Haberler

Türk- İş Yatağan'ı Ziyaret Etti

Güncelleme:

Türk- İş Genel Başkanı Atalay, Yatağan'da çalışan enerji ve maden işçilerini direniş çadırında ziyaret etti.

Türk- İş Genel Başkanı Ergün Atalay, Özelleştirme İdaresi'ne bağlanan Yatağan Termik Santrali ve kömür ocaklarında çalışan enerji ve maden işçilerini direniş çadırında ziyaret etti. Soma faciası sonrası Zonguldak'ta tekrar özel bir ocakta maden işçilerinin yer altında mahsur kaldığını söyleyen Atalay, hükümete özelleştirmelerin iptal edilmesi çağrısı yaptı.

Ergün Atalay, Türkiye Maden İşçileri Sendikası Genel Başkanı Nurettin Akçul, Türkiye Enerji, Su ve Gaz İşçileri Sendikası (TES- İŞ) Sendikası Genel Sekreteri Mustafa Şahin ve TES- İŞ Genel merkez Yöneticileri ile birlikte Yatağan Termik Santrali önüne kurulan direniş çadırını ziyaret etti. Yatağan'ı 9 ay içinde 2'inci kez ziyaret gerçekleştirdiğini belirten Atalay, "11 Haziran'da Yatağan işçileri Ankara'da iken Uluslararası Çalışma Örgütü (ILO) Kongresi'nde 220 devlet ve 17 devlet başkanının olduğu ortamda Türkiye adına, bütün kitle örgütleri adına konuşmacı bendim. Orada da Soma ile başladım konuşmama, Yatağan ile bitirdim" dedi.

Soma'da yaşanan facianın ardından Zonguldak'ta da 9 işçinin yeraltında mahsur kaldığını hatırlatan Atalay, " Zonguldak'ta özel bir ocakta ihaleyi alan taşeron, 2'inci bir taşerona ocağı veriyor. Dün (salı) akşam 13 saat yerin 20 metre altında 9 kardeşimiz mahsur kaldı. Gece yarısı sağ salim kurtuldular. Soma'da 301 canımızı kaybettik. Bu iş kazası değil, iş cinayetiydi. O gün kamuoyunda zaman zaman patronu, hükümeti, ihaleyi alanı vereni bıraktılar sendikaları konuştular. Bugün yine tekrarlamak istiyorum. Dün Zonguldak'ta 9 kişi ölseydi bugün Türkiye'de birinci haber olurdu" diye konuştu.

"BU SİSTEMDE İNSANLAR CAN VERİRLER"

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı'nın ihaleleri bir daha gözden geçirmesi gerektiğini ifade eden Atalay, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Kömür burada, devlet burada, para burada. Dünyanın hiçbir ülkesinde böyle bir şekil olmaz. Böyle bir sistem olmaz. Bu sistemde insanlar can verirler. Bugün Yatağan'da maden işçilerinin huzurunda bu ihalelerin iptal edilmesini ve bir daha gözden geçirilmesini istiyorum. Türkiye'de bir an evvel bu ihale sisteminin ve özelleştirmelerin durdurulmasını Yatağan'dan talep ediyorum. Bir daha Soma, Zonguldak faciası olmaması için Yatağan'a, Milas'a Kemerköy'e ülkeyi yönetenlerin kulak vermesi, bu özelleştirmelerden vazgeçmesi lazım. Türkiye'de son 30 yıldır ülkeyi idare edenlerin hepsi özelleştirme yaptı ama son dönemde katmerlisi yapıldı. Bir sene süren özelleştirme süreci yok. En uzun 6 ayda bitirdiler. Yatağan'ın bitirilememesinin sebebi ise buradaki işçilerin dayanışmasının karşılığı."

Yatağan'da ihaleye verilen rakamın normal fiyatın 5'te biri olduğunu iddia eden Atalay, bölgede 50 yıllık kömür rezervi, devletin devasa arazisi, makine parkı, limanı ve taşınmazları bulunduğunu dile getirdi.

Her dakika Yatağan'daki maden işçileriyle beraber olduğunu vurgulayan Atalay, "Sendikadaki arkadaşlarım benden ne istedilerse harfiyen onu uyguladım. Sendikalar en az 65 ilde Yatağan'ı anlattı. Bugün buraya sizlerle kucaklaşmak için geldim. Ne zaman bana ihtiyacınız varsa ben oradayım. Kitle örgütleri bizlerle beraber olma mecburiyetinde. Siz birliğinizi beraberliğinizi bozmadığınız sürece biz bu meselede galip geliriz. Çünkü haklıyız" dedi.

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel

Ergün Atalay Zonguldak Türk İş Soma Politika Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title