Haberler

Türk Halkı Tankların Karşısına Çıkarak Mertliğini Gösterdi"

VOLKAN KAŞİK - 19. TÜRKSOY Ressamlar Buluşması için Malatya'ya gelen Türk dünyası ressamları, Fetullahçı Terör Örgütü'nün (FETÖ) 15 Temmuz'daki darbe girişimine tepki gösterdi.

Uluslararası Türk Kültürü Teşkilatı (TÜRKSOY) tarafından İnönü Üniversitesi ile Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı işbirliğiyle, Malatya Büyükşehir Belediyesi ev sahipliğinde düzenlenen 19. TÜRKSOY Ressamlar Buluşması için Rusya, Azerbaycan, Özbekistan, Kazakistan, Türkmenistan, Kosova, Bosna Hersek ve Moldova'nın da aralarında bulunduğu 19 ülkeden kente gelen ressamlar, FETÖ'nün darbe girişimine ilişkin AA muhabirine açıklamalarda bulundu.

Azerbaycanlı ressam Sabir Chopurov, darbe girişimini "kötü bir olay" olarak değerlendirdiğini belirterek, Türkiye'yi istemeyenlerin böyle şeylere giriştiğini söyledi.

Darbe girişiminin Azerbaycan halkını da etkilediğini anlatan Chopurov, "Türkiye her geçen gün ileri gidiyor. Türkiye'de baş veren bu darbe hareketleri bizi de kötü etkiledi, canımız sıkıldı. İnsanların hayatını, yaşayışını kötü etkiledi. Allah'tan arzum böyle bir şey bir daha olmasın." dedi.

Chopurov, darbe girişimini kınayarak, "Azerbaycan Türk'ü olarak biz bunu televizyonda gördük, gözümüze inanamadık. Böyle şeyler olmasın, tekrarlanmasın. Bu bizim için çok büyük faciadır. Türk halkı çok mert, büyük savaşlar görmüş insanlar, darbeden korkmadılar. Türk halkı tankların, silahların karşısına çıkarak öz gücünü, mertliğini gösterdi. Orada şehit olanlara Allah'tan rahmet diliyorum. Böyle şeyler bir daha tekrarlanmasın, olmasın istiyoruz." ifadelerini kullandı.

" Türkiye'nin kanadının altındayız"

Türk milletleri olarak tek bir yerde birleşmek istediklerini anlatan Chopurov, şöyle devam etti:

"Bizim gücümüz birlikteliktir. Biz bir olmazsak zayıf oluruz. Biz Türkler, Özbek'i, Kazak'ı, Türkmen'i, Gagavuz'u birleşelim, Türkiye de bizim merkezimiz olsun. Çünkü biz Türkiye'nin kanadının altındayız. Türkiye büyük bir güvercindir, biz de onun kanadının altındayız. Bizi sevmeyenler çoktur ama onların cevabını veririz. Türk Türktür. Türk'ün dünyada sözü, gücü var. Allah'a şükür Türkler var. Onların sayesinde yaşıyoruz. Onların gölgesi başımızdan eksik olmasın."

Makedonyalı ressam Ebru Selman da FETÖ'nün darbe girişimine tepki göstererek, 15 Temmuz'da yaşananlara çok üzüldüklerini söyledi.

Darbe girişimi gecesi yaşananları televizyondan takip ettiklerini anlatan Selman, "Bizim kanımız, bizim devletimiz... İnşallah böyle bir şey bir daha olmaz. Hiç kimse darbe, savaş istemez. Dünyada en kötü şey bu. Her yerde barış olsun, sanat olsun istiyoruz. Çünkü sanat kültürdür. Umarım dünya bunu anlar, ilerler ve güzel şeyler olur." diye konuştu.

Azerbaycanlı Jalal Aghayev de FETÖ'nün darbe girişiminde hayatını kaybedenlere Allah'tan rahmet dileyerek, "İnşallah böyle şeyler bir daha olmaz. Bu Türkiye için büyük bir dert oldu. Yaşananlar hiç güzel değildi. Çünkü biz de Türküz. İnsanlar darbeye karşı dik durdu. Aynı bizim 20 Yanvar'da (20 Ocak katliamı) olduğu gibi bizde de etten duvar örülmüştü. Aynı şey. Birlik olmazsak hepimiz yok oluruz." ifadelerini kullandı.

"Türkiye, Türk dünyasının lokomotifidir"

Özbekistanlı ressam Yakubdjan Sıdıkov da darbe girişimine tepki göstererek, "Türkiye mutlu olduğu zaman biz de mutluyuz çünkü kardeş halkız. Türkiye, Türk dünyasının lokomotifidir. Türk dünyasının en zengin, güçlü bir ülkesi. Türkiye'yi çok beğeniyoruz." dedi.

Moldovalı ressam Anastasia Racovcena ise darbe girişimi olduğu gün arkadaşlarının Türkiye'de olduğunu belirterek, "Gece uyumadan Tükiye'deki olayları takip ettik. Bu darbe girişimini yapanlar çok kötü. Kimse ülkesinde darbe olsun istemez." diye konuştu.

Kaynak: AA / Kültür Sanat

Azerbaycan Türkiye Rusya Kültür Sanat Haberler

title