Haberler

Türk Metal Sendikası Kayseri Şube Başkanı Ali Gökkaya Açıklaması

Türk Metal Sendikası Kayseri Şube Başkanı Ali Gökkaya, siyasi partilerin seçim beyannamelerinde açıkladığı asgari ücreti değerlendirdi.

Türk Metal Sendikası Kayseri Şube Başkanı Ali Gökkaya, siyasi partilerin seçim beyannamelerinde açıkladığı asgari ücreti değerlendirdi.

Türk Metal Sendikası Kayseri Şube Başkanı Ali Gökkaya, "Partilerin en son seçim beyannamelerinde asgari ücretle ilgili bir takım artış oranları gündemde şuanda. Asgari ücret zaten tanımından da anlaşılacağı üzere ücretin korunmasına yönelik insanoğluna yakışan taban bir ücret olması demek. Bu bağlamda baktığımız zaman zaten asgari ücretin gelmesi gereken seviye bin 300, bin 500 lira gibi bir rakam. Bugün açlık sınırı bin 344 lira, yoksulluk sınırı 4 bin 380 lira olduğu göz önüne alındığı zaman zaten bu rakamalar yetersiz bile kalıyor" dedi.

"Bizim toplu sözleşmelerle işçilere uyguladığımız ücret politikaları zaten çalışanların ücretleri asgari ücretin üzerinde. Zaten bu yüzde 60, yüzde 80 hatta yüzde 150'ye kadar artmıştır ve uygulatıyoruz bu rakamları. Buradan anlaşılıyor ki asgari ücret bu rakamlarda olabilir" diyen Gökkaya, "Yalnız şuna dikkat etmek gerekiyor. Çalışma hayatında bir rakam telaffuz edildiği zaman bu rakam genelde brüt olarak anlaşılır. Bu açıklanan rakamlar brüt müdür? net midir? şuan muallakta. Bunu ileride kurulacak hükümetlerin bu vaatleri tutacağını göz önüne aldığımız zaman bu rakamlara uyacaklarını ümit ediyoruz. Diğer bir konu da asgari ücretin tespit yöntemleri. Günümüzde asgari ücretin tespit yöntemleri kanunlarla belirlenmiş. Asgari ücret tespit komisyonu kuruluyor. 5 devlet temsilcisi 5 işveren temsilcisi 5 kişi de işçi temsilcisinden oluşuyor ve oylama neticesinde asgari ücret belirleniyor. Hükümetler kurulduğu zaman tarihi bir yöntemle 'biz böyle vaat etmiştik ama asgari ücret komisyonunda şu oldu bu oldu, falan kabul etti, filan kabul etmedi' gibi bahanelere inşallah sapılmaz diye düşünüyorum. Sendikalar olarak da hangi hükümet gelirse gelsin bu vaatlerin ve rakamların takipçisi olacağız" ifadesinde bulundu. - KAYSERİ

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Yerel

Ali Gökkaya Kayseri Yerel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title