Haberler

Türk İş Adamı Pentagon'u Dolandırmakla Suçlanıyor

Güncelleme:

Pentagon'dan nükleer denizaltı ve amfibik araçlara yedek parça üretmek için 1.4 milyon dolarlık ihale alan iş adamı Alper Çalık 60 yıl hapisle karşı karşıya.

ABD’de New York’un komşusu New Jersey eyaletinde yaşayan 38 yaşındaki Ankara Üniversitesi mezunu iş adamı Alper Çalık, Kasım 2009’da Clifmax adında bir savunma sanayi şirketi kurdu. Bu şirket aracılığıyla Amerikan Savunma Bakanlığı’nın (Pentagon) açtığı yedek parça ihalelerine girmeye başladı. Amfibik saldırı araçları için açılan yedek parça ihalesinde başarılı olmasının ardından Mayıs 2011’de aynı adreste bir başka şirket daha kurdu. Bu şirketle de Amerikan Deniz Kuvvetleri’nin en yeni teknolojiyle donatılan Virginia sınıfı nükleer denizaltıları için açılan ihalelere başvurdu.

YASAK DÖKÜMANLARI BİLGİSAYARINA İNDİRDİ

Savunma Bakanlığı ile iş yaptığı ve ABD merkezli bir şirkete sahip olduğu için Pentagon’un bu tür şirketlere sunduğu silah sistemleri şemalarına da erişim sağladı. Amerikan silah sistemleriyle ilgili ABD dışına çıkartılması yasak olan yaklaşık 100 bin dokümanı bu şekilde bilgisayarına indirdi. Türkiye’ye geldiği dönemlerde de bu şemaları indirmeyi sürdürdü.

ALPER OLDU ALBERT

Ancak rutin Pentagon incelemesinde Amerikalı yetkililerle yaptığı yazışmalarda “Albert Ray” takma ismini kullanan Alper’in kendisine ödenen tüm parayı Türkiye’de Mak Savunma adlı Ankara merkezli bir firmanın hesabına yatırdığı anlaşıldı. Derinleştirilen incelemede Türk girişimcinin ihaleleri alabilmek için ABD’deki şirketleri paravan olarak kurduğu, yedek parçaların tamamını Ankara Batıkent’teki Mak Savunma’da ürettiği anlaşıldı.

ABD SAVUNMA BAKANLIĞI HAREKETE GEÇTİ

Soruşturmada Alper tarafından indirilen şemalar sayesinde Ankara’da üretilen parçaların, DHL kargo ile Türkiye’den ABD’ye yollandığı belirlendi. ABD yasalarına göre Pentagon ihalelerine Türk şirketlerin katılma şansı olmadığı için Alper’in bu yolu seçtiği anlaşıldı. Daha da önemlisi 50 bin dolar ödenerek son teslim alınan parçaların uyumsuz olduğu ve işe yaramadığı görüldü. ABD Savunma Bakanlığı hemen harekete geçti. Geçen Cumartesi Türkiye’den dönen iş adamı, JFK Havalimanı’nda gözaltına alındı.

60 YIL HAPİS VE 1 MİLYON DOLAR PARA CEZASI ALABİLİR

Çalık hakkında ihale yolsuzluğu, sahtecilik ve hassas dokümanları ABD dışına çıkarmaktan dava açıldı. 60 yıl yıl hapis ve 1 milyon dolar ceza alabilir.

Mak Savunma adlı Ankara merkezli savunma sanayisi şirketinin telefonu dün gün boyunca meşgul sesi verdi.

HEM KARADA HEM SUDA

AAV-P7/A1 kod adıyla da anılan Amfibik Saldırı Aracı, 1972’den beri Amerikan ordusunda kullanılıyor. Denizden karaya çıkarma operasyonlarında hem mekanize birliklere destek için hem de personel taşıyıcı araç olarak görev alıyor.

SADECE 4 TANE VAR

ABD Deniz Kuvvetleri’nin teknoloji harikası olarak tanıttığı Virginia sınıfı denizaltılardan şimdiye kadar sadece dört adet üretildi. Nükleer denizaltıda hemen her şey bilgisayarlar aracılığıyla yürütülüyor. 2043’e kadar üretimi devam edecek olan bu denizaltıların 2070’e kadar deniz kuvvetlerinde yer alacağı belirtiliyor.

Kaynak: Haberler.Com / Dünya

New York Virginia Türkiye Türk İş Dünya Haberler

Bakmadan Geçme

Ekrem İmamoğlu ve Murat Kurum reklam harcamaları ne kadar? AK Parti ve CHP seçim kampanyalarına ne kadar harcadı? 2024 ANKET SONUÇLARI! İstanbul'u kim kazanacak? AK Parti'den son anket geldi Fundagül Demirkol kimdir? Türkiye İşçi Partisi Kırşehir Boztepe Belediye Başkan adayı Fundagül Demirkol kimdir? Yalçın Ertaş kimdir? AK Parti Konya- Ilgın Belediye Başkan adayı Yalçın Ertaş kaç yaşında, nereli? Mehmet Badem kimdir? AK Parti Konya- Kadınhanı Belediye Başkan adayı Mehmet Badem kaç yaşında, nereli? Mehmet Yaka kimdir? AK Parti Konya- Karapınar Belediye Başkan adayı Mehmet Yaka kaç yaşında, nereli? Hasan Kılca kimdir? AK Parti Konya- Karatay Belediye Başkan adayı Hasan Kılca kaç yaşında, nereli? Murat Ünver kimdir? AK Parti Konya- Kulu Belediye Başkan adayı Murat Ünver kaç yaşında, nereli? Nafiz Solak kimdir? AK Parti Konya- Sarayönü Belediye Başkan adayı Nafiz Solak kaç yaşında, nereli? Mustafa Kavuş kimdir? AK Parti Konya- Meram Belediye Başkan adayı Mustafa Kavuş kaç yaşında, nereli? Kasım Çelebi kimdir? Zafer Partisi Erzurum Yakutiye Belediye Başkan Adayı Kasım Çelebi kaç yaşında, nereli? Ahmet Pekyatırmacı kimdir? AK Parti Konya- Selçuklu Belediye Başkan adayı Ahmet Pekyatırmacı kaç yaşında, nereli? Mehmet Tutal kimdir? AK Parti Konya- Seydişehir Belediye Başkan adayı Mehmet Tutal kaç yaşında, nereli? Osman Arı kimdir? AK Parti Konya- Taşkent Belediye Başkan adayı Osman Arı kaç yaşında, nereli? Hasan Koçer kimdir? AK Parti Konya- Yalıhüyük Belediye Başkan adayı Hasan Koçer kaç yaşında, nereli?
500

Yorumlar (14)

SİVEREKLİ:

TEBRİK EDERİM ALPER ÇALIK TÜRKİYE SENİ KORUMALIDIR

37
7
yanıtYanıtla
Yusuf Sit:

Amerika dünayayı dolandırıyor, soyuyor, yiyor. Firmaları petrol maden çıkan yerlerde yerel hakı kırıyor üstünde petrol firmasını kuruyor. Helal olsun bu türke ve ceza değil ödül alması gerekiyor. . .

35
3
yanıtYanıtla
Mavi alay:

Amerika ve Amerikalıların yaptığı dolandırıcılıklar yanında iş adamımızın yaptığı ne ola ki. Bu kadar abartılı vermişsiniz.

33
2
yanıtYanıtla
DRL:

Aslında çok zeki bir milletiz ama bunu faydalı işler için kullanmıyoruz :D

31
1
yanıtYanıtla
helalll:

helal olsun adama be. iyi dümen çevirmiş. bu adamdan öğrenmemiz gereken çok şey var. dolndırıcı olduğu için değil Amerika''yı dolandırdığı için.

23
4
yanıtYanıtla
Kadir:

Seni dolandırsaydı???

yanıt0
yanıt0
area51:

turkler dunyayi yener. turk bir efsane

13
3
yanıtYanıtla
BAYBURTLU ZİHNİ:

Avrupada yapılan araştırmalara göre Türk milletinin zeka skorları ortalaması yüksek çıkıyor.

13
1
yanıtYanıtla
Türkmen Kizilbas:

Hep onlarmi bizi dolandiracak, birazda biz onlari dolandiralim :)

12
0
yanıtYanıtla
namli:

lan bu coniler salakmı gizl, done leri vermişler bu çalı kuşuna adamın fıtratında var dolandırıcılık abisi ahmette türkiyede yapıyor vurgunu

7
2
yanıtYanıtla
Tüm 14 yorumu okumak için tıklayın Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title