Haberler

Türk Kızılayının Tenceresi 365 Gün Kaynayacak

Güncelleme:

Ülke genelinde daha önce sadece ramazan ayında hizmet veren Türk Kızılayına ait aşevlerinden 13'ünde artık 365 gün boyunca sıcak yemek dağıtılıyor.

MUSA ÖZYÜREK - Ülke genelinde daha önce sadece ramazan ayında hizmet veren Türk Kızılayı'na ait aşevlerinden 13'ünde artık 365 gün boyunca sıcak yemek dağıtılıyor.

Türk Kızılayı Genel Müdür Yardımcısı Mintez Şimşek, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Balkan Savaşları nedeniyle İstanbul'a akın eden muhacirlere sıcak yemek hizmeti sunulması için Sultan Reşat'ın (V. Mehmet) talimatlarıyla 1912 yılında kurulan Kızılay aşevlerinin 103 yıldır hizmet verdiğini söyledi.

Şu anda ülke genelinde Türk Kızılayı'na ait 27 aşevi bulunduğunu belirten Şimşek bunlardan İstanbul, Ankara, Kocaeli, Konya, Diyarbakır, Mersin, Edirne, Ağrı, Van, Bingöl ve Bandırma'daki 13'ünde kesintisiz yemek hizmeti vermeye başladıklarını ifade etti.

Üç ay içerisinde Artvin Şavşat ve Hatay İskenderun'daki aşevlerini de tam zamanlı hizmete geçireceklerini anlatan Şimşek, şunları kaydetti:

"Birkaç ay önce aşevlerimizde kesintisiz yemek hizmeti vermeye karar verdik. Son yıllarda Türkiye'nin komşu ülkelerden çok sayıda göç alması ve bakıma muhtaç yaşlı nüfusun artması bu kararı almamızda etkili oldu. Türkiye'de Suriye ve Irak başta olmak üzere, Afganistan, İran, Kırgızistan gibi ülkelerden çok sayıda göçmen kardeşimiz var. Bu insanlar Anadolu'yu 'ana', Türkiye Cumhuriyeti'ni de 'baba' olarak görüyor. Onlar Türkiye'ye sığındıysa aç kalmasınlar, en azından bir kap yemek verebilelim diye aşevlerimizi 365 gün boyunca kesintisiz çalıştırmaya karar verdik. Türkiye genelindeki 13 aşevimizde her gün yaklaşık 10 bin kişiye sıcak yemek veriyoruz. Bundan sonra da Türkiye'nin herhangi bir yerinde açılan Türk Kızılayı'na ait aşevleri belirli dönemlerde değil 365 gün boyunca hizmet verecek."

Yaşlı ve engellilere yemek hizmeti

Şimşek, Türk Kızılayı'nın sadece maddi durumu iyi olmayan insanlara değil tek başına ihtiyacını karşılayamayacak kadar yaşlı ve engelli olan vatandaşlara da yemek hizmeti verdiğini belirterek, görevlilerin belirlenen kişilerin evine öğle saatlerinde sefer taslarıyla yemek götürdüğünü ve akşam saatlerinde tekrar boş kapları aldığını vurguladı.

Türkiye nüfusunun hızlı bir şekilde yaşlandığını ve özellikle genç nüfusun büyük şehirlere göç etmesi sonucu kırsal kesimler ile küçük şehirlerde, Doğu ve Güneydoğu Anadolu bölgesindeki birçok ilde yaşlı nüfusun kaldığını ifade eden Şimşek, "Yaşlılarımız maddi imkanı olsa bile yemek pişirecek durumda olamayabiliyor. Biz bunları tespit edip her gün evlerine yemek götürüyoruz. Bu insanlar huzur evlerine de yerleştirilebilir ancak evlerindeki kadar rahat etmiyorlar" şeklinde konuştu.

Şimşek, aşevlerinin ihtiyaçlarının büyük oranda öz kaynaklardan karşılandığını dile getirerek, bu konuda vatandaşların desteğine daha çok ihtiyaç duyacaklarını söyledi. - Kayseri

Kaynak: AA / Güncel

Türk Kızılayı İstanbul Kızılay Politika Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title