Haberler

Türk Vakıf Hat Sanatları Müzesi Koleksiyonu’ndan Seçmeler

Güncelleme:

Dünyanın Tek Hat Müzesi, Türk Vakıf Hat Sanatları Müzesi'nin Seçkin Eserleri İlk Kez Kitap Oldu

İstanbul 2010 Avrupa Kültür Başkenti Ajansı Geleneksel Sanatlar Yönetmenliği çalışmaları kapsamında, Vakıflar Genel Müdürlüğü'ne bağlı olan ve dünyanın tek hat müzesi Türk Vakıf Hat Sanatları Müzesi'nin zengin koleksiyonundan seçme eserler belgelendi.

"Miras: Türk Vakıf Hat Sanatları Müzesi Koleksiyonu'ndan Seçmeler" adıyla ilgililerle buluşan referans niteliğindeki eser, 29 Eylül Çarşamba günü Türk Vakıf Hat Sanatları Müzesi'nde tanıtıldı.

İlk kez 1968 yılında Yavuz Selim Medresesi'nde açılan Yazı Müzesi, Beyazıt Medresesi'nin Vakıflar Genel Müdürlüğü tarafından restore edilmesinden sonra 1984 yılında Türk Vakıf Hat Sanatları Müzesi adıyla Beyazıt Medresesi içerisinde ziyarete açılmıştı. Müze koleksiyonunda 3 binin üzerinde eser bulunuyor ve İstanbul'un hat sanatındaki zengin kültürel miras birikimini gözler önüne seriyor.

İstanbul 2010 Avrupa Kültür Başkenti Ajansı Geleneksel Sanatlar Yönetmenliği'nin 15 ay süren çalışmaları sonucunda, Müze'nin koleksiyonundan seçme 94 eser, konservasyonu da tamamlanarak "Miras: Türk Vakıf Hat Sanatları Müzesi Koleksiyonu'ndan Seçmeler" başlığı altında Türkçe ve İngilizce olmak üzere iki dilde kitaplaştırıldı.

Türk Vakıf Hat Sanatları Müzesi Müdürü Dr. Zübeyde Cihan Özsayıner'in, yayın danışmanlığını yaptığı ve makaleleriyle içeriğine katkıda bulunduğu, "Miras: Türk Vakıf Hat Sanatları Müzesi Koleksiyonu'ndan Seçmeler" adlı yayının editörlüğünü ise Ahmet Akcan yaptı. Derin bir geçmişe ve zengin bir birikime sahip Türk Hat sanatının, Avrupa Kültür Başkenti İstanbul'da yeniden seçkin bir eserle kamuoyuna sunulmasına vesile olan bu yayının tanıtımı, 29 Eylül Çarşamba günü İstanbul 2010 Avrupa Kültür Başkenti Ajansı Yönetim Kurulu Başkanı Şekib Avdagiç ve Geleneksel Sanatlar Yönetmeni Ömer Faruk Şerifoğlu'nun ev sahipliğinde Beyazıt'taki Müze binasında gerçekleşti.

Ajans'ın çalışma programı kapsamında, değişik sanat dallarında, 2010 yılı sonrasına da kalıcı izler bırakmak amacıyla, 600'ü aşkın projeyi hayata geçirdiklerini belirten İstanbul 2010 Avrupa Kültür Başkenti Ajansı Yönetim Kurulu Başkanı Şekib Avdagiç, "Projelerimizde, İstanbul'un binlerce yıllık geçmişi içinde, farklılıklardan doğan kültürel zenginliğini kamuoyunun gündemine getirmeyi, tarihi miras eserlerimizi geleceğe taşımayı amaçladık.

Geleneksel Sanatlar alanında gerçekleştirdiğimiz projeler kapsamında bugüne kadar 10'a yakın kitap ve katalog niteliğinde yayın çıkardık. Hatırlatmak gerekirse, İstanbul Ezanları, Osmanlı Serpuşları, Mahya Kitabı, Bezemeleri ve Minyatürleriyle Osmanlı Çeşmeleri, Ebru Tekneden Çıkıyor bu yayınlarımızdan bazıları.. "Miras: Türk Vakıf Hat Sanatları Müzesi Koleksiyonu'ndan Seçmeler" adlı yayınımız da, Müze'nin eserlerini kitaplaştıran ilk yayın olmasının yanı sıra, önemli bir referans eser niteliği taşıyor" dedi.

Türk Vakıf Hat Sanatları Müzesi'nin dünya üzerinde tek hat müzesi olması, zengin koleksiyonu ve müze binasının merkezi konumuna rağmen çok az bilinmesi nedeniyle müzenin tanıtımını hedefleyen İstanbul 2010 Avrupa Kültür Başkenti Ajansı Geleneksel Sanatlar Yönetmeni Ömer Faruk Şerifoğlu kitabın oluşum sürecini şöyle anlattı: "Projeye karar verildikten sonra yer alacak eserler üzerinde konservasyon çalışması yapıldı. Sonrasında ön çekimler gerçekleştirildi.

Bu ön çekimler üzerinden eser bilgileri Arapçadan Türkçeye ve İngilizceye çevrilerek envanter bilgileri ile birlikte alt metinleri oluşturuldu. Eser konservasyonları bittikten sonra eserlerin profesyonel fotoğraf çekimleri yapıldı. Müze restorasyon halinde olduğundan kitabın son halini alması 15 aylık bir süreci kapsadı."

Kitabın editörlüğünü üstlenen Ahmet Akcan ise, kitap için seçilen eserlere dair şu değerlendirmeleri yaptı: "Eserlerin özellikle farklı türlerden olmasına özen gösterildi.

Başta bazı Osmanlı sultanları olmak üzere ünlü hattatların hat levhaları, yaprak üzerine hat eserleri, sedeften hat levhaları, diploma örnekleri, ahşap oyma levha, zerendûd levha, kadın hattatların eserleri, tırnak hattı, tuğralar, hilyeler, yazı kalıpları, senet, ibraname, mermer üzerine hat, gibi farklı türden uygulamalara yer verildi. Böylelikle hat sanatının farklı uygulama alanları ilk kez bir kitapta örnekleri ile bir araya getirildi."

Kaynak: Bültenler / Kültür Sanat

Haberler

Bakmadan Geçme

Meteoroloji'den toz taşınımı ve fırtına uyarısı! 24 Nisan yağmur var mı, hava nasıl olacak? 21 Nisan hangi burç? 21 Nisan'da doğanlar hangi burç oluyor? 21 Nisan tarihi hangi burç olur? 24 Nisan Çarşamba 2024 Günlük Burç Yorumları! AŞK, EVLİLİK, SAĞLIK, KARİYER burç yorumları! 24 Nisan burç yorumları nedir? AKREP DOLUNAYI ne zaman? Akrep Dolunayı etkileri neler? Burçlara etkileri neler olacak? BURÇ YORUMLARI! 1 Mayıs'ta Taksim Meydanı kapalı mı, neden kapalı? Taksim Meydanı'nda 1 Mayıs kutlamaları yasak mı? Samsun Belediyesi hangi parti? Samsun Belediye başkanı hangi partiden seçilmiştir? Cumhurbaşkanı Erdoğan ile Özgür Özel ne zaman görüşecekler? Buket Dereoğlu kimdir? Aramızda Kalmasın konuğu Buket Dereoğlu kaç yaşında, nereli? Buket Dereoğlu biyografisi! Sandık Kokusu kadrosuna hangi isim katıldı? Kadroya dahil olan isim kim? Hande Sarıoğlu ve Yağmur Çevik canlı yayında neden kavga etti? Kavganın sebebi ne? Borsa bugün kapalı mı? 24 Nisan Çarşamba bugün borsa açık mı, saat kaçta açılacak? Semih Kılıçsoy, Fenerbahçe derbisinde oynayacak mı? Semih'in sakatlığı bitti mi? Elif Aslı Yıldız Tunaoğlu'nun yüksek lisansı sahte çıktı! Elif Aslı Yıldız istifa etti mi? Yüksek lisansı sahte mi çıktı? Erinç Sağkan kimdir? Halk Tv konuğu Erinç Sağkan kaç yaşında, nereli? Erinç Sağkan biyografisi! Elif Aslı Yıldız Tunaoğlu kimdir? Patiswiss CEO'su Elif Aslı Yıldız istifa etti mi? Elif Aslı Yıldız kaç yaşında, nereli?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title