Haberler

Türk Ocakları'ndan Konferans

Türk Ocakları Samsun Şube Başkanı Prof. Dr. Kaya Tuncer Çağlayan, “Terör örgütlerinin Türkiye’yi içine soktuğu sıkıntılı sürecin Cumhuriyetimizin, milli devlet vasfına zarar vermeyecek şekilde çözülmesi gerektiğine inanıyoruz” dedi.

Türk Ocakları Samsun Şube Başkanı Prof. Dr. Kaya Tuncer Çağlayan, "Terör örgütlerinin Türkiye'yi içine soktuğu sıkıntılı sürecin Cumhuriyetimizin, milli devlet vasfına zarar vermeyecek şekilde çözülmesi gerektiğine inanıyoruz" dedi.

Türk Ocakları Samsun Şubesi'nce "Cumhuriyetin Milli Devlet Niteliği ve Günümüz Sorunları" konulu konferans düzenlendi. Dr. Fethi Tevetoğlu Konferans Salonu'nda yapılan konferansa Prof. Dr. Kaya Tuncer Çağlayan başta olmak üzere sivil toplum kuruluşları, akademisyenler, öğrenciler ve vatandaşlar katıldı.

"Cumhuriyetin Milli Devlet Niteliği ve Günümüz Sorunları" başlıklı konferansta konuşan Prof. Dr. Kaya Tuncer Çağlayan, "Türkiye Cumhuriyeti Devleti millet olarak bizim için 4 şeyi ifade eder: 1'incisi, Anadolu coğrafyasını Hristiyanlaştırmak isteyen Batılı büyük güçlerin projesini engelleyen parçalayan bir rejimdir. 2'incisi, Türkiye Cumhuriyeti Türk kültürünü devletin merkezine yerleştiren devletin ismiyle, devletin resmi lisanıyla, devletin tarih anlayışıyla, Türk milletini tekrar resmi anlamda devletin temeline taşıyan bir rejimin, değişimin ve dönüşümün adıdır. Dolayısıyla Türkiye Cumhuriyeti Devleti milli devlet olarak bu coğrafyada yaşayan milletin, Türk milleti olduğu düşüncesiyle yola çıkarak bir ulus devleti haline getirdiği rejimin adıdır. Türkiye Cumhuriyeti 3'üncü olarak, Türkiye'de saltanat rejimini diğer bir ifadeyle yönetimde, padişahın iradesine dayanan anlayıştan, milletin iradesine dayanan rejimin hayata geçirildiği dönüşümün adıdır. Son olarak Türkiye Cumhuriyeti Devleti, devletin sivilleşmesi yönünde atılan bit büyük adımdır. Her ne kadar devletin kurucusu Ulu Önder Kemal Atatürk ve arkadaşları asker kökenli olmalarına rağmen, Türkiye Cumhuriyeti'nin askeri bir anlayış içerisinde değil, millet iradesine dayanan sivil bir devlet olmasının önemine hep dikkat çekmişlerdir. Gerek 1921 ve 1924 Anayasası gerekse uygulamalara baktığımızda, hükümetin içerisinde asker kökenli olmakla birlikte üniformasını çıkarmış sivillerden oluşan bir hükümet söz konusu olmuştur. Dolayısıyla Türkiye Cumhuriyeti'ni kuran Mustafa Kemal Atatürk ve silah arkadaşlarını Cumhuriyetin kuruluşunun 91. yıl dönümünde, saygıyla ve hürmetle şükranla anıyoruz. Bugün Cumhuriyetimizin içinde bulunduğu çok ciddi sıkıntılar olduğunu da unutmuyoruz. Başta terör örgütlerinin Türkiye'yi içine soktuğu sıkıntılı sürecin Cumhuriyetimizin, milli devlet vasfına zarar vermeyecek şekilde çözülmesi gerektiğine inanıyoruz" diye konuştu. - SAMSUN

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Yerel

Mustafa Kemal Atatürk Kaya Tuncer Çağlayan Samsun Yerel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title