Haberler

Türk Metal'den İstifa Furyası

Bursa'da metal iş kolunda işçiler büyük huzursuzluk yaşıyor. Bosch fabrikalarındaki işçilerin Türk Metal'den istifa edip 3 yıllık hukuki süreç sonunda aldıkları yüksek zam farkları, diğer otomotiv fabrikalarında çalışan işçileri hareketlendirdi. Türk İş'e bağlı Türk Metal Sendikası'nın yıllardır yeterli gayreti göstermediğini düşünen 2 otomobil fabrikası ile büyük yan sanayi kuruluşlarındaki sendikalı yaklaşık 50 bin metal işçisinden en az 10 bini Türk Metal'den istifa etti.

Bursa'da Fiat ve Renault'da çalışan Türk İş'e bağlı Türk Metal Sendikası'na üye binlerce işçi, şahsi elektronik şifreleri ile sendikadan istifa ettiklerini dijital ortamda bildirdi. Her ay kesilen 1 günlük çalışma bedeli olan sendika aidatlarına karşıık, üyeliklerinin hiçbir işe yaramadığını düşünen metal iş kolu çalışanları, herhangi bir başka sendikaya da üye olmuyor. Türkiye'de çalışma hayatında ilk defa görülen büyük çaplı toplu istifa hareketi artarak yayılıyor. Bu durum otomotiv sanayiinde işlerin hızlandığı şu günlerde işvereni de ürkütüyor. İşçiler ücret konusundaki mücadelesini artık sosyal medyadan yapmaya kaydırdı. Fabrika içerisinde sosyal medyadan kısa sürede duyurdukları, yemek yemememe, çatal kaşık vurma eylemleri ile fabrika yönetimine rahatsızlıklarını bildiriyor.

Facebooktaki Metal İşçileri Birliği (MİB) isimli platformda iki büyük otomobil fabrikası ile yan sanayi kuruluşlarında çalışan binlerce kişi ortak akıl üreterek Türk Metal'den ayrılıyor. Fabrika içerisinde hiç kimse ele başı veya öncülük rolüne bürünmezken, ortak alınan kararlar büyük bir beraberlikle uygulanarak Türk Metal Sendikası karşısında istifa furyası ortaya çıkarıldı. Ayrıca Diren Tofaş isimli sosyal medya platformunda Türkiye'nin en büyük otomobil üreticisi olan Tofaş'ın işçileri de anlık protesto eylemleri organize ediyor.

Fabrikadaki yemek yememe, yemekte çatal kaşık vurma gibi değişik eylemler yapan ancak üretimi aksatmayan işçiler, fabrika yöneticileri ile yüz yüze görüşmek istiyorlar. Türk Metal sendikası huzursuzluğu sebebiyle sık sık vardiya değişimlerinde üretim yarım saat aksıyor. İşçiler sendikalarını protesto için yarım saatlik gecikmeli hareketlerle üretimi yavaşlatıyor. Bu hareketler büyük eylemlerin öncü sinyalleri olarak gösteriliyor.

TOFAŞ CEO'SU BİZBİZE TOPLANTISINA GELEMEDİ

Bursa'daki Tofaş fabrikasında 2-3 ayda bir mutad olarak düzenlenen "Biz bize" toplantısı, 3 hafta evvel başlayan gerginlik sebebiyle ertelendi. Ancak dün fabrika içinde işçilerle birlikte olması beklenen Tofaş CEO'su Cengiz Eroldu işçilerin karşısına dün yine çıkamadı. Gergin ortam sebebiyle bu toplantı 2. defa ertelendi. İşçiler ise yönetime taleplerini bu toplantıda direk bildirmeye hazırlanıyordu.

RENAULT'TA İŞVERENİN ZAM TEKLİFİNE MESS KARŞI ÇIKTI

Bu arada Renault fabrikasında çalışan işçiler de dün gece yarısı 24: 00'teki vardiya değişiminde birer saat erken iş bırakıp 1 saat geç işe başlayarak yaklaşık 2 saat boyunca üretimi durdurdu. Fabrika önünde Bursa Organize Sanayi Bölgesi'ndeki birçok otomotiv yan sanayiinde çalışan metal işçilerinin de destek verdiği toplanmada konuşulan mevzular, Toyata ve Honda gibi sendikasız çalışma düzeniydi. Bursa'daki Renault işçilerine Fransa'daki yönetimin saat başı ücretlerde 1 avroluk zam yapılması konusundaki çalışmasının işveren sendikası MESS tarafından engellendiğini konuşan metal işçileri, yeni bir işçi sendikasına girmek yerine sosyal medya örgütlü eylemlere devam etmeyi düşünüyorlar. Türk Metal Sendikasının çalışanların ayın ilk günkü, bir günlük ücretlerini aidat olarak kesmesini çok bulan ve Türk Metal'in işverinin güdümünde bir durumda kaldığını düşünen metal işçileri, şu anda 2 büyük fabrika ile yan sanayiden en az 10 bin kişinin sendikaya istifasını bildirdiğini söylediler. Bursa Çalışma Bölge Müdürlüğünden Türk Metal sendikasından istifalarla alakalı bir resmi açıklama yapılması da işçiler, resmi durumun bilinmesini istiyorlar.

YENİ ELEMANLARDAN SONRA ESKİ PERSONELDE İSTİFAYA BAŞLADI

Türk İş'e bağlı Türk Metal sendikasından ayrılmalarda ilk olarak yeni işe başlayan personel ayrıldı. Daha önceki sendika hareketlerinde tecrübeli olan eski işçiler ise bekle gör taktiğini uyguladılar. Fabrika içerisinde hiç kimse eylemde öncülük yapmıyor. Herkes aynı tavrı takınıyor. Bu durum işverini de çok ciddi rahatsız ediyor. Üretimin bir anda kesilme riski, işverine tedbir almaya mecbur ediyor. Türk Metal sendikasındaki kan kaybının giderek artması sebebiyle de fabrika yöneticileri çare düşünüyorlar. Ancak zamanla şiddetlenmesi beklenen eylemlerin önlenebilmesi için zam yapmaktan başka alternatif görmeyen yabancılar bu konuda satışların hızlandığı sezonda pratik olacakları sinyalini veriyorlar. Ancak Metal İşveren Sendikası MESS'in engel olması sebebiyle otomobil fabrikalarında bağımsız hareket olmuyor. Türk Metal'deki dağılmanın, MESS'de de benzer istifaları gündeme getirmesi bekleniyor. Üretim kaybı yaşanmadan, bu hareketlenmenin atlatılması için Çalışma Bakanlığı ile Ticaret ve Sanayi Bakanlığı yetkililerinin de arabulucuk yapmalarının gündeme gelmesi bekleniyor. - BURSA

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Ekonomi

Renault Türk İş Tofaş Ekonomi Haberler

Bakmadan Geçme

Survivor kim kazandı? 28 Mart Perşembe Mavi Takım mı kazandı, Kırmızı Takım mı kazandı? Survivor kim elendi? 28 Mart Perşembe Survivor'da kim elendi? İnci Taneleri CANLI izle! 28 Mart İnci Taneleri 11. Bölüm Kanal D Canlı HD izleme linki! Talip Aşık kimdir? Zafer Partisi Hatay- Hassa Belediye Başkan adayı Talip Aşık kaç yaşında, nereli? Cemil Kurt kimdir? CHP Manisa Selendi Belediye Başkan Adayı Cemil Kurt Kaç yaşında, nereli? Tahsin Akdeniz kimdir? CHP Manisa Sarıgöl Belediye Başkan Adayı Tahsin Akdeniz Kaç yaşında, nereli? Mehmet Kavallı kimdir? Zafer Partisi Hatay- Erzin Belediye Başkan adayı Mehmet Kavallı kaç yaşında, nereli? Kazım Yalçın kimdir? Zafer Partisi Hatay- Dörtyol Belediye Başkan adayı Kazım Yalçın kaç yaşında, nereli? Muhittin Tamer Özdemir kimdir? Zafer Partisi Hatay- Belen Belediye Başkan adayı Muhittin Tamer Özdemir kaç yaşında, nereli? Mehmet Burak Gürbüz kimdir? Zafer Partisi Hatay- Arsuz Belediye Başkan adayı Mehmet Burak Gürbüz kaç yaşında, nereli? Cemil Akkoçak kimdir? Zafer Partisi Hatay- Antakya Belediye Başkan adayı Cemil Akkoçak kaç yaşında, nereli? Osman Yılmaz kimdir? Zafer Partisi Hatay- Altınözü Belediye Başkan adayı Osman Yılmaz kaç yaşında, nereli? Melis Yıldız Akın kimdir? Zafer Partisi Hakkari- Merkez Belediye Başkan adayı Melis Yıldız Akın kaç yaşında, nereli? Tulin Yüksel kimdir? Zafer Partisi Hakkari- Derecik Belediye Başkan adayı Tulin Yüksel kaç yaşında, nereli? İSTANBUL SEÇİM ANKETİ! İmamoğlu mu Kurum mu? İstanbul seçimlerinde kim önde?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title