Haberler

Türkiye-Ab Yüksek Düzeyli Ekonomik Diyaloğu

Avrupa Komisyonu Araştırma Genel Müdür Yardımcısı Wolfgang Burtscher, "AB olarak verdiğimiz Horizon 2020 Programı'ndaki katılımcılar arasındaki Türklerin başarılarına bakınca, iyi olduklarını görüyoruz ancak katılım seviyesi daha da artabilir.

Avrupa Komisyonu Araştırma Genel Müdür Yardımcısı Wolfgang Burtscher, "AB olarak verdiğimiz Horizon 2020 Programı'ndaki katılımcılar arasındaki Türklerin başarılarına bakınca, iyi olduklarını görüyoruz ancak katılım seviyesi daha da artabilir." dedi.

Burtscher, Türkiye-AB Yüksek Düzeyli Ekonomik Diyaloğu'nun ilk toplantısında Türkiye'deki Ar-Ge çalışmalarına ilişkin değerlendirmeler yaptı.

Türkiye'nin Ar-Ge harcamalarında iyileşmeler olduğunu söyleyen Burtscher, daha iyi sonuçlara ulaşmanın da mümkün olduğunu kaydetti. Ülkedeki ticari ve bilimsel araştırmaların ticarileştirilmesi konusunda spesifik adımlar atılması gerektiğini aktaran Burtscher, şöyle konuştu:

" Türkiye'de iş dünyası Ar-Ge harcamalarına önemli katkılar yaptı. Ar-Ge'ye sadece para harcamak başlı başına yeterli değil. Harcamayı öyle yapmak gerekiyor ki verimlilik yüksek olsun. Türkiye araştırma personelinin kalitesini artırmalı. Sadece eğitim alanında değil, araştırmaların konu aldığı çerçeveleri çeşitlendirerek de bu yapılabilir. Araştırmalarla iş dünyası arasındaki ilişkilerin geliştirilmesi sadece Türkiye'nin ya da sadece Avrupa'nın sorunu değil. Bu tüm dünyanın sorunu."

Türkiye'deki girişimcilerin AB teşvik programlarına daha etkin katılımını beklediklerini aktaran Burtscher, "AB olarak verdiğimiz Horizon 2020 Programı'ndaki katılımcılar arasındaki Türklerin başarılarına bakınca, iyi olduklarını görüyoruz ancak katılım seviyesi daha da artabilir. Buradan bir çağrı yapmak istiyorum, AB Ar-Ge çalışma programlarına başvuru yapın. İş dünyası için özellikle KOBİ'lere finansman sağlıyoruz, Türklerin bu desteklerden daha fazla yararlanabileceğini düşünüyoruz." ifadelerini kullandı.

"Reformları gerçekleştirmek için son derece kararlı bir hükümet var"

Ekonomi Bakanlığı Teşvik Uygulama ve Yabancı Sermaye Genel Müdür Yardımcısı Murat Alıcı, Türkiye'de son 15 yılda yapısal reformların yoğun olarak sürdürüldüğünü hatırlattı.

Son yıllarda gerçekleştirilen reformların daha sistemli halde yürütülmesi için reform platformunun yenilendiğini aktaran Alıcı, "Önümüzdeki dönemde reform faaliyetlerinin çok hızlı bir biçimde gerçekleştiğini göreceksiniz. Çünkü gelişim konusunda yapısal reformları gerçekleştirmek için son derece kararlı bir hükümet var." ifadelerini kullandı.

"Her yıl 40-50 milyar dolar yatırım çekmek için yapısal reformlar hız kesmeden sürmeli"

Uluslararası Yatırımcılar Derneği (YASED) Genel Sekreteri Özlem Özyiğit de, YASED'in çalışmaları hakkında bilgiler vererek, Türkiye'nin bölgesindeki etkinliğini artırmak istediklerini kaydetti.

Türkiye'ye her yıl 40-50 milyar dolar yatırım çekmek için bütüncül yapısal reformların hız kesmeden sürmesi gerektiğini aktaran Özyiğit, Türkiye'nin güçlü olduğu sektörlerde başarısını korumasının önemine de işaret etti.

Ar-Ge ve inovasyonda etkin adımların atılması halinde Türkiye'nin geleceğinin parlak olduğunu anlatan Özyiğit, "Kamunun girişimciliğe, Ar-Ge ve inovasyona verdiği destekler gelecek adına olumlu gelişmelerdir." diye konuştu.

Kaynak: AA / Ekonomi

Türkiye Ekonomi Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title