Haberler

ABD: Türkmenler Kendilerini Korumak İçin Her Hakka Sahip

Güncelleme:

ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Mark Toner, düşürülen savaş uçağının pilotlarının Türkmenler tarafından öldürüldüğü iddialarına ilişkin "Kendilerini korumak için her hakka sahipler." dedi.

ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Mark Toner, Suriye'nin Bayırbucak bölgesinde Türkiye sınırını ihlal etmesi nedeniyle düşürülen savaş uçağının pilotlarının Türkmenler tarafından öldürüldüğü iddialarına ilişkin, "Eğer Türkmenler gerçekten Rusya tarafından saldırıya uğruyorsa kendilerini korumak için her hakka sahipler." dedi.

Toner, günlük basın toplantısında, Türkiye sınırlarını ihlal eden uçağın düşürülmesiyle ilgili soruları da yanıtladı.

Toner'e " Suriye'deki Türkmen güçleri, paraşütle atlayan iki pilotu öldürdüğünü söyledi. Türkmen güçleri, Türkiye'nin yardımıyla Suriye hükümetine karşı savaşıyor. Onlar, oradaki muhalefetin bir parçası. Bu muhalifleri Suriye'deki ılımlı muhaliflerin bir parçası olarak görüyor musunuz?" şeklinde bir soru yöneltildi.

"TÜRKMENLER GERÇEKTEN RUSYA TARAFINDAN SALDIRIYA UĞRAMIŞSA HER HAKKA SAHİP"

Soru üzerine Toner, "Birkaç nokta var, bu konuda birbiriyle çelişen görüşler gördük. Pilotlardan birinin ölmemiş olabileceğini gördük. Eğer Türkmenler gerçekten Rusya tarafından saldırıya uğramışsa, kendilerini korumak için her hakka sahipler. Ama bugün olan biten hakkında kesin bir bilgimiz yok." ifadesini kullandı.

Toner, Rusya'nın Türkiye sınırına çok yakın bir alanda Suriyeli ılımlı muhalifleri hedef almasına dikkati çekerek, Rusya'nın sınırdaki operasyonlarının "bu tür sonuçlara yol açabileceğini" söyledi.

"RUSYA SORUNLARIMIZI TANIMALI"

Toner, "Gerilimin düşürülmesi gerekiyor. Ancak ABD Başkanı Barack Obama'nın da söylediği gibi, Rusya'nın devam eden sorunlarımızı tanıması gerekiyor. Türkiye sınırının çok yakınında operasyonlar yapıyorlar ve Suriyeli ılımlı muhaliflerin peşinden gidip onları hedef alıyorlar. Bu durumlar, bu tür sonuçların doğmasına sebep olabilir." ifadesini kullandı.

Amerikalı yetkililerin, Türkiye ve Rusya ile temas halinde olduğunu belirten Toner, "Temasların hangi seviyede olduğunu söyleyemem, ne olduğunu tam olarak anlamaya çalışıyoruz. Çok açık bir vurgumuz var. O da gerilimin düşürülmesi ve ileride bu tür olayların meydana gelmesinin önlenmesi" değerlendirmesinde bulundu.

"NATO müttefikimiz Türkiye'nin yanındayız" diyen Toner, Obama'nın bugünkü sözlerine atıf yaparak, Türkiye'nin kendi hava sahasını savunma hakkı bulunduğunu vurguladı.

Toner, "Eğer çok net bir sınır ihlali söz konusu ise Rusya'nın bunu gelecekte tekrar yapmaması gerekiyor. Rusya, bunun sonucunun nereye gittiğinin farkında olmalı!" dedi.

NATO HAVA SAHASI

Sınırı ihlal eden uçağın düşürülmesi ABD Savunma Bakanlığı'ndaki günlük brifingde de gündeme geldi. Pentagon Sözcüsü Peter Cook, Türkiye'nin daha önce meydana gelen benzeri sınır ihlallerinde kaygılarını dile getirdiğini hatırlattı.

Cook, "Türkiye NATO müttefikidir ve bu hava sahası da NATO'nundur. Türkiye'nin de kendini savunma hakkı bulunmaktadır." ifadesini kullandı. Cook, ayrıca, "Daha önceki sınır ihlallerinde Türkiye NATO müttefiki olarak kaygılarını dile getirmişti, bizim de kaygılarımız olmuştu." diye konuştu.

Kaynak: AA / Güncel

Dışişleri Bakanlığı Rusya Federasyonu Türkiye Suriye Dünya Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

Fundagül Demirkol kimdir? Türkiye İşçi Partisi Kırşehir Boztepe Belediye Başkan adayı Fundagül Demirkol kimdir? Yalçın Ertaş kimdir? AK Parti Konya- Ilgın Belediye Başkan adayı Yalçın Ertaş kaç yaşında, nereli? Mehmet Badem kimdir? AK Parti Konya- Kadınhanı Belediye Başkan adayı Mehmet Badem kaç yaşında, nereli? Mehmet Yaka kimdir? AK Parti Konya- Karapınar Belediye Başkan adayı Mehmet Yaka kaç yaşında, nereli? Hasan Kılca kimdir? AK Parti Konya- Karatay Belediye Başkan adayı Hasan Kılca kaç yaşında, nereli? Murat Ünver kimdir? AK Parti Konya- Kulu Belediye Başkan adayı Murat Ünver kaç yaşında, nereli? Nafiz Solak kimdir? AK Parti Konya- Sarayönü Belediye Başkan adayı Nafiz Solak kaç yaşında, nereli? Mustafa Kavuş kimdir? AK Parti Konya- Meram Belediye Başkan adayı Mustafa Kavuş kaç yaşında, nereli? Kasım Çelebi kimdir? Zafer Partisi Erzurum Yakutiye Belediye Başkan Adayı Kasım Çelebi kaç yaşında, nereli? Ahmet Pekyatırmacı kimdir? AK Parti Konya- Selçuklu Belediye Başkan adayı Ahmet Pekyatırmacı kaç yaşında, nereli? Mehmet Tutal kimdir? AK Parti Konya- Seydişehir Belediye Başkan adayı Mehmet Tutal kaç yaşında, nereli? Osman Arı kimdir? AK Parti Konya- Taşkent Belediye Başkan adayı Osman Arı kaç yaşında, nereli? Hasan Koçer kimdir? AK Parti Konya- Yalıhüyük Belediye Başkan adayı Hasan Koçer kaç yaşında, nereli? Ali Konak kimdir? AK Parti Konya- Yunak Belediye Başkan adayı Ali Konak kaç yaşında, nereli? Serdar Köksal kimdir? Zafer Partisi Erzurum Tortum Belediye Başkan Adayı Serdar Köksal kaç yaşında, nereli?
500

Yorumlar (106)

türkmen:

helal olsun putin her zaman senin arkandayız intikamını mutlaka almalısın çünkü tc devleti yalan söylüyor sınır ihlali yoktur en büyüyk putin yasasın rusya çin fransa çeçenler

26
80
yanıtYanıtla
Vatandaş:

Ne içtin la sabah sabah

yanıt17
yanıt7
sebahattin:

Ulan Zibidi T. C Niye Yalan söylesin bir de Tükmen diye Adını Yazmışsın Kaldır Oradan İsmini Adi Rusya da yaşa sana orası yakışır.

yanıt3
yanıt1
TÜRK OĞLU TÜRK 300 MİLYONUZ:

SEN NE BİÇİM ÇAKMA ÇEÇENSİN NE BİÇİM MÜSLÜMANSIN PUTİN VE SEN NE GİBİ MENFAATİNİZ VAR ALLAHSIZLAR SİZİ

yanıt1
yanıt1
zorunamı gitti:

Beyin fukarası keko :)

yanıt1
yanıt0
Yorumcu:

Kocum sen nasil binparalelcisin böyle lan

yanıt1
yanıt0
coz cozduru cozzz:

Senin o çürümüş beynini bu kadar açziyet ve fesada düşüren rAbbime şükürler olsun, , , yanacaksın, yanacaksın, her saniye, her gün, her ya yanacaksın, , , , cozzzzzzzzzzzzzzz

yanıt9
yanıt3
Yurttas:

La senin kafana biseymi carpti .yok genetiginde varsa bozukluk soyle seninde kafana bisey carpalim belki aklin basina gelir aptal

yanıt2
yanıt1
isimsiz:

lan mal oraya türkmen yazmışsın da ne olduğun çok belli oluyor

yanıt0
yanıt0
..:

Senin ne işin var türkerin sayfasında hadi kışşu kışşŞ köpekkkk

yanıt0
yanıt0
Tüm 106 yorumu okumak için tıklayın Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title