Haberler

    Elektrik Kesintisi Türkiye'ye Milyonlarca Dolar Kaybettirdi

    Güncelleme:

    Ankara Sanayi Odası Başkanı Nurettin Özdebir, elektrik kesintilerinin Türkiye'ye maliyetini 100 milyon dolar olarak hesapladı.

    Ankara Sanayi Odası (ASO) Başkanı Nurettin Özdebir, elektrik kesintilerinin Türkiye'ye maliyetini 100 milyon dolar olarak hesapladı.

    NASIL HESAPLANDI

    Özdebir, bugün TÜİK'in 2014 yılına ilişkin Gayri Safi Yurtiçi Hasıla (GSYH) sonuçlarını açıkladığını belirterek, " Türkiye'nin bir yıllık milli gelir üretimi 800 milyar dolar. Bunu 365 güne bölelim (ki tatil günlerini çıkarmamız gerekir ama çıkarmayalım), günlük üretimi 2.2 milyar dolar oluyor. Böylece elektrik kesintisi nedeniyle 1 saatte Türkiye'nin yaşadığı üretim kaybı yaklaşık 100 milyon dolar oluyor" dedi.

    OLAĞAN ÜSTÜ DURUM

    Özdebir, bugün yaşananın olağanüstü bir durum olduğunu ancak nedenlerinin çok iyi irdelenmesi gerektiğini vurguladı.

    "Sistemde arızaları lokalize edecek skada sisteminin görevini yapamadığı anlaşılıyor" diyen Özdebir, SCADA sisteminin dağıtım merkezleri arasında haberleşmeyi ve otomasyonu sağlayan bir sistem olduğunu belirtti. "Arıza nerede olduysa, santral mı devreden çıktı, bir hat mı koptuk, onun bulunduğu yerde arızayı lokalize edilip sistemin geneline yayılmasına izin vermemek gerekir" dedi.

    İŞÇILER EVLERİNE GITTI

    Kesintinin 80 ilini, Türkiye'nin üretim kabiliyetini etkilediğini belirten Özdebir, "Kendi elektrik üretim tesisi olmayan organize sanayi bölgelerinde elektrikler kesik. Dolayısıyla fabrikalar çalışmıyor, durdu. Bazı fabrikalarda işçiler servislere bindirilip evlerine gönderildi" dedi.

    SADECE İZMİR'İN ZARARI 3MİLYON DOLAR

    Türkiye genelinde yaşanan elektrik kesintisi, en çok sanayiciye zarar verdi. Kesintiler, sanayi bölgelerinde üretimi sekteye uğrattı. İzmir Atatürk Organize Sanayi Bölgesi'nde (İAOSB) kesintilerin yol açtığı kayıp 3 milyon lirayı buldu.

    MAKİNELER BOZULDU

    Ege Bölgesi Sanayi Odası (EBSO) Yönetim Kurulu Başkanı Ender Yorgancılar, elektrik kesintilerinin milyonlarca dolarlık makinelere zarar verdiğini söyledi. Türkiye genelinde 38 ilde sabah saatlerinden itibaren yaşanan elektrik kesintisinde en büyük yarayı sanayinin aldığını belirten Yorgancılar, "4 saatin ardından çok kısıtlı verilen elektrik ve ne yazık ki sebebi tam olarak açıklanamayan bir durum olarak yaşanan kaos ortamı, bugünün Türkiye'sine yakışmamıştır.

    ÜRETIME DARBE

    Elektrik kesintisi, üretimi sekteye uğratırken milyonlarca dolarlık makinelere de zarar vermektedir. Şu anda jeneratörü olan büyük ölçekli kuruluşlarımız ve belli bölümlerde kullananların dışında sadece İzmir'de değil, diğer illerimizde de sanayicilerimizin, şaşkın ve öfkeli olmanın dışında ellerinden bir şey gelmemektedir. Belirsizlik, durumu daha da güçleştirmektedir. Elektriği yoğun kullanan belli sektörlerimiz, kuşkusuz bu süreçte ciddi zarar görmüştür. Bu zarar mutlaka telafi edilmeli ve sağlıklı bilgiler bizlerle paylaşılmalıdır." diye konuştu.

    İAOSB'DE ZARAR

    İAOSB Yönetim Kurulu Başkanı Hilmi Uğurtaş da yüzlerce fabrikanın olduğu bölgenin elektrik kesintilerinden zarar gördüğünü söyledi. Zararın 3 milyon lirayı bulduğunu kaydeden Uğurtaş, "Bizim 120 MW gücünde kendi santralimiz vardı. Elektrik kesilir kesilmez hemen devreye aldık. Bölgenin yarısına ilk 1,5 saatte elektrik verdik. Şu anda bölgenin büyük bölümünde elektrik var. Kendi santralimizden dolayı diğer bölgelere nazaran daha az zararımız oldu. Ucuz atlattık ama yine de 3 milyon lira zararımız var. Eğer santralimiz olmasaydı, zararımız 10 milyon lirayı bulurdu." diye konuştu.

    Kaynak: Dunya.com / Ekonomi

    Ankara Sanayi Odası Nurettin Özdebir Türkiye İzmir Ekonomi Ekonomi Ekonomi Ekonomi Güncel Haberler

    Bakmadan Geçme

    Ekrem İmamoğlu ve Murat Kurum reklam harcamaları ne kadar? AK Parti ve CHP seçim kampanyalarına ne kadar harcadı? 2024 ANKET SONUÇLARI! İstanbul'u kim kazanacak? AK Parti'den son anket geldi Fundagül Demirkol kimdir? Türkiye İşçi Partisi Kırşehir Boztepe Belediye Başkan adayı Fundagül Demirkol kimdir? Yalçın Ertaş kimdir? AK Parti Konya- Ilgın Belediye Başkan adayı Yalçın Ertaş kaç yaşında, nereli? Mehmet Badem kimdir? AK Parti Konya- Kadınhanı Belediye Başkan adayı Mehmet Badem kaç yaşında, nereli? Mehmet Yaka kimdir? AK Parti Konya- Karapınar Belediye Başkan adayı Mehmet Yaka kaç yaşında, nereli? Hasan Kılca kimdir? AK Parti Konya- Karatay Belediye Başkan adayı Hasan Kılca kaç yaşında, nereli? Murat Ünver kimdir? AK Parti Konya- Kulu Belediye Başkan adayı Murat Ünver kaç yaşında, nereli? Nafiz Solak kimdir? AK Parti Konya- Sarayönü Belediye Başkan adayı Nafiz Solak kaç yaşında, nereli? Mustafa Kavuş kimdir? AK Parti Konya- Meram Belediye Başkan adayı Mustafa Kavuş kaç yaşında, nereli? Kasım Çelebi kimdir? Zafer Partisi Erzurum Yakutiye Belediye Başkan Adayı Kasım Çelebi kaç yaşında, nereli? Ahmet Pekyatırmacı kimdir? AK Parti Konya- Selçuklu Belediye Başkan adayı Ahmet Pekyatırmacı kaç yaşında, nereli? Mehmet Tutal kimdir? AK Parti Konya- Seydişehir Belediye Başkan adayı Mehmet Tutal kaç yaşında, nereli? Osman Arı kimdir? AK Parti Konya- Taşkent Belediye Başkan adayı Osman Arı kaç yaşında, nereli? Hasan Koçer kimdir? AK Parti Konya- Yalıhüyük Belediye Başkan adayı Hasan Koçer kaç yaşında, nereli?
    500

    Yorumlar (109)

    uzayli salterMobil-ANDROID:

    ne oldu akpnin salterleri indi.

    21
    5
    yanıtYanıtla
    FIRFIR:

    YAHU KARDEŞİM BİZİM SARAYIMIZ VAR BİZE BİR ŞEY OLMAZ.

    22
    3
    yanıtYanıtla
    BeRCoNemobilWeb@haberler.com:

    İnadina AKP YilmayacagiZ

    6
    19
    yanıtYanıtla
    RemzimobilWeb@haberler.com:

    Zarari vatandasa keserler bisi olmaz

    21
    2
    yanıtYanıtla
    Uyan TÜRKİYEMobil-IOS:

    YEni TÜRKİYE AKPARTİ :)) bunlar daha iktidarda olursa daha ne zararlar edicez dış borçkaç milyar dolar kimse bahsetmiyor bunları iç borçu karıştırmıyorum bile

    13
    7
    yanıtYanıtla
    pleiadesmobilWeb@haberler.com:

    Mardinli arkadaş bedava kullanıyorsunuz siz.biz paramizla rezil olduk fark bu.sesimiz çıkacak tabi aslanlar gibi paranızı ve sizin kaçak larinizi da oduyoruz

    12
    6
    yanıtYanıtla
    KemalMobil-IOS:

    Ülkeyi de satsa inadına akp

    6
    11
    yanıtYanıtla
    SUAT:

    130 yıl sonra bir ilk türkiye geneli birden kesiln eşlektriği arkasında ne yatıyor acaba. kimi kandırıyorsunuz nasıl oluyorda istanbul ve şırnak elektriği aynı gün kesiliyor

    15
    1
    yanıtYanıtla
    m.07mobilWeb@haberler.com:

    dört gözle zamları bekliyoruz zamları geciktirirSeniz halk küser :

    10
    2
    yanıtYanıtla
    mardin 47mobilWeb@haberler.com:

    Biz alışığız hergün elektiriğimiz yok.... sizinki birgün gitti kıyameti kopardınız

    5
    7
    yanıtYanıtla
    Tüm 109 yorumu okumak için tıklayın Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
    title