Haberler

Türkiye, 2. Türkiye-Afrika Ortaklık Zirvesine Hazırlanıyor

Güncelleme:

Türkiye'nin en üst düzeyde katılım sağlayacağı 2. Türkiye-Afrika Ortaklık Zirvesi için son hazırlıklar yapılıyor.

Türkiye'nin en üst düzeyde katılım sağlayacağı 2. Türkiye-Afrika Ortaklık Zirvesi için son hazırlıklar yapılıyor.

Ekvator Ginesi'nde 19-21 Kasım tarihlerinde düzenlenecek zirveye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın başkanlığında kalabalık bir heyet katılacak. Heyette Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu'nun yanı sıra iş dünyasından yaklaşık 200 kişi yer alacak.

Geçen yıl düzenlenmesi planlanan ancak etkinliğe ev sahipliği yapmak isteyen Ekvator Ginesi ve Etiyopya arasında ev sahipliği konusundaki uzlaşmazlık nedeniyle geciken zirvenin, Afrika'ya Açılım Politikası ile son 10 yılda kıtada etkin bir aktör konumuna gelen Türkiye'nin girişimleri sonucu Ekvator Ginesi'nin başkenti Malabo'da yapılmasına karar verildi.

Afrika Birliği'nin mutat uygulaması çerçevesinde "Banjul Formülü" olarak adlandırılan ve belli sayıda Afrika ülkesinin tüm kıtayı temsilen zirveye iştirakini öngören düzenlemeyle Afrika Birliği Dönem Başkanı Moritanya, eski Dönem Başkanı Etiyopya, Cezayir, Nijerya, Güney Afrika, Senegal, Libya, Zimbabve, Kenya, Gana, Çad, Kongo Demokratik Cumhuriyeti ve Mısır toplantıya davet edildi.

"Afrika'nın Sürdürülebilir Kalkınması ve Bütünleşmesinin Güçlendirilmesi İçin Yeni Bir Ortaklık Modeli" temalı zirveye bu ülkelerin devlet başkanı düzeyinde katılım sağlaması öngörülüyor.

Ortak deklarasyon ve eylem planı kabul edilecek -

Türkiye'nin Afrika ile karşılıklı ilişkilerde yeni bir çağ başlatacağına inandığı zirvede, görüşmelerin ardından Türkiye-Afrika ortaklığının 2015-2018 yıllarında hayata geçirilmesi için ortak bir deklarasyon ve eylem planı kabul edilmesi bekleniyor. Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu, eylem planının tarım, eğitim, sağlık, ticaret ve yatırım, enerji, barış ve güvenlik konuları başta olmak üzere birçok temayı ele alacağını duyurmuştu.

Ayrıca, toplantılarda ortaklığın mevcut durumunun ele alınması, 2014-2018 uygulama planı ile gelecek döneme ilişkin bir çerçeve belirlenmesi ve bir bildirge kabul edilmesi planlanıyor.

Zirve, üst düzey diplomatların toplantısıyla başlayarak bakanlık düzeyinde görüşmelerle devam edecek ve son gün devlet başkanları bir araya gelecek.

AA zirveyi 4 dilde canlı takip edecek -

Anadolu Ajansı (AA), Türkiye'nin büyük önem verdiği zirve öncesinde ve zirve sırasında yapılan tüm görüşme ve toplantıları Türkçe, Fransızca, İngilizce ve Arapça dillerinde takip edecek. Bu görüşmelere ilişkin ve zirveyle ilgili tüm haberler diğer yayın dilleri olan Rusça, Boşnakça, Kürtçe ve Arnavutça dillerinde de yayınlayacak.

Zirveyi 8 kişilik bir ekiple izleyecek AA, zirveye katılan Afrikalı liderlerle röportajlar yaparak zengin bir içerikle haberleri sunacak.

- Afrika Ortaklık Politikası -

Dışişleri Bakanlığı'ndan edinilen bilgiye göre, Türkiye'nin 1998 yılında başlattığı Afrika'ya Açılım Politikası süreci, Afrika Birliği'nin 2008'de Türkiye'yi stratejik ortak olarak ilan etmesi ve aynı yıl İstanbul'da düzenlenen Türkiye-Afrika İşbirliği Zirvesi'nin ardından hızlanarak Afrika ülkeleri ile siyasi, ticari ve kültürel ilişkilerini geliştiren Türkiye'yi kıtasal politikada etkin bir aktör konumuna getirdi.

Türkiye'nin Afrika'ya Açılım Politikası, "eşit ortaklık ve karşılıklı fayda" ilkeleri temelinde gelişerek ticaret hacminden siyasi diyalog mekanizmalarına, eğitim faaliyetlerinden ekonomik yatırımlara kadar birçok alanda hızlı bir ilerleme sağladı.

Kaydedilen ilerlemeler ve ilişkilerin gelişmesi sonucu "Afrika'ya Açılım Politikası" 2013 yılı itibariyle yerini "Afrika Ortaklık Politikası" olarak adlandırılan sürece bıraktı. Türkiye, son 10 yıla bakıldığında Brezilya, Hindistan ve Çin ile Afrika'daki en etkin ülkeler içinde yer alıyor.

Afrika Ortaklık Politikası'nın amaçları, Afrika kıtasında barış ve istikrarın tesisine katkıda bulunmak, Afrika ülkelerinin siyasi, ekonomik ve sosyal kalkınmalarına yardımcı olmak, bu amaçla siyasi, ekonomik, ticari, insani konular, yeniden yapılanma, güvenlik, kamu diplomasisi ve arabuluculuk alanlarında karşılıksız yardımda bulunmak, Afrika'nın kaynaklarının Afrikalılara yarar sağlayacak şekilde geliştirilmesine katkı sunmak, ikili ilişkileri eşit ortaklık ve karşılıklı fayda temelinde geliştirmek şeklinde sıralanıyor.

Türkiye kıtada 2003 yılında yedi olan büyükelçilik ve bir olan ticaret müşavirliği sayılarını 2013'te 30'a çıkardı. 10 yıllık süreçte Türkiye ile Afrika ülkeleri arasındaki uçak seferleri, turist sayıları, ithalat ve ihracat verileri de gözle görülür şekilde artış gösterdi.

Ekonomi Bakanlığı verilerine göre, Türkiye ihracatının yüzde 9,3'ünü, ithalatının yüzde 3,7'sini, yurt dışı yatırımlarının yüzde 3,6'sını ve yurt dışı müteahhitlik hizmetlerinin ise yüzde 18,1'ini Afrika ile gerçekleştiriyor. - Ankara

Kaynak: AA / Güncel

Recep Tayyip Erdoğan Mevlüt Çavuşoğlu Ekvator Ginesi Türkiye Politika Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

25 Nisan 2024 Yemekteyiz yarışmacısı Ahmet Can kimdir? Ahmet Can Altıntaş kaç yaşında, nereli? Ahmet Can puan aldı? Çorlu tren kazasında kaç kişi öldü? Çorlu tren kazası ne zaman, kaç yılında oldu? Ehliyet alımında yeni bir karar! Kimler ehliyet alamayacak? Ehliyet alabilmenin şartları neler? 1 Mayıs resmi tatil mi? 1 Mayıs Çarşamba günü tam gün mü, yarım gün mü tatil olacak 2024? ADET GECİKMESİ NEDEN OLUR? Adet gecikmesinin en yaygın sebebi ne? Çorlu tren kazası duruşması ne zaman? Çorlu tren kazası davası ne oldu? 25 Nisan 2024 Yemekteyiz yarışmacısı Bilge Can kimdir? Bilge Can kaç yaşında, nereli? Bilge kaç puan aldı? Demet Akalın ve kiracı olayı ne? DEMET AKALIN kiracısı ile kriz mi yaşadı? Demet Akalın, evini ne kadara kiraladı, olay ne? Sevda Türküsev kimdir? Aramızda Kalmasın konuğu Sevda Türküsev kaç yaşında, nereli? Sevda Türküsev biyografisi! Kilis Belediyesi hangi parti? Kilis Belediye başkanı hangi partiden seçilmiştir? FAİZ ARTTI MI? Merkez Bankası Nisan ayı faiz kararı ne oldu? Gönül Dağı setinde taciz mi yaşandı? İki kadın arasında taciz şoku! Davada ne karar çıktı? Survivor yeni bölüm tanıtımı yayınlandı mı? Mavi takıma hangi yarışmacı geçecek? Arka Sokaklar'ın Mesut Komiser'i yeniden dizide! ŞEVKET ÇORUH Arka Sokaklar'a döndü mü? FRAGMAN CANLI İZLE Mehmet Tolga Akalın kimdir? NOW Çalar Saat konuğu Mehmet Tolga Akalın kaç yaşında, nereli? Mehmet Tolga Akalın biyografisi!
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title