Haberler

Türkiye 4,5g'ye Geçti

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Türkiye'nin 4,5G'ye geçmesini, "Bilgi yollarını, karayoluna benzetecek olursak, bu ihale ile vatandaşlarımız tek şeritli bir yol yerine, artık 5 şeritli bir otobanın konforuna kavuşmuş oluyor" sözleriyle değerlendirdi.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Türkiye'nin 4,5G'ye geçmesini, "Bilgi yollarını, karayoluna benzetecek olursak, bu ihale ile vatandaşlarımız tek şeritli bir yol yerine, artık 5 şeritli bir otobanın konforuna kavuşmuş oluyor" sözleriyle değerlendirdi.

4,5G ile ilk görüşme Nükleer Güvenlik Zirvesi nedeniyle ABD'nin başkenti Washington'da bulunan Cumhurbaşkanı Erdoğan ile Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım arasında gerçekleştirildi.

Bakan Yıldırım, görüşmede, Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu Başkanlığında 4,5G'nin hizmete alınması dolayısıyla düzenlenen törende tüm idareci ve çalışanlarla bir arada olduğunu belirterek, Cumhurbaşkanı Erdoğan'a, "4,5G telefon hizmetinin ilk 'alo'sunu, başlangıcını sizinle gerçekleştiriyoruz. Ülkemize, milletimize hayırlı olsun diyorum" diye hitap etti.

Cumhurbaşkanı Erdoğan da "4,5G yetkilendirme törenine şahsen katılmış ve yetkilendirmeleri işletmecilere bizzat vermiştik. Bu defa ise hizmetin başlangıç törenine 4,5G'ye uygun bir katılım yapalım dedik" ifadesini kullanarak, Bakan Yıldırım'ı, milleti yeni teknoloji ve hizmetlerle buluşturmasından dolayı tebrik etti.

Kalkınmanın anahtarı olduğuna inandığı bilim ve teknolojik yenilikler ile Araştırma-Geliştirme (Ar-Ge) faaliyetlerini yakından takip ettiğini aktaran Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Ülkemiz ve yerli üretimimiz adına atılan en küçük adımın dahi değerli gelişmelere sebep olacağını biliyor, bu yöndeki çalışmaları gönülden destekliyorum. Bugün hizmete sunulan 4,5G hizmetinin, aziz vatandaşlarımız ve ülkemiz için hayırlı olmasını temenni ediyorum. Bu hizmetlerin ülkemizde yerli ürün kullanılması şartıyla hayata geçirilmiş olmasını ayrıca önemli görüyorum" diye konuştu.

Erdoğan, sanayi ekonomisinin yerini giderek bilgi ekonomisine bıraktığına dikkati çekerek, "Bilginin ekonomiye dönüşmesi ise Ar-Ge faaliyetleri sonucunda elde edilen fikri mülkiyet haklarının ve patentlerin ekonomik değere dönüşmesiyle mümkündür" değerlendirmesinde bulundu.

Nitelikli insan kaynağının da artırılması gerektiğine işaret eden Erdoğan, ülke olarak, bilgi ekonomisinin ayrılmaz bir parçası olan Ar-Ge faaliyetlerine ve bu faaliyetler sonucunda yerli ve milli ürünlerin ortaya çıkarılmasına önem verdiklerini söyledi.

-"Mobil hizmetlere talep, yeni beklentileri de beraberinde getirdi"

Erdoğan, bilgi ekonomisi altyapısının temelinin, kilit taşının iletişim sektörü olduğuna vurgu yaparak, bugün, yapılan bütün işlerde mutlaka internet erişiminden faydalanıldığının altını çizdi.

2003 yılında mobil telefonların sadece bir iletişim aracı olarak kullanılırken, bugün aynı zamanda bilgiye erişim aracı haline dönüştüğünü ifade eden Erdoğan, mobil abone sayısının 2003 yılında yaklaşık 28 milyon iken, bugün 74 milyona yaklaştığını, 2009 yılında sunulmaya başlayan mobil genişbant internet abone sayısının ise 41 milyonu bulduğunu bildirdi.

Erdoğan, mobil hizmetlere yönelik artan talebin, vatandaşların yeni ihtiyaçları ve beklentilerini de beraberinde getirdiğini anlatarak, şöyle konuştu:

"Bu nedenle, mevcut teknolojilere göre daha kaliteli iletişim ve erişim imkanı sağlayan yeni nesil mobil hizmetlerin, ülkemizde de sunulmasına karar verdik.

Böylece, 26 Ağustos 2015 tarihinde 4,5G yetkilendirme ihalesi gerçekleştirildi.

Siyasi istikrara olan güvenin neticesinde; 7,4 milyar lira muhammen bedelle çıkılan ihalede, 12,9 milyar lira gibi bir rakam oluştu.

Bilgi yollarını, karayoluna benzetecek olursak, bu ihale ile vatandaşlarımız tek şeritli bir yol yerine, artık 5 şeritli bir otobanın konforuna kavuşmuş oluyor.

26 Ekim 2015 tarihinde de ihaleyi kazanan şirketlerimiz Avea, Turkcell ve Vodafone'a yetkilendirme belgelerini takdim etmiştik.

Bugün itibarıyla, ilk etapta 81 ilimizin şehir merkezlerinden başlamak üzere, vatandaşlarımız 10 kat daha hızlı internet hizmeti sunacak olan 4,5G hizmeti ile tanışıyor.

Bu hizmet, belirlenen bir takvim dahilinde nüfusumuzun tamamına ulaştırılacak.

Ayrıca, bölünmüş karayollarında, tren hatlarında ve tünellerde de vatandaşlarımız 4,5G hizmetinden yararlanabilecek."

"Sabit ve mobil internet abonesi 50 milyonu aştı"

Bu hizmetlerin yaygınlaştırılmasındaki temel hedeflerinin, vatandaşların sesli ve görsel iletişimi yanında, bilgiye erişim imkanını da hızlı ve kaliteli hale getirmek olduğunu söyleyen Erdoğan, "Ülkemizde, interneti tüm vatandaşlarımızın hizmetine sunmaya yönelik önemli adımlar atıyoruz.

Bugün sabit ve mobil internet abone sayısı toplamda 50 milyonu aşmış durumda. Gelişmeler olumlu olmakla birlikte, bu hizmetin verimli ve faydalı bir şekilde kullanılması gerektiğini de özellikle hatırlatmak istiyorum" dedi.

Erdoğan, işletmecilerin ürün alacağı büyük üreticilerde çalışması gereken Ar-Ge personeli sayısının asgari 750 olarak belirlendiğini dile getirerek, "Firmalarımızın 4,5G yetkilendirmesindeki Ar-Ge ile yerlilik ve millilik şartlarını; hem kendileri hem de ülkemiz için bir fırsat olarak görmelerini temenni ediyorum.

Bu oranları daha da artırmak için, ihtiyaç duyulan diğer ürünleri de yerli kaynaklarımızdan temin etmeye özen göstermeliyiz" yorumunu yaptı.

Bu düzenlemelerin sonuçlarını da görmeye başladıklarını ifade eden Erdoğan, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Yerli ve milli kaynaklarla geliştirilen baz istasyonumuz ULAK, testlerden başarıyla geçti.

Bu projede emeği geçen tüm kamu ve özel sektör kuruluşlarımıza teşekkür ediyorum.

Ayrıca, yabancı firmaların ülkemizdeki tesislerinde üretime geçmelerini de önemli görüyorum.

Ülkemizde üretilecek ürünlerin Ar-Ge ve tasarım aşamalarında, mühendislerimizin de daha fazla rol alması en büyük arzumuzdur.

Böylece, bu süreçlere ait fikri mülkiyet haklarının ülkemize kazandırılmasını da sağlamış olacağız."

Erdoğan, bugün hizmete sunulan 4,5G teknolojisinin bir sonraki adımının 5G teknolojisinin oluşturduğunu aktararak, mobil sektörde esas dönüşümün 5G teknolojisiyle yaşanacağını kaydetti.

5G teknolojileriyle ilgili testlere başlandığını dikkate alıp, bu alanda daha fazla söz hakkına sahip olmak için acele etmeleri gerektiğini belirten Erdoğan, "Bunun için, işletmecilerimizin ve üreticilerimizin, ilgili kamu kurumlarımızla birlikte çalışmalarına aralıksız devam etmeleri gerekiyor.

Ülkemizin, 5G ligine ilk taşınan ülkelerden biri olacağına inanıyorum.

Elektronik haberleşme sektöründe de, savunma sanayimizde olduğu gibi, yerli üretimin ve yerli ürün kullanımının milli bir mesele olduğunu aklımızdan çıkarmamalıyız" değerlendirmesinde bulundu.

Erdoğan, konuşmasını, 5G teknolojisine geçişte bir köprü vazifesi yapacak 4,5G hizmetlerinin ülke ve millet için hayırlı olması temennisiyle tamamladı.

Kaynak: AA / Güncel

Recep Tayyip Erdoğan Binali Yıldırım Washington Türkiye Politika Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

Amasya'da deprem mi oldu? SON DAKİKA! 18 Nisan bugün Amasya'da deprem mi oldu? AFAD ve Kandilli deprem listesi! Yozgat'ta deprem mi oldu? SON DAKİKA! 18 Nisan bugün Yozgat'ta deprem mi oldu? AFAD ve Kandilli deprem listesi! Muğla'da deprem mi oldu? SON DAKİKA! 18 Nisan bugün Muğla'da deprem mi oldu? AFAD ve Kandilli deprem listesi! Sivas'ta deprem mi oldu? SON DAKİKA! 18 Nisan bugün Sivas'ta deprem mi oldu? AFAD ve Kandilli deprem listesi! Tokat'ta deprem mi oldu? SON DAKİKA! 18 Nisan bugün Tokat'ta (Sulusaray) deprem mi oldu? AFAD ve Kandilli deprem listesi! Şampiyonlar Ligi finali ne zaman, nerede oynanacak? 18 Nisan 2024'te Konya'da Elektrik Kesintisi 18 Nisan 2024 Konya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Konya'da elektrik ne zaman gelecek? 18 Nisan İstanbul elektrik kesintisi! ELEKTRİKLER NE ZAMAN GELECEK? İstanbul'da elektrik kesintisi! 18 Nisan 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek? 18 Nisan Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 18 Nisan Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi! 18 Nisan İzmir GEDİZ elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Bugün İzmir'de elektrik ne zaman gelecek? İzmir'de elektrik kesintisi! 18 Nisan Ankara elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Ankara'da elektrikler ne zaman gelecek? Ankara'da elektrik kesintisi! 18 Nisan Adana elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Adana'da elektrikler ne zaman gelecek? Adana'da elektrik kesintisi! Yaman elendi mi? Survivor Yaman elendi mi?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title