Haberler

Turkcell 4,5g'de 1200 Mbps Hıza Ulaştı

Türkiye'de 5 taşıyıcı birleştirme teknolojisini ilk defa test eden Turkcell, 4,5G'de 1200 Mbps hıza ulaştı.

4,5G İhalesi'nde (IMT-A Uluslararası Mobil Telekomünikasyon Yetkilendirmesi İhalesi) en fazla frekansı alan Turkcell, Türkiye'de 5 taşıyıcı birleştirilerek gerçekleştirdiği ilk 4,5G testinde 1200 Mbps hıza ulaşarak rekor kırdı.

Turkcell'in sahip olduğu frekansların kullanıldığı testte, Huawei'nin geliştirdiği yeni teknoloji Türkiye'de ilk defa test edildi.

Turkcell'in Küçükyalı'daki merkezinde yapılan test sırasında ulaşılan 4,5G hızı, piyasadaki en güncel akıllı telefonların desteklediği maksimum hızın 4 katından daha yüksek olarak gerçekleşti.

Turkcell Genel Müdür Yardımcısı İlker Kuruöz, test sonrası basın mensuplarına yaptığı açıklamada, 4,5G ihalesinin ardından aldıkları frekanslar ile gelecek yıllarda cep telefonunda 1000 Mbps'in üzeri hızları sunmaya başlayacaklarını söylediklerini anımsattı.

Ulaştıkları rekor hızın sadece 4,5G'nin en hızlısı değil, 5G'nin öncüsü olduklarını göstermeleri açısından da oldukça önemli olduğunu vurgulayan Kuruöz, "4,5G'de en fazla frekansı almış olmamız hem önümüzdeki dönemde bize çok esnek bir oyun alanı sunacak hem de rakiplerimize göre hep daha yüksek mobil internet hızlarını sunabilmemizi sağlayacak önemli bir araç olacak" şeklinde konuştu.

"Amacımız sadece Türkiye'nin değil, dünyanın en güçlü 4,5G altyapılarından birisini Türkiye'de hayata geçirmek"

Kuruöz, çoklu taşıyıcı birleştirme teknolojisinin frekansların etkin kullanımında çok önemli bir özellik olduğunu söyledi.

Kullanılacak frekans miktarı ne kadar fazla olursa, sunulacak hızın da o kadar yüksek olacağına dikkati çeken Kuruöz, 1 Nisan'da 4,5G'yi 3 taşıyıcıyı birleştirerek 375 Mbps'lere varan hızlarda sunabilen tek oyuncu olacaklarını kaydetti.

Kuruöz, sonrasında 5 taşıyıcı ile 1000 Mbps üzeri hızları sunabilen yine ilk oyuncunun Turkcell olacağını belirterek, "Bugün buradaki testte kullandığımız spektrum genişliği rakiplerimizin elinde yok" şeklinde konuştu.

Teknolojinin gelişmesi ile birlikte çok daha fazla sayıda frekansın çok daha gelişmiş teknolojiler ile birleştirilerek daha efektif kullanılacağına işaret eden Kuruöz, bu yolculuğun sonunun 5G'ye çıkacağını dile getirdi.

Kullanıcıların 4,5G'de kullandıkları akıllı cihazların desteklediği maksimum hız limiti kadar yüksek hızları görebileceğinden bahseden Kuruöz, sözlerine şöyle devam etti:

"Biz de terminal tarafında desteklenen en yüksek hızları altyapı tarafında da destekleyeceğiz ve terminal tarafındaki gelişmelere paralel 4,5G altyapımızı da sürekli geliştireceğiz. Amacımız sadece Türkiye'nin değil, dünyanın en güçlü 4,5G altyapılarından birisini Türkiye'de hayata geçirmek."

Testte 1000 Mbps üzeri hızlara nasıl ulaşıldı?

Türkiye'nin Taşıyıcı Birleştirme Teknolojisi (Carrier Aggregation) kullanılarak 5 taşıyıcılı internet teknolojisi ile yapılan ilk test kapsamında, Turkcell 4,5G ihalesinde aldığı yeni frekanslarla beraber 1800 MHz bandından 29,8 MHz (20 MHz + 9,8 MHz), 2100 MHz bandından 30 MHz (20 MHz + 10 MHz) ve 2600 MHz bandından 20 MHz olmak üzere toplamda 79,8 MHz frekans kullanıldı.

Turkcell'in verdiği bilgilere göre 4,5G'de yüksek hız ve kapasite sunmak için en fazla tercih edilecek olan bantların kullanıldığı test sonucunda elde edilen 1000 Mbps üzeri hızların 2016 yılı sonu itibarıyla Turkcell şebekesinde desteklenmeye başlanacak.

Bu teknolojiyi destekleyen ilk akıllı cihazların ise 2017 yılı ortasına doğru satışa sunulacağı tahmin ediliyor.

Böylece Turkcell müşterileri bugün 63,3 Mbps'ye varan 3G hızına göre yakın gelecekte 19 kata kadar daha hızlı mobil interneti kullanmaya başlayacak.

1200 Mbps hızı destekleyen akıllı cihazlar 2017'de kullanılmaya başlanacak

Bugün kullanılan mobil iletişim altyapısında Türkiye'de ulaşılabilen en yüksek 3G mobil internet hızı olan 63 Mbps hıza Turkcell T50 ile ulaşılabiliyor. Diğer popüler akıllı telefonların 3G'de ulaşabildiği en yüksek hız ise 43,2 Mbps'ye kadar çıkabiliyor.

4,5G altyapısı 1 Nisan 2016 itibarıyla devreye girdiğinde ilk etapta Turkcell müşterileri mobilden 375 Mbps'ye varan hızlara ulaşabilecek. Bugünün teknolojisiyle kıyaslandığında bu 6 kat daha hızlı mobil internet anlamına geliyor.

Turkcell'in 4,5G altyapısına yapacağı yatırımlarla kısa zaman içerisinde hedefi, müşterilerine mobilden 1000 Mbps ve üzeri hızları sunmak olacak.

Yapılan testte erişilen 1200 Mbps hızı destekleyen akıllı cihazlar 2017 yılında kullanılmaya başlanacak ve Turkcell müşterilerinin mobil internet deneyimi bugüne kıyasla yaklaşık 19 kat daha hızlanmış olacak.

4,5G ile birlikte tüketicilerin hayatı da değişecek. şirketler ve çalışanlar işlerini her yerde ve kesintisiz yürütebilecek, ihtiyacı olan bilgilere ve dosyalara anında ulaşabilecek.

Makineler arası iletişim ve bulut bilişim gerçek potansiyelini mobil ultra geniş bant sayesinde gösterecek. Akıllı şehir ve akıllı ev altyapıları kusursuzca çalışabilecek, hayatın her alanında yüksek verimlilik ve büyük kolaylık sağlayacak. Müşteriler dosyaları indirmek yerine anında çevrim içi ulaşabilecek.

Gündelik hayatta da bir çok iş ve etkinlik mobilden daha fazla yapılmaya başlanacak. Bu da kullanım alışkanlıkları ve tüm sektörleri dönüştürmeye devam edecek.

Kaynak: AA / Güncel

Türkiye Politika Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

Bitlis İl Emniyet Müdürü kimdir? Ortaç Şekerlioğlu kimdir? Bombacı Mülayim olayı ne, Bombacı Mülayim kim, adı ne? Bitlis, Bombacı Mülayim neden gözaltına alındı? Şans Topu sonuçları açıklandı mı? Şans Topu sonuçları ne zaman açıklanır? 17 Nisan 2024 Çarşamba Şans Topu sonuçlarına ne zaman, nereden bakılır? 17 Nisan 2024 Sayısal Loto çekiliş sonuçları açıklandı mı? Sayısal Loto sonuçları saat kaçta açıklanacak? Sayısal Loto CANLI izle! 17 Nisan 2024 Konya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Konya'da elektrik ne zaman gelecek? 17 Nisan İstanbul elektrik kesintisi! ELEKTRİKLER NE ZAMAN GELECEK? İstanbul'da elektrik kesintisi! 17 Nisan 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek? 17 Nisan Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 17 Nisan Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi! Son Depremler! Bugün İstanbul'da deprem mi oldu? 17 Nisan AFAD ve Kandilli deprem listesi! 17 Nisan Ankara'da, İzmir'de deprem mi oldu? 17 Nisan İzmir GEDİZ elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Bugün İzmir'de elektrik ne zaman gelecek? İzmir'de elektrik kesintisi! 17 Nisan Ankara elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Ankara'da elektrikler ne zaman gelecek? Ankara'da elektrik kesintisi! 17 Nisan Adana elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Adana'da elektrikler ne zaman gelecek? Adana'da elektrik kesintisi! Akrep yenir mi? Akrep yemek helal mi, haram mı? DİYANET AÇIKLADI Servet Yardımcı hangi takımlı, Servet Yardımcıkimdir?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title