Haberler

Türk Kızılayından Sınırın Sıfır Noktasında İnsani Yardım

Türk Kızılayı Genel Başkanı Ahmet Lütfi Akar, Türkiye-Suriye sınırının sıfır noktasında mazlumlara insani yardımda bulunduklarını belirtti.

DİLEK SEZEN - Türk Kızılayı Genel Başkanı Ahmet Lütfi Akar, Türkiye- Suriye sınırının sıfır noktasında mazlumlara insani yardımda bulunduklarını belirtti.

Akar, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Suriye'de yaşanan iç savaş sonucu çok sayıda Suriyeli'nin ölüm korkusu nedeniyle evlerini terk etmek zorunda kaldığına işaret etti.

Türkiye'de 2 milyonun üzerinde Suriyeli sığınmacı bulunduğunu ifade eden Akar, Türk Kızılayı olarak 24 ildeki kamplarında 250 bin Suriyeliyi misafir ettiklerini söyledi.

Kampların yanı sıra kurdukları toplum merkezleri ile Suriyeli sığınmacılara ulaşarak yardımda bulunduklarını anlatan Akar, "Bunu 81 vilayetin önemli bölümünde yapıyoruz. Iğdır, Ardahan bazı illere onlar gitmiyor. Daha çok ılıman iklime sahip, kendi iklimlerine benzeyen, belki de batıya gidebilecekleri koridorları seçiyorlar ama mağdur oldukları gerçek" dedi.

Akar, Türkiye'ye sığınan Suriyelilere yaptıkları yardımın yanı sıra Türkiye- Suriye sınırında da insani yardımlarda bulunduklarının altını çizdi. Türkiye ile Suriye'nin uzun bir sınırı bulunduğuna dikkati çeken Akar, sınırın sıfır noktasına inmeye sadece Türk Kızılayının yetkisi olduğunu vurguladı.

Türk Kızılayı olarak Suriye sınırı boyunca sıfır noktasında operasyon yürüttüklerini bildiren Akar, şöyle devam etti:

"Sadece Türk Kızılayı yürütebilir bunu. Uluslararası Kızılhaç ve Kızılay Hareketi'nden kaynaklanan gücümüzle Suriye sınırının sıfır noktasına iniyoruz, karşıdan gelen insanlara insani yardım malzemesini veriyoruz. Bunları yapmasak orada çok büyük kitlesel ölümler, kırımlar olabilir. Suriye sınırı pek çok etnisitenin, çok çeşitli dini grupların olduğu yer. Süryaniler, Keldaniler var, Müslümanlar, Şiiler, Sünniler, Araplar, Türkmenler, Ezidiler, Kürtler var. Hepsine yardım ediyoruz, hiç ayrım gözetmiyoruz. İnsani yardıma ihtiyacı olan herkes bizimle temas kuruyor. Sabah, akşam onlara sınırda sıfır noktasından yardım yapıyoruz. Türk Kızılayının öz kaynakları buna yetersiz olduğu için bağışçılarımızdan aldığımız yardımları onlara iletiyoruz."

"Türk milleti merhametli bir millet"

Ahmet Lütfi Akar, kış mevsiminin geldiğini, bu nedenle yeni kampanyalar başlattıklarına işaret ederek, "çocuklar üşümesin" diye onlara çeşitli giysiler topladıklarını ifade etti.

Hiç kimsenin ülkesini, evini kolayca terk etmeyeceğini vurgulayan Akar, şöyle dedi:

"Sorunları olmasa kimse Ege'nin soğuk sularında boğulmak üzere denize açılmaz. Can kaygısı ile kendilerini kurtarmak için yaptıkları yaşam savaşında Türk Kızılayı olarak her zaman onlara yardımcı olacağız. Türk milleti merhametli bir millet. Biz de bu merhametli milletin merhamet eliyiz. O halde biz de bu işin içinde olmalıyız. Elimizden ne gelirse yapmalıyız. Farklı illere dağılmış 700 şubemiz var. Şubelerimiz de tedbirlerini alıyor, hizmetlerini yerine getiriyorlar. Suriyeli sığınmacıların geçici barınmaları da sağlıyoruz. Geçen yıl 500 kişilik grubu Pendik'te gençlik kampımızda, afet müdahale merkezimiz Tuzla'da, büyük depomuzun içine çadırlar kurmak suretiyle barındırdık. Her türlü tedbiri alıyoruz."

Türkiye'nin içinde bulunduğu coğrafyada yaşanan karışıklıklara değinen Akar, Türk Kızılayı olarak olası mülteci akınına hazır olduklarını bildirdi.

"Suriye ve bölgemizde olan karışıklıklardan dolayı her zaman her şey olabilir" ifadesini kullanan Akar, şunları kaydetti:

"Nitekim hiç beklemediğimiz şekilde Türkiye'de şu anda 2 milyonun üzerinde Suriyeli var. Devletimizle onları misafir ediyor, her türlü yardımı yapıyoruz. Tabii ki bu sadece Türk Kızılayı'nın elinde değil, devletin stratejisi ile alakalı olduğu için Başbakanlığın ilgili kurumları ile sürekli temas halindeyiz. Türkiye'ye yeni bir mülteci akını olursa onları da karşılamaya hazırız. Barınma ve beslenme kapasitemizi bu şekilde hazır bekletiyoruz."

Kaynak: AA / Yerel

Türk Kızılayı Türkiye Suriye Iğdır Yerel Haberler

Bakmadan Geçme

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title