Haberler

Türk Medeni Kanunu'nun Kabulünün 91. Yıl Dönümü…

Güncelleme:

Bursa Barosu Kadın Hakları Komisyonu tarafından, Türk Medeni Kanunu'nun kabulünün 91'nci yılı nedeniyle bir basın açıklaması yapıldı.

Bursa Barosu Başkanlık Makamı'nda yapılan açıklamada Bursa Barosu Başkanı Avukat Gürkan Altun, Bursa Barosu Yönetim Kurulu Üyeleri ve Bursa Barosu'na kayıtlı avukatlar hazır bulundu.

Bursa Barosu Kadın Hakları Komisyonu Başkanı Avukat Nazlı Ceren Şendoğan tarafından okunan ve kanunun kabulünün üzerinden geçen 91 yılda, sahip olunan hakların geliştirilmesinin aksine günümüzde, mevcut hakların kullanılmasının da önüne geçildiğine dikkat çekilen açıklama şöyle:

"Bugün Türk Medeni Kanunu'nun 17 Şubat 1926 tarihinde kabul edilmesinin 91. yılını kutluyoruz. Kurtuluş Savaşı'nın kazanılması ile Türkiye Büyük Millet Meclisi'nin başlatmış olduğu hukuk devriminin şüphesiz en önemli başarısı Medeni Kanun'un kabulüdür.

Meclis tarafından kurulan ve avukatlardan, yargıçlardan, öğretim üyelerinden ve hukukçu milletvekillerinden oluşan komisyonun, titizlikle yapmış olduğu çalışmalar sonrasında; dönemin kanunlarının en çağdaşı olması, dilinin anlaşılabilirliği ve en önemlisi kadın erkek eşitliğine dayanması sebebiyle İşviçre Medeni Kanunu'nun en uygun kanun olduğuna karar verilmiş ve Türkçe'ye çevrilmiştir. Nihayetinde de 17 Şubat 1926 tarihinde Türkiye Büyük Millet Meclisi tarafından kabul edilerek yürürlüğe girmiştir.

Medeni Kanun'un kabulüyle sosyal alanda eşitlik ilkesi kabul edilmiş, ülkemizin kadınları o dönem dünya üzerinde bile az rastlanır hak ve özgürlüklere kavuşmuşlardır.

Özellikle aile hukuku konusunda meydana gelen değişiklikler ile;

Kadınlar miras ve boşanma konularında erkekler ile eşit hale gelmiş; tek eşlilik benimsenmiş, resmi nikah yapma zorunluluğu kabul edilmiştir.

Kadınların mirastan erkeklerle eşit pay alabilmesinden, mahkemelerde tanıklık yapabilmelerine kadar geniş bir yelpazede tanınan haklar ile Medeni Kanun'un kabulü; ülkemiz kadınlarının toplumda en az erkekler kadar var olabilmelerinin, birey olabilmelerinin başlangıcı ve Türk Hukuk Devrimi'nin de miladıdır.

Medeni Kanun'un kabulünün üzerinden geçen 91 yılda, sahip olduğumuz hakların geliştirilmesi beklenirken;
Kadınlar için hayati önemi olan laikliğe ve modern haklarımıza yönelik saldırılar, gerek iktidarın gerekse güç sahiplerinin her gün gündemde yer alan şiddeti körükler nitelikteki açıklamaları ve 'hadım' 'idam' gibi intikama dayalı uygulamaların getirilmeye çalışılması ile günden güne artmakta, içerisinde bulunduğumuz OHAL döneminde kadın cinayetleri 2 kat artmış durumdadır.

Gelişen, sağlıklı bir toplum inşa edebilmek için 'çocuk yaşta evlilikler'in önlenmesinin siyasi bir hedef haline getirilmesini, bu yolda kararlı bir devlet politikası uygullanmasını beklerken; 'kadınların itaat etmesi', 'adam gibi ölmek' şeklinde kadın düşmanı açıklamalar, kadına yönelik şiddeti kınamak ve yaptırım uygulamaya teşvik etmek yerine 'tepkinizi mırıldanarak verin' şeklinde beyanlarla Medeni Kanun ile kazanılmış hakların geliştirilmesi bir yana, mevcut haklarımızın kullanılmasının da önüne geçilmektedir.

Çağdaş bir medeniyet olabilmenin temel unsuru olan toplumsal cinsiyet eşitliğinin sağlanabilmesi için, Türk Medeni Kanunu'nun kabulünün 91. yılında, Bursa Barosu olarak; Siyasi iktidarı, ilgili kurum, kuruluşları ve toplumdaki her bir bireyi sosyal eşitlik ilkesinin gerekliliklerini yerine getirmek için göreve ve duyarlılığa davet ediyoruz."

Kaynak: Bültenler / Güncel

Türkiye Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title