Haberler

Türk Kadınına Seçme ve Seçilme Hakkı Verilişinin 79.yılı

Türk Kadınlar Birliği Gümüşhane Şubesi, Türk kadınına seçme ve seçilme hakkının verilişinin 79.yıldönümü nedeniyle panel düzenledi.
Atatürk Kültür Merkezinde düzenlenen panele Vali Dr.

Türk Kadınlar Birliği Gümüşhane Şubesi, Türk kadınına seçme ve seçilme hakkının verilişinin 79.yıldönümü nedeniyle panel düzenledi.

Atatürk Kültür Merkezinde düzenlenen panele Vali Dr. Yusuf Mayda, Belediye Başkanı Mustafa Canlı, Türk Kadınlar Birliği Gümüşhane Şube Başkanı Aynur Çubukçu, kamu kurum müdürleri, CHP İl Başkanı Atilla Sait Özdamar, AK Parti Belediye Başkan Adayı Ercan Çimen, CHP Belediye Başkan Adayı Cem Köksal ve kadınlar katıldı.

Panel öncesinde konuşan Gümüşhane Valisi Dr. Yusuf Mayda, Türk Kadınının Seçme ve Seçilme hakkı verilmesiyle ilgili Avrupa ve Dünya genelindeki uygulamalarından örnekler vererek Türkiye'nin birçok ülkeden yıllar önce bu hakkı kadınlarına tanıdığını söyledi.

Türk kadınına 1934 yılında tanınan seçme ve seçilme hakkının, İtalya'da 1948, Japonya'da 1950, medeni kanunumuzu aldığımız İsviçre'de 1971 yılında verildiğini hatırlatarak, bu noktadan hareketle genç Türkiye Cumhuriyeti Devletinin bu anlamda öncü bir rol oynadığını söyledi.

Günümüzde de özellikle 2000'li yıllardan sonra yapılan mevzuat çalışmalarıyla bu hakların genişletildiğini vurgulayan Vali Mayda, "Yaşadığımız sorun hukuk alanında verilen bu hakların uygulamada tam anlamıyla gerçekleştirilememesidir. Bu tabi toplumun tamamının bu işe sahip çıkmasıyla mümkün olacaktır. Yapılan yerel eşitlik eylem planı bunun unsurlarından birisidir. Toplumsal bilinci oluşturmak bu konuda farkındalığı geliştirmeye yönelik bir çalışmadır. İnşallah Kadın Dostu Kent belgemizi de önümüzdeki tarihlerde alırız." dedi.

Önümüzdeki dönemlerde kadınların eğitim alanında, ekonomi alanında ve sosyal hayatta daha öne çıkacağı ve kadına yönelik şiddetin tamamen önlenmiş olacağı günleri görmek istediklerini dile getiren Vali Mayda, "Ben bugün vesilesiyle anamız, kız kardeşimiz, eşimiz, kızımız, vatandaşımız rollerinde bulunan ve bu rolleri başarıyla götüren ve toplumumuzu bu yönde geliştiren bize her alanda destek olan kadınlarımıza tekrar şükranlarımızı sunuyorum. Ne mutlu Atatürk'ü doğuran Türk annesine, Türk kadınına, ne mutlu ona sahip olan Türk Milletine diyorum." diye konuştu.

Türk Kadınlar Birliği Gümüşhane Şube Başkanı Aynur Çubukçu ise düzenledikleri panelin aynı zamanda Gümüşhane Yerel Eşitlik Eylem Planı kapsamında bir etkinlik olduğunu belirterek, "Türk Kadını kendisine tanınan bütün haklara layık olduğunu, hem söz konusu haklar tanınmadan önce asaleten ve kahramanlığı ile hem de bu haklar tanındıktan sonra kısa zamanda çeşitli mesleklerde gösterdiği başarılarla kanıtlamıştır. Türk Kadını seçme ve seçilme hakkına birçok batılı ülkeden daha öncede sahip olmasına rağmen günümüzde maalesef meclisteki kadın temsil oranımız çok düşüktür. Son yapılan seçimlerde mecliste 78 kadın milletvekili bulunmakla birlikte, TBMM'de kadınların temsil oranı sadece yüzde 14'tür.

Türk Kadınını siyaset hayatındaki temsil oranlarının artmasını temenni eder, siyaset hayatında bulunan tüm kadınlara başarılar dilerim." ifadelerine yer verdi.

Programda daha sonra Gümüşhane-Bayburt Bölge Barosu Avukatlarından Avukat Melek Genç Taştan ve Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdürlüğü Sosyal Çalışmacısı Kübra Özgiriş tarafından panel düzenlendi.

Halk Sağlığı Müdürlüğü tarafından salon girişinde Kanser Erken Tanı Merkezi (KETEM) ile ilgili tanıtıcı standın kurulduğu etkinlikte, salona giren kadınlar kanser taraması için Halk Sağlığı Müdürlüğüne davet edildi. - GÜMÜŞHANE

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Yerel

Mustafa Kemal Atatürk Mustafa Canlı Yusuf Mayda Gümüşhane Yerel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title