Haberler

Türkiye, Afgan Akademisyenlere Eğitim Verdi

Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı (TİKA) Mezar-ı Şerif Program Koordinatörlüğü, Cevizcan İl İmar Ekibi (PRT) ve Cevizcan Valiliğinin işbirliğiyle gerçekleştirilen "Cevizcan Eğitim Enstitüsünde Görevli Öğretmenlerin Kapasitelerinin Artırılması Projesi" kapsamında Afgan öğretmenlere formasyon eğitimi verildi.

Cevizcan'ın merkezindeki Şibirgan Eğitim Enstitüsünün merkez kampüsünde verilen 10 günlük eğitime 66 akademisyen katıldı.

Şibirgan Eğitim Enstitüsünde düzenlenen sertifika töreninin açılış konuşmasını yapan Cevizcan Valisi Murad Koyunlu, öğretmen yetiştiren akademisyenlere verilen formasyon eğitiminin önemli ve yararlı olduğunu belirtti.

Türkiye'nin Afganistan'da, özellikle de Cevizcan ilinde inşa ederek donattığı okul, hastane, sağlık ocağı gibi tesislerin yanı sıra yaptığı insani yardımların Afgan halkı tarafından şükranla karşılandığını ifade eden Koyunlu, Afgan halkının kalbinde Türkiye sevgisinin bulunduğunu, her zaman Afgan halkının yanında olan Türkiye'yi asla unutmayacaklarını söyledi.

Türkiye'nin Mezar-ı Şerif Başkonsolosu Güneş Yeşildağ da ülkelerin kalkınmasında eğitimin öneminin büyük olduğunu, Türkiye'nin, Afganistan'ın aydınlık geleceğine kavuşmasını istediğini kaydetti.

Türkiye'nin, Afganistan ordusu, polisi ve diğer alanlardaki insan kaynaklarının eğitimine katkıda bulunduğunu ifade eden Yeşildağ, bu ülkenin altyapı eksiklerinin giderilmesi için de çalışan Türkiye'nin, Afganistan'ın eğitim kalitesinin daha da yükseltilmesine katkılarını sürdürdüğünü belirtti.

TİKA Mezar-ı Şerif Program Koordinatörü Kemal Kadir Karadoğan da Afganistan ile Türkiye arasındaki dostluk bağlarının çok eskilere dayandığını, iki ülke arasındaki dostluğun ebedi olduğunu vurguladı.

Türkiye'nin bu ilişkiler çerçevesinde TİKA aracılığıyla 2004 yılından bu yana başta eğitim, sağlık ve tarım olmak üzere 900'ün üzerinde projeyi Afganistan genelinde hayata geçirdiğini anlatan Karadoğan, "Bir ülkenin gelişip kalkınmasının eğitimden geçtiğini bildiğimiz için eğitime büyük destek verip Afganistan genelinde yapmış olduğumuz 90'a yakın okulda yılda 100 binin üzerinde öğrencinin eğitim hizmeti alması sağlanıyor" dedi.

TİKA'nın Cevizcan'da yeni başlattığı projelere de değinen Karadoğan, Cevizcan Üniversitesi içerisinde yeni açılan Türkoloji Bölümü için sekiz sınıflık hizmet binasının inşaat çalışmalarının sürdüğünü, okulun tefrişatının da TİKA tarafından gerçekleştirileceğinin altını çizdi.

Karadoğan, "Cevizcan Teknik Eğitim Enstitüsü ve yurt binasının inşaat çalışmaları da önümüzdeki günlerde başlayacak. Enstitüde elektrik, araba tamiri, demir işleri, doğalgaz ve inşaat bölümleri olmak üzere beş bölümde eğitim verilecek" diye konuştu.

Türkiye'den gelen akademisyenleri temsilen söz alan Yrd. Doç. Dr. Melike Türkan Bağlı, eğitim süresince Afgan ve Türk akademisyenlerin karşılıklı bilgi ve tecrübe paylaşımından duydukları memnuniyeti ifade etti.

Konuşmaların ardından akademisyenlerin sertifikaları verildi. - Belh

Kaynak: AA / Güncel

Afganistan Şibirgan Türkiye Politika Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

Servet Yardımcı hangi takımlı, Servet Yardımcıkimdir? Fatih Sultan Mehmet kardeşlerini öldürdü mü? Erdoğan'dan öğretmen ataması son dakika açıklaması! Öğretmen ataması ne zaman, kaç tane, hangi branşlarda yapılacak? Barcelona PSG maçı kaç kaç, bitti mi? MAÇ SKORU! Barcelona PSG maçı kaç kaç, canlı maç skoru! Borussia Dortmund Atletico Madrid maçı CANLI izle! 16 Nisan Dortmund A.Madrid Şampiyonlar Ligi maçı canlı yayın nereden ve nasıl izlenir? NO Pelicans LA Lakers NBA maçı CANLI izleme linki var mı, maç nereden nasıl izlenir? 17 Nisan Basketbol NBA CANLI İZLE! NO Pelicans LA Lakers maçı Sacramento Kings GS Warriors NBA maçı CANLI izleme linki var mı, maç nereden nasıl izlenir? 17 Nisan Basketbol NBA CANLI İZLE! Barcelona PSG maçı CANLI izle! 16 Nisan Barcelona PSG Şampiyonlar Ligi maçı canlı yayın nereden ve nasıl izlenir? EXXEN canlı maç izle! (ŞAMPİYONLAR LİGİ) EXXEN kesintisiz donmadan canlı yayın! 16 Nisan EXXEN spor canlı izle! Sancaktepe jakuzi olayı ne? Belediyede jakuzi mi var? Tilâvet nedir? Kuran'da Tilâvet ne demektir? Tilâvet kelimesinin tanımı ve anlamı! Tertil nedir? Kuran'da Tertil ne demektir? Tertil kelimesinin tanımı ve anlamı! Akaryakıt Fiyatları (GÜNCEL): 16-17 Nisan benzine ve motorine indirim veya zam var mı? Güncel akaryakıt fiyatları! 16-17 Nisan hava bugün ve yarın nasıl olacak? HAVA DURUMU! İstanbul'da yarın hava nasıl olacak, yağış var mı? Beypazarı Maden Suyu yasaklandı mı? Maden suyu sağlığa zararlı mı?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title