Haberler

Türk Sanayisinin Geleceğini Şekillendirecek Projeler

Güncelleme:

MEF Eğitim Kurumları tarafından bu yıl 23.'sü düzenlenen "Uluslararası Araştırma Projeleri Yarışması", 14 Mayıs 2014 Çarşamba günü başladı.

MEF Eğitim Kurumları tarafından bu yıl 23.'sü düzenlenen "Uluslararası Araştırma Projeleri Yarışması", 14 Mayıs 2014 Çarşamba günü başladı. Toplam 22 ülkeden 162 lise öğrencisinin fizik, kimya ve biyoloji alanlarında hazırladıkları projeler ile üç gün boyunca yarışacakları organizasyonda, antibakteriyel tekstil ürünlerinden alzheimer, prostat ve meme kanseri gibi önemli hastalıkların tedavisine, holografik 3D barkod üretiminden balistik koruma yeleğine kadar birçok konuda farklı sektörlerin sorularına çözüm sunacak icatlar dikkat çekiyor.

15.05.2014, İstanbul ; MEF Eğitim Kurumları tarafından geleneksel olarak düzenlenen ve yirmi üç yıldır tüm dünyadan fen bilimleri alanındaki başarılı lise öğrencilerini ödüllendiren "Uluslararası Araştırma Projeleri Yarışması", 14 Mayıs 2014 Çarşamba günü başladı. Bilim dünyasının tanınmış isimleri tarafından yapılan ön eleme sonucunda, yarışmaya katılmaya hak kazanan 22 farklı ülkeden yerli ve yabancı 89 proje, 14 Mayıs – 17 Mayıs 2014 tarihleri arasında MEF Okulları Ulus Kampüsü'nde kamuoyunun ve jüri üyelerinin karşısında sergilenerek değerlendirilecek.

Ödüllendirilmiş olan birçok projenin Türk sanayisinde hayata geçirildiği yarışmada bu yıl; teknoloji, sağlık, sürdürülebilirlik, lojistik, ekoloji, alternatif enerji ve savunma sanayii gibi birçok konuda farklı sektörlerin sorularına çözüm sunacak icatlar dikkat çekiyor. Antibakteriyel tekstil ürünlerinden alzheimer, prostat ve meme kanseri gibi önemli hastalıkların tedavisine, enerji santrali oluşturulmasından akıllı etiket üretimine, holografik 3D barkod üretiminden balistik koruma yeleğine kadar Türk ve yabancı lise öğrencileri tarafından geliştirilmiş projeler, Türkiye'nin ve dünyanın bilimsel araştırma geleceği için umut veriyor.

17 Mayıs 2014 Cumartesi günü sonlanacak olan "23. Uluslararası Araştırma Projeleri Yarışması"nın ödül töreninde her dalda birincilik, ikincilik, üçüncülük ve teşvik ödülü kazanan öğrenciler ile projeyi yöneten danışman öğretmenlere para ödülü, sergiye katılan tüm öğrencilere, danışman öğretmenlere ve okul müdürlüklerine ise başarı belgeleri ve anı plaketleri sunulacak.

Editöre Not:

Önceki Yıllarda Katılımcı Öğrencilerin Yurtdışında Elde Ettiği Başarılardan Bazıları:

Lise öğrencileri arasında düzenlenen "MEF Uluslararası Araştırma Projeleri Yarışması"nda en büyük ödül, projelerin sanayide hayata geçirilmesidir.

Bundan önceki proje yarışmalarında ödül alan projelerden bir kısmı bu şansı yakalamış olup; inşaat, kimya, tekstil, otomotiv ve gıda sektöründe hayata geçmiş bulunmaktadır.

Bu projelere örnek olarak aşağıdakiler gösterilebilir:

En büyük fındık işleme kuruluşlarından biri olan "Sagra" yarışmaya geçtiğimiz yıllarda katılan "Hava Basıncı ile Çalışan Sıfır Fireli Fındık Kırma" projesi;

Arıkanlı Holding, "Seydişehir Alüminyum Fabrikasi atıkları kullanılarak elde edilen depreme dayanıklı tuğla yapımı" projesi;

Gaziantep Devlet Fıstık Üretim Çiftliği ise, "fıstık ağaçlarının erken ve bol meyve vermesini sağlama"ya yönelik proje.

Yarışmacıların başarıları bunlarla da sınırlı değildir.

1995 yılı fizik birincisi olan proje, dünya çapındaki "Nobel'e İlk Adım Yarışması"nda birinci olmuş ve projeyi yapan öğrenci, Florida Teknik Üniversitesi FIT'den burs kazanmıştır.
18. Araştırma Projeleri Yarışması'nda biyoloji ikincisi olan proje, Intel ISEF Uluslararası Bilim ve Mühendislik Fuarı'nda plazma bilimi koalisyonu (CPS) özel ödülünü almıştır. Projeyi yapan öğrenci dünyanın en seçkin üniversitelerinden biri olan MIT'de burs kazanmıştır.
19. Araştırma Projeleri Yarışması fizik birincisi olan proje; ISEF'te büyük ödül kategorisinde üçünçülük, I-Sweep'te enerji dalında birincilik ve Azerbaycan'da düzenlenen 4. Inepo Euroasia'da altın madalya kazanmıştır.
19. Araştırma Projeleri Yarışması'nda fizik ikincisi olan proje E-Biko tarafından uluslararası alanda düzenlenen yarışmada yazılım geliştirme alanında dünya ikinciliğini elde etmiştir.
21. Araştırma Projeleri Yarışması'nda fizik jüri özel ödülü alan proje 24. Avrupa Birliği Genç Bilim Adamları Proje Yarışması'nda (EUCYS) Avrupa Birliği Patent Ofisi'nin "En Orjinal Proje Ödülü"ne layık görülmüştür.

Araştırma projeleri yarışmasının düzenlenmeye başlandığı tarihten itibaren geçen 23 yılda, tüm Türkiye' den 17.944 öğrenci yarışmaya katılmak için başvurmuş, sunulan 8.336 adet özgün projenin 1.599 tanesi sergilenmeye değer görülmüştür. Sergilenmeye değer görülen projelerde görev alan 3.581 öğrenci ve 2.101 danışman öğretmen, İstanbul'da MEF Eğitim Kurumları'nın konuğu olarak ağırlanmıştır.

Araştırma projeleri yarışması, Türkiye'nin yanı sıra dünyanın birçok ülkesinde de ilgi görmektedir. Yarışmaya bu yıla kadar yurtdışından, aralarında Amerika, Almanya, Avusturya, Hollanda, Bulgaristan, Romanya, İsrail, KKTC, Rusya, İsviçre, Letonya, Azerbaycan, İtalya, Belçika, Tayland, İsveç, Litvanya, Dubai, Kanada, Afrika, Çin, Polonya, İspanya gibi ülkelerin de yer aldiği toplam 46 ülke ve bu ülkelerden 787 öğrenci, 446 proje ile katılmıştır. Bu yıl da 21 ülkeden 44 öğrenci 24 proje ile katılmaktadır.

Kaynak: Bültenler / Güncel

İstanbul Türkiye Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title