Haberler

Türk Tohumculuğuna Haksızlık Yapılıyor

Mehdi Eker, tohum üzerinde başta tohum üreticilerine olmak üzere, araştırıcılarına, sanayicilerine, Türk çiftçisi ve tarım sektörüne yanlış bilgi ve efsaneler üzerinden haksızlık yapıldığını söyledi.

TARIM VE KÖYİŞLERİ BAKANI, ANTALYA'DA...

Türkiye'de tohumculuk sektörü üzerine bazı efsaneler ve kısırdöngüler oluşturulduğunu belirten Tarım ve Köyişleri Bakanı Mehmet Mehdi Eker, tohum üzerinde başta tohum üreticilerine olmak üzere, araştırıcılarına, sanayicilerine, Türk çiftçisi ve tarım sektörüne yanlış bilgi ve efsaneler üzerinden haksızlık yapıldığını söyledi.

Tarım ve Köyişleri Bakanı Eker, Tohum Sanayii ve Üreticileri Birliği yönetici ve üyelerinin katılımı ile Antalya'da tohumculuk sektörünün faaliyetlerinin anlatıldığı toplantı ve inceleme gezilerine katıldı. MAY Tohumculuk firmasının tohum üretim tesisleri ve seralarını gezen Bakan Eker, tohumu da Türkiye'de üretilen domates ve biber seralarında dalından kopardığı domatesi basın mensuplarına koklattı ve domates yedi.

Türkiye'de tohumculuk sektörü üzerine bazı efsaneler ve kısırdöngüler oluşturulduğunu belirten Bakan Eker, tohum üzerinde başta tohum üreticilerine olmak üzere araştırıcılarına, sanayicilerine, Türk çiftçisi ve tarım sektörüne yanlış bilgiler ve efsaneler üzerinden haksızlık yapıldığını açıkladı. Tohumculuğun tarımsal üretimi esas aldığını ve genetik kaynağı olduğunu dile getiren Bakan Eker, tohum olmadan tarımsal üretimden söz etmenin mümkün olamayacağını kaydetti.

40 YIL ÖNCEKİ KANUN DEĞİŞTİRİLDİ

Türkiye'nin 40 yıl önceki tohumculuk kanununu kullanırken bugün bu kanunda yapılan değişiklikle Türk tohumculuğunun ciddi gelişme gösterdiğini dile getiren Eker, 'Türkiye 63 tarihli kanunla yapılan tarifle ve orada belirtilen kavramlarla bu sektörü yönlendirmeye çalıştı. Böyle bir durumda siz dünyadaki gelişmeyi elbette ki takip edemezsiniz. Son 8 yılda arpada yüzde 6'lık bir gelişme sağladı, çeltikte mısırda yüzde 82, ayçiçeğinde yüzde 103, sebze tohumlarında yüzde 121 oranında artış sağladı. Bunlar çok önemli gelişmeler. Türkiye bundan 8 yıl önce 1200 ton sebze tohumu üretirken bugün 2750 ton üretiyor" diye konuştu.

Yerli tohum endüstrisinin Türkiye'de 20 yıl kaybettiğini aktaran Bakan Eker, "Bugün bize muhalefet edenler aslında Türkiye'nin gelişmesine, büyümesine, bu tip projeleri kullanabilme kabiliyetine muhalefet ediyor. Islahçılar kanunu çıkarılarak Türkiye'de hibrit tohum faaliyetleri hızlandı. Mesela hububat, bakliyat tohumculuğunda hep haksızlık yapılır. Halbuki bilmezler ki Türkiye'de kullanılan çeltik, mercimek, buğday, arpa bu ürünlerin birçoğunun neredeyse yüzde 100'ünün tohumu Tarım Bakanlığı enstitülerinin geliştirdiği çeşitlerdir ve piyasada bunlar kullanılıyor" diye konuştu.

Türk tohumculuk sektörünün 2009'da 71 milyon dolar ihracat yaptığını kaydeden Bakan Eker, "İlk 6 ülke İtalya, Ukrayna, Rusya, İspanya, Almanya ve Fransa. Türkiye bu ülkelere tohum ihraç ediyor. 30 ülkeye ihracat yapılıyor" dedi.

İSRAİL'E 141 MİLYON DOLAR İHRACAT

Türkiye'nin İsrail'den aldığı tohum miktarının toplamın yüzde 6'sı olduğunu kaydeden Bakan Eker, "Türkiye, İsrail'e 141 milyon dolarlık tarım ürünü ihraç ediyor. İsrail'den de 27 milyon tarım ürünü ithal etmiş. Türkiye 4 kat daha fazla satmış oraya. Böyle bir ülke var mı dünyada' Ben sadece satarak hiç kimseden bir şey almam" dedi.

Kamu kurumları içinde TÜBİTAK'ın en büyük müşterisinin Tarım Bakanlığı olduğunu dile getiren Bakan Eker, "TÜBİTAK'a en çok proje götüren ve kaynaklarından yararlanan tarım bakanlığıdır. Biz ARGE bütçemizi 11 milyondan 81 milyona çıkardık. 7.5 kat arttı 8 yıl içerisinde. Bunun 6 milyonunu da özel sektör için ayırdık. 56 proje özel sektörde devam ediyor" dedi.

ÇİFTÇİYE İLK ÖDEME 25 OCAK'TA

2011 yılına ilişkin tarımsal desteklerde ilk ödemelerin 25 Ocak'tan itibaren yapılmaya başlanacağını belirten Bakan Eker, eskiden 1 yıl içinde ödenecek tarımsal desteklerin önceden açıklanamadığını anlatarak, şöyle dedi:

'Şimdi yıl içinde hangi ayda hangi destekler ödenecek biliyoruz ve kamuoyuna açıklıyoruz. Bu yıl Ocak ayında çiftçilere 530 milyon lira Türk çiftçisine nakit ödeme var. Hububat primi, hayvancılık ve kırsal kalkınma desteklerinden oluşan bu primler Bakanlığımızca 25 Ocak'ta üreticilerimizin hesabına yatırılacak. Şubat ayında mazot, gübre, toprak analiz ve hububat, bakliyat, hayvancılık primleri, tarımsal sigorta ve kırsal kalkınma destekleri olmak üzere toplam 1 milyar 922 milyon lira çiftçinin eline geçecek. Mart ayında 707 milyon lirası fındık üreticilerine olmak üzere, çay, hububat ve bakliyat prim ödemeleri, tarımsal sigorta desteği, sertifikalı tohum, fide ve fidan destekleri olmak üzere 1 milyar 345 milyon lira ödeme yapılacak. Nisanda 418 milyon TL, Mayısta 935 milyon TL ve Haziranda 284 milyon TL üreticilerimize nakit ödeme gerçekleşecek. Hazirana kadarki ilk ayda 6 milyar liralık toplam nakit desteğinin 5 milyar 555 milyon lirası ödenmiş olacak. Yıl içerisinde yüzde 90'ı ödenmiş olacak.ö

TÜRKİYE DÜNYA SEKİZİNCİSİ

Dünya Bankası verilere göre Türkiye'nin son 8 yılda tarımsal hasıla oranı ile dünyanın 11'incisi ülkesiyken 8'inci ülkesi konumuna yükseldiğini dile getiren Bakan Eker, muhalefet eleştirilerini de dikkate aldıklarını ve eleştirilerin çözüm önerileri ile yapılması gerektiğini söyledi. Eker, Türkiye'nin 2002'de 23 milyar dolar olan tarımsal hasılasının bugün 51 milyar dolara yükseldiğini, ihracatının da 11.2 milyar dolara çıktığını kaydetti. Bakan Eker, 'Son 8 yılda üç basamak birden atladık. Bizim gelişmemizi kendimiz söylemiyoruz sadece, uluslararası kuruluşlar da söylüyor. BM gıda tarım teşkilatı bunları takip ediyor ve başarıya giden yollar, başarı öykülerinin anlatıldığı raporda Türkiye'de var. Yanlış varsa ve bunu kim söylüyorsa söylesin, mutlaka dikkate alırız. Muhalefet söyledi diye ne küçümseriz ne de dikkate almamazlık yapmayız. Çözüm de sunulmasını istiyoruz" diye konuştu.

PROFESÖRLER BİLE BİLE YALAN SÖYLÜYOR

Tohum Sanayii ve Üreticileri Alt Birliği Başkanı İlhami Özcan Aygun ise profesör unvanlı kişilerin 'kısır tohum', 'GDO'lu tohum' gibi söylemlerle televizyona çıkıp bile bile yalan söylediklerini kaydetti. Türkiye'de 75 milyonu doyurduklarını ve birçok ülkeye de tohum ihracatı yapıldığını belirten Aygun, şöyle dedi:

'Tohum üreticileri olarak bütün bunlara karşın artık masaya yumruğumuzu vuracağız. Son 5 yıl öncesine kadar Türkiye Cumhuriyeti'nde belki tohum ithalatı vardı, İsrail efsanesi vardı ama şu anda İsrail efsanesi kırıldı, yok edildi. 70 milyon dolarlık ihracat yapıyoruz. İthalatımız 150 milyon dolar doğru ama örneğin MAY tohum Güney Amerika'da üretim yapıyor. O üründe Türkiye'ye geliyor ve MAY tohumun üretimi ithalat olarak görünüyor. Sektördeki diğer paydaşlarımızda aynı şeyi yapıyorlar. Tohumculuk Türkiye'de uçuşa geçti. Maalesef bizim bu yükselişimizi birileri engellemek istiyor.ö

MAY Tohumculuk Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Ali Yormazoğlu, Türkiye'de GDO'lu tohum bulunmadığını, üretimi, geliştirilmesi, araştırılması gibi her türlü çalışmanın da yasak olduğunu aktardı. Yormazoğlu, ancak bütün bunlara karşın sanki GDO'lu tohum varmış gibi spekülasyonlar yapılmasından yakındı.

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel

Politika Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

20 Nisan 2024 Konya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Konya'da elektrik ne zaman gelecek? 20 Nisan İstanbul elektrik kesintisi! ELEKTRİKLER NE ZAMAN GELECEK? İstanbul'da elektrik kesintisi! 20 Nisan 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek? 20 Nisan Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 20 Nisan Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi! 20 Nisan İzmir GEDİZ elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! İzmir'de elektrik ne zaman gelecek? İzmir'de elektrik kesintisi! 20 Nisan 2024 Resmi Gazete ATAMA KARARLARI! Bugünün kararları neler? 20 Nisan Resmi Gazete yayımlandı! 32266 sayılı Resmi Gazete atamalar listesi! 20 Nisan Ankara elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Ankara'da elektrikler ne zaman gelecek? Ankara'da elektrik kesintisi! 20 Nisan Adana elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Adana'da elektrikler ne zaman gelecek? Adana'da elektrik kesintisi! 22 Nisan Pazartesi günü okullar tatil mi, yarım gün mü? 20 Nisan Cumartesi Sayısal Loto çekiliş sonuçları açıklandı mı? Sayısal Loto sonuçları saat kaçta açıklanacak? Sayısal Loto CANLI izle! Sadettin Saran kimdir, serveti ne kadar? Sadettin Saran aday mı? Sadettin Saran Fenerbahçe başkanlığına aday oldu mu? Tövbe duası: Tövbe istiğfar duası okunuşu ve yazılışı nedir? Arapça Tövbe duası ve Türkçe meali! Tövbe nasıl edilir? Nasuh Tövbe duası nasıl okunur? Baby Shower nedir, ne demek? Baby Shower patisi nedir? Baby Shower pastaları! Baby Shower partisine katılmak caiz mi? Diyanet'in açıklaması ne?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title