Haberler

Türk İş Genel Başkanı Atalay Kıdem tazminatı

Türk-İş Genel Başkanı Ergün Atalay, kıdem tazminatı tartışmalarıyla ilgili "Önümüze 29 gün 5 saat dahi getirseler biz böyle bir işin içerisinde olmayız" dedi.

Türk-İş Genel Başkanı Ergün Atalay, kıdem tazminatı tartışmalarıyla ilgili "Önümüze 29 gün 5 saat dahi getirseler biz böyle bir işin içerisinde olmayız" dedi.

Atalay, bir otelde düzenlenen "Çalışma Yaşamındaki Gelişmeler ve İş Sağlığı Güvenliği Eğitim" seminerinin açılışında yaptığı konuşmada, kıdem tazminatı ve taşeron işçi çalıştırılması konusunda açıklamalarda bulundu.

Türk-İş olarak iki genel kurul kararları olduğunu dile getiren Atalay, "Kırmızı çizgilerimiz var. 5 yıl önce de 10 yıl önce de 2 buçuk ay önce de aynı noktadayız, hiç kımıldamıyoruz. Kıpırdamamız gereken bir şey varsa, işçinin, ülkenin lehine, işçinin hayrına bir şey varsa tabii ki oturur, konuşur, müzakere ederiz. Ama zaman zaman bazı kesimlere bazı konuları anlatmakta zorluk çekiyoruz" diye konuştu.

Kıdem tazminatı konusunda açıklamalarda bulunan Atalay, şunları kaydetti:

"Özellikle son 10 yıldır bu konu bir kere çıkıyor, bir sürü işçimiz emekli oluyor. Çalışanlarla ilgili kıdem tazminatı hakkını doldurmuş, şu anda işyerinde 1 gün dahi çalışsa hiçbiri ile ilgili bir sıkıntı, problem yok. Bir gün dahi işte olanlarla ilgili Allah muhafaza bir sıkıntı olursa biz ne o koltukta bir dakika otururuz, bırakın Türk-İş'i Ankara'nın önünden vallahi geçmeyiz. Çalışma hayatında olmayan, Türk-İş'in üyesi olmayan arkadaşlarla ilgili kamuoyunun olduğu gibi bizim de kaygılarımız, sıkıntılarımız var. Ama biz Türk-İş olarak çalışma hayatında olmayanların geleceği ile ilgili olumsuz bir kararın altına ne evet deriz ne imza atarız. Biz 30 gün üzerinden kıdem tazminatı alıyoruz, bununla ilgili önümüze 29 gün 5 saat dahi getirseler biz böyle bir işin içerisinde olmayız. Çalışma hayatında olmayan, iş yerinde olmayan veya taşeronda çalışan kardeşlerimizin hak gasbının altına ne evet deriz, ne imza atarız. Ama bazı kesimler 'böyle deme' diyor. Nasıl demeyeceğim. Kıdem tazminatı konusunda 1 gün dahi çalışan arkadaşlarımızla ilgili hiçbir sıkıntı yok."

Atalay, taşeron işçi çalıştırılmasının çeyrek asırdır bu ülkenin sorunu olduğunu belirterek, şöyle devam etti:

"90'lı yılların başında her iş yerinde bir elin parmakları kadar da olsa taşeron var. Ama o zaman tabandaydı, bu hükumet zamanında tavan yaptı. Yani o zamandan bu yana hangi hükumet geldiyse taşeronla çalışmaya devam etti. Şimdi öyle bir noktada ki güvenlikte, sağlıkta, karayolunda, demiryollarında var daha ileriye gidin Adana'daki Beden Terbiyesi İl Müdürlüğünde ortalama 50 antrenör varsa bunların en az 25'i taşeron işçisi. Taşeronda antrenör olur mu? Her branşta, yüzmede, masa tenisinde, atletizmde taşeron işçi var. O kadar bu işin çivisi çıktı. Geldiğimiz noktada ülkenin başına bela oldu. Bu bir ayıp, bu ayıbı Türk-İş olarak her ortamda dile getirmeye devam ediyoruz. Türkiye bu ayıptan kurtulmalı, bu ayıbı bu noktaya getirenler bunu temizlemeli."

Atalay, çalışanların sorunlarının her zaman olacağını belirterek, görevlerinin bu sorunlara çözüm bularak, işçilerin sıkıntılarını en aza indirmek olduğunu söyledi.

Adana Valisi Hüseyin Avni Coş ise toplantının gerçekleştirilmesinde katkısı olanlara teşekkür etti.

Şube başkanlarının katıldığı seminer daha sonra çeşitli konulardaki sunumlarla devam etti.

Muhabir: Volkan Kaşik

Yayınlayan: İsa Sansar

Kaynak: AA / Güncel

Ergün Atalay Türk İş Politika Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title