, bundan sonraki ticaretimizi geliştirmekte kullanacağız.

Biz Afrika'ya inanıyoruz. Büyümede yolun sonuna gelen, yaklaşık 10 yıldan bu yana resesyon içindeki dünya ekonomisinin önümüzdeki 10 yıllarda büyüme dinamosu, büyüme motoru doğru politikalarla Afrika olacaktır. Ayrıca Sayın Cumhurbaşkanımızın bize talimatı tüm Afrika ülkeleriyle STA imzalamamız yönünde. Bu Afrika'ya sadece satmak değil, Afrika'dan serbestçe satın almak anlamına da gelmektedir. 2017 yılını gelin sizlerle ticaret serbestliği yılı ilan edelim. ya sizler gelin, ya da bizi çağırın. Bu seferberliğe hemen başlayalım."

Kaynak: AA / Ekonomi

Recep Tayyip Erdoğan Türkiye Cibuti Afrika Ekonomi Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title