Haberler

Türk Sinemasını Altın Koza Heyecanı Sardı

21. Altın Koza Uluslar arası film festivali tanıtım toplantısı İstanbul’da Çırağan Sarayı’nda gerçekleştirildi.

21. Altın Koza Uluslar arası film festivali tanıtım toplantısı İstanbul'da Çırağan Sarayı'nda gerçekleştirildi. Toplantıya, Adana Büyükşehir Belediye Başkanı Hüseyin Sözlü, Milliyetçi Hareket Partisi Merkez Yönetim Kurulu Üyesi ve eski Milli futbolcu Saffet Sancaklı Altın Koza A.Ş Başkanı Candan Yaygın, Adana Büyükşehir Belediyesi Kültür Dairesi Başkanı Ozan Aksu, oyuncular Yusuf Sezgin, Mehmet Aslan'ın yanı sıra çok sayıda davetli katıldı.

Toplantının açılış konuşmasını Adana Büyükşehir Belediye Başkanı Hüseyin Sözlü Adana'nın bir sinema merkezi olacağını söyleyerek, "21. Altın Koza film festivalinde bu sene dünyanın birçok ülkesinden filmler belgeseller olacak. Söyleşiler, sergiler konserler bir hafta boyunca halkla buluşacak. Adana'nın merkezinin dışında da gerçekleşecek konserlerle vatandaşlarımızı Altın koza film festivalinin içine çekeceğiz. Festivalde Ulusal uzun metrajlı film yarışması, ulusal öğrenci filmleri yarışması, Akdeniz ülkeleri kısa film yarışması olacak. 20 Eylül Cumartesi yapılacak törenle büyük ödüller olacak" dedi.

Yarışmanın ödüllerini de açıklayan Sözlü, "Ulusal Uzun Metrajlı Film yarışmasında toplam 630 bin lira ödül verilecek. Ulusal Öğrenci Filmleri yarışmasında 30 bin lira, Akdeniz Ülkeleri Kısa Film yarışması dört ayrı kategoride 40 bin liralık ödül verilecek. Altın Koza film festivalinin Film gösterimlerinin de bedelleri dahil 740 bin lira ile sinemaya katkısı olacak. Bu da küçümsenmeyecek bir meblağ." ifadelerini kulandı.

Festivalin bu seneki temasının Türk Sinemasının 100. Yılı olduğunu söyleyen Sözlü, "Bu sene Altın Koza Film festivaline Damgasını vuracak tema Türk sinemasının 100. Yılı. Türk sineması dünyada önemli bir yere sahip. Türk sinemasını beğeniyorum. Milliyetçi bir siyasetçi olarak Türk sinemasını çok önemsiyorum. Amerika'da yüksek ücretlerle film yapıyorlar. Avrupa Birliği sınırları içerisinde ve OECD ülkeleri arasında Amerikan sinemasına gişe hasılatı ve seyirci sayısıyla yenilmeyen yegane sinema Türk sinemasıdır. Popüler kültürün egemen olduğu dünyada kendi kültürünü yaşatmak isteyen bir ülke için sinema önem taşıyor. Türk sinemasının siyasetçilerin üzerinde bir etkisi var. Yüzüncü yılını da ana tema olarak vurgulamak altın koza olarak güzel bir iş. 16 Eylül'de gerçekleşecek açılışta ana tema 100. Yıl. Dolayısıyla çeşitli söyleşiler ve sergiler gerçekleştireceğiz. Ülkemizde film festivalleri konusunda süreklilik açısından Altın portakal ve Altın Koza'nın önemli bir yeri var. Biz kendisine has, özgün değerlerle en iyisin yapmak istiyoruz. Bir kıyas peşinde değiliz. Sanatın hak ettiği değeri görmesi hususunda gerekli muameleyi objektif şartlarda görmesini istiyoruz. Adananın yeni seçilmiş başkanıyım. İlk biz yapmıyoruz. Altın kozada yeni belediye başkanı var ama acemilik olmayacak. Dünden daha iyiye taşıyacağız. Türk sineması önümüzdeki dönemlerde daha iyi yerlerde olacaktır. Kısıtlı imkanlarla çok iyi işler yapıldı. Önümüzdeki yıllarda daha iyi işler de olacaktır." şeklinde konuştu.

Altın Koza A.Ş Başkanı Candan Yaygın ise bu sene engelsiz sinema hizmeti de yapacaklarını söyleyerek: "Engelsiz sinema ile engelli vatandaşlar için özel hazırlanmış salonlarda yapılan sistemle engelli vatandaşlarımıza sinema izleteceğiz. Lise dengi okullarda bulunan öğrencilerin sinema salonlarına taşınması için çalışacağız. Gelemezlerse okullarda yapılan sinemalarda izleteceğiz. 70 bin öğrenciye izleteceğiz. 205 film gösterime girecek. 500 küsür seans gerçekleşecek. Sevgi kortejimiz olacak." Dedi. Adana Büyükşehir Belediyesi Kültür dairesi başkanı Ozan Aksu ise ; ilçelere de sinema izleteceklerini söyleyerek: " il sınırları büyükşehir belediye sınırları haline geldi. Diğer ilçelerin de katılımı bizim için önemli. Yakın zamanda hayatını kaybeden Çolpan İlhan'ı rahmetle anıyorum. 150'ye yakın çalışma arkadaşımız var. Adana izleyici ödülünü önemsiyoruz. Belki bu festivale yetiştirmeye çalışıyoruz. Film izlenen bir festival olmak istiyoruz. İzleyiciyle seçkin eserleri buluşturmak istiyoruz. Adana'da çekilen filmler Büyükşehir belediyesi olarak katkı sağlıyoruz. Biz Adana'da film çekmek isteyen bütün sinemacılara makine ekipmanlarımızla katkı sağlayan bir belediyeyiz" diye konuştu.

ALTIN KOZA FİLM FESTİVALİ'NDE ULUSAL UZUN METRAJLI FİLM YARIŞMASINDA 12 FİLM YARIŞACAK

Altın Koza Film Festivali'nde bu sene uzun metrajlı film yarışmasına 45 film başvurdu. Filmlerden 12'si finale kaldı. 15-21 Eylül tarihleri arasında gerçekleşecek festivalde Türk Sineması'nın 100.Yılı da kutlanacak. Cannes'da gösterilen filmler de Altın Koza Film Festivali'ne izleyiciyle buluşacak. - İSTANBUL

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Magazin

Çırağan Sarayı İstanbul Magazin Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title