Haberler

Türk Restoranındaki Tarihi Eşya Alman Müzesinde Sergilenecek

Almanya'nın Köln kentinde 2013 yılında kapanan 30 yıllık "Bosporus" restoranının eşyası, "Köln Şehir Müzesinde" göç tarihinin önemli koleksiyonları arasında sergilenecek.

Almanya'nın Köln kentinde 2013 yılında kapanan 30 yıllık "Bosporus" restoranının eşyası, "Köln Şehir Müzesinde" göç tarihinin önemli koleksiyonları arasında sergilenecek.

Köln'ün Weidengasse semtinde birinci sınıf Türk mutfağı ile "Chaine des Rotisseurs" gurme rehberleri, "Schlemmer-Atlas" dergisinin "2013 Yılı En İyi Yabancı Restoran" ödülü gibi çok sayıda ödül sahibi restoranın sahipleri Yasemin ve Ali Balaban, düzenlenen bir törenle içinde ziyaretçi defterinin de yer aldığı eşyayı müze yetkililerine teslim etti.

Teslim edilen eşya arasında eski Almanya Cumhurbaşkanı Johannes Rau için hazırlanan altın yaldızlı bardaklar, 134 yıllık eski gümüş iplikle işlenmiş bindallı gelinlik, özel işlemeli tarihi Kütahya porselen tabaklar ve Türk kahvesi fincan koleksiyonu gibi çok sayıda tarihi eşya bulunuyor.

Şimdiye kadar çok sayıda ünlü ismin ziyaret ettiği restoranı 30 yıl işlettiklerini ancak işyerlerinin bulunduğu bölgede büyüyen sorunlardan dolayı artık misyonlarını devam ettiremediklerini düşündükleri için kapatma kararı aldıklarını belirten Ali Balaban, Köln Şehir Müzesi'nden kendilerine gelen bu teklifi sevinçle karşılayıp kabul ettiklerini söyledi.

Balaban, ilk aşamada eşyanın bir kısmının sergileneceğini, daha sonra iki buçuk yıl içinde büyütülecek müzede eşyalarının tamamının bir odada sürekli olarak sergileneceğini ifade etti.

Bundan 30 yıl önce restorana gelen müşterilere servis yaparken geleneksel tarihi Türk kıyafetleri giydiklerini söyleyen Ali Balaban, "O zamanlar örneğin efe kıyafetleri giyerdik ve bu yabancıların büyük ilgisini çekerdi. Eskiden Türkiye'ye giden ve ne istediğimi soranlardan hep kahve fincanı istedim. Yıllarca bu fincan takımlarından birer fincanı sakladım. Şimdi elimde inanılmaz bir fincan koleksiyonum var. Bu da müzeye nasipmiş. Ayrıca diğer tarihi eşya ve kıyafetleri de müzeye verdim. Bosporus'un müzede yaşatılacak olması bizi mutlu ediyor" dedi.

Teslim töreninde Balaban ailesinin yanı sıra Köln Başkonsolosu Hüseyin Emre Engin, eski Köln Büyükşehir Belediye Başkanı Fritz Schramma, Köln Şehir Müzesi Müdürü Dr. Mario Kramp, Köln Şehir Müzesi araştırma görevlisi Stefan Lewejohann ve diğer yetkililer hazır bulundu.

Kaynak: AA / Güncel

Kütahya Balaban Almanya Köln Politika Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title