Haberler

Türk Halkı, En Büyük Sorun 'Terör' Dedi

Kadir Has Üniversitesi tarafından her yıl Aralık ayında gerçekleştirilen Türkiye Sosyal-Siyasal Eğilimler Araştırmasının 2015 yılı sonuçları açıklandı.

Kadir Has Üniversitesi tarafından her yıl Aralık ayında gerçekleştirilen Türkiye Sosyal-Siyasal Eğilimler Araştırmasının 2015 yılı sonuçları açıklandı. Daha önce yapılan araştırmalarda kamuoyu, Türkiye'nin en büyük sorununu işsizlik olarak görürken bu yıl ilk sırayı terör aldı.

Kadir Has Üniversitesi tarafından yapılan Türkiye Sosyal-Siyasal Eğilimler Araştırmasının 2015 yılı sonuçları, üniversitenin Cibali Kampüsü Fener Salonunda, Kadir Has Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mustafa Aydın, Kadir Has Üniversitesi İktisadi İdari ve Sosyal Bilimler Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Osman Zaim ve Kadir Has Üniversitesi İletişim Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Banu Baybars Hawks'ın katıldığı basın toplantısıyla paylaşıldı. Araştırma, 9-17 Aralık 2015 tarihleri arasında Türkiye nüfusunun genel temsiliyetine sahip 26 kent merkezinde ikamet eden, 18 yaş ve üzeri bin kişi ile yüz yüze olarak gerçekleştirildi. Katılımcılara, Türkiye'nin sorunları ve en önemli sorunu, ekonomi, terör, Kürt sorunu, dış politika, siyaset, medya ve demokrasi ile toplumsal ilişki başlıkları altında sorular soruldu. Araştırma sonuçlarına bakıldığında, geçen yıl yüzde 33'lük oran ile Türkiye'nin en büyük sorunu olan işsizlik bu yıl yüzde 16.3'te kalırken, Türk halkı en büyük sorunu yüzde 39.3'lük oranla terör olarak belirledi. Geçen yıl terörün sorun olarak görülme oranı yüzde 13.9 idi.

HEM DOĞUDA HEM BATIDA EN BÜYÜK SORUN TERÖR

Araştırmanın hayata geçirilmesindeki önemli isimlerden biri olan Kadir Has Üniversitesi İletişim Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Banu Baybars Hawks, "Terörün bu sene en büyük sorun olarak görülmesinde, özellikle bu yıl dozu artan terör saldırılarının ve terörle mücadele kapsamında işin askeri kısmının daha da güçlenmesinin etkisi var. Bunun dışında konunun medyada daha çok işlenmesi toplumda bu algının güçlenmesine yol açmış olabilir. Araştırma sonuçlarının coğrafi dağılımına bakıldığında terör, sadece yaşandığı bölgelerde değil, Marmara, Ege gibi bölgelerde de en büyük sorun olarak görülüyor" dedi.

DÜŞÜNCE VE BASIN ÖZGÜRLÜĞÜ VAR DİYENLERİN ORANI İLK KEZ ARTTI

Araştırmaya genel olarak bakıldığında iyimser bir hava görüldüğünü söyleyen Baybars, şunları söyledi:

"Örneğin bu yıl ilk defa bütün kurumlara güvenin arttığını görüyoruz. Medya ve demokrasi ile ilgili sorularda büyük çoğunluk Türkiye'nin demokratik bir ülke olduğunu düşünüyor. Düşünce ve basın özgürlüğü olduğunu düşünenlerin oranında da bu yıl ilk defa bir artış gözüküyor."

Hükümetin Suriye politikalarının halk tarafından başarısız bulunduğunu dile getiren Baybars, "Vatandaş bu konuda tarafsız kalınması gerektiğini düşünüyor" ifadelerini kullandı.

VATANDAŞ ÜNİTER DEVLETTEN YANA

Araştırmanın 2011 yılından bu yana yapıldığını ve en büyük sorunun hep işsizlik olarak görüldüğünü belirten Kadir Has Üniversitesi İktisadi İdari ve Sosyal Bilimler Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Osman Zaim, bu sene terör seçeneğinin büyük artış göstererek bir numaralı sorun olarak araştırmada yer aldığını söyledi. Araştırmaya katılanların yönetim şekli konusundaki tercihlerinin üniter devlet ve parlamenter sistemden yana olduğunu dile getiren Zaim, "Başkanlık sistemine olan ilgide artış görülmesine rağmen, vatandaş yüzde 68.9'luk oranla parlamenter sistemden yana" dedi.

Cumhurbaşkanlığı makamının Çankaya Köşkünden Beştepe'deki Cumhurbaşkanlığı Külliyesine taşınmasına da olumlu bakılmadığını ifade eden Zaim, "Halk yüzde 75.4'lük bir oranla cumhurbaşkanının tarafsız olmasından yana" diye konuştu.

'EKONOMİ KÖTÜYE GİDİYOR' DİYENLERİN SAYISINDA ARTIŞ

Araştırma sonuçlarına göre, kurumlara ve orduya güvenin arttığını belirten Prof. Dr. Osman Zaim, "NATO'ya ve AB'ye olan güvende azalma söz konusu. Halkın AB üyeliğine olan ilgisi düşmekte" dedi. Ekonominin kötüye doğru gittiğini düşünenlerin sayısında artış olduğunu anlatan Zaim, "İyiye doğru gittiğini söyleyenler azaldı. Bir başka dikkat çeken sonuç ise PKK'nın Kürt halkına temsil ettiğine dair görüşlerde düşüşün söz konusu olması. Aynı görüş HDP'nin Kürt halkını temsili konusunda da geçerli" diye konuştu.

TÜRKİYE BÖLÜNEBİLİR ENDİŞESİ

Hükümetin, PKK ile mücadele performansının da sorgulandığı araştırmada deneklerin yüzde 45,8'inin hükümeti PKK ile mücadele konusunda başarısız bulduğu ortaya çıktı. Öte yandan araştırma sonuçlarına göre, halkın Türkiye'yi bölünme tehlikesi altında algılama durumunun da yükseldiği gözlendi. Buna göre "Sizce Türkiye bölünme tehlikesi altında mı?" sorusuna deneklerin yüzde 54,2'si "Evet" cevabı verdi. 2014 yılında bu oran yüzde 46,2 olarak gerçekleşmişti.

KÜRTLERİN DURUMU

HDP ve PKK'nın Kürt halkını temsil edip etmediği sorusuna ise ankete katılan deneklerden yüzde 32,2'si HDP'nin Kürt halkını temsil ettiği cevabını verdi, temsil etmediğini düşünenlerin oranı yüzde 35,3 olarak gerçekleşti. Vatandaşın PKK'nın Kürtleri temsiliyeti konusunda tavrı ise şöyle; ankete katılanlardan yüzde 19,9'u PKK'nın Kürt halkını temsil ettiğini söylerken, yüzde 52'si temsil etmediğini ifade etti.

Öte yandan anadilde eğitime evet diyenlerin oranı yüzde 52,8 olarak gerçekleşirken, Kürtler ile Türkleri birbirine bağlayan ana unsur yüzde 47 ile Müslümanlık olarak belirtildi. Çözüm sürecinin yeniden başlamasını isteyenlerin oranı ise yüzde 53 olarak gerçekleşti.

HERKES KENDİ PARTİSİNİ VE LİDERİNİ BAŞARILI BULUYOR

Araştırma vatandaşın kendi oy verdiği partiyi ve liderini başarılı bulduğunu ortaya koydu. Buna göre, deneklerin yüzde 42,3'ü AK Parti'yi, yüzde 25,9'u CHP'yi, yüzde 13,5'i HDP, yüzde 11,2'si de MHP'yi başarılı buluyor. Oy verilen partilere göre bu soru sorulduğunda AK Parti seçmeni kendi partisini yüzde 65 oranında başarılı bulurken, bu oran MHP'de yüzde 56,3, CHP'de yüzde 45,6 ve HDP'de yüzde 43,2 olarak gerçekleşti.

Liderlerin başarılı bulunma durumları ise; genelde yüzde 42,3 ile Ahmet Davutoğlu, yüzde 25,5 ile Kemal Kılıçdaroğlu, yüzde 14,9'la Selahattin Demirtaş, yüzde 10,9 ile Devlet Bahçeli başarılı bulundu.

Halkın devlet içinde bir paralel yapılanmanın var olduğuna inancının gerilediği gözlemlenirken, devlet içinde paralel bir yapılanmanın var olduğuna inananların oranı yüzde 43,5 oldu. Hükümetin Paralel Yapı ile mücadelesini yeterli bulanların oranı yüzde 63 olurken, mücadele yöntemlerinin yüzde 73,8 ile onaylandığı görüldü.

RUSYA EN TEHLİKELİ ÜLKE

2011'den bu yana araştırmada Türkiye için en büyük tehlike oluşturan ülke İsrail çıkarken, bu yıl Rusya Federasyonu yüzde 64,7 ile en tehlikeli ülke çıktı. ABD, Suriye ve İsrail ülkelerinin tehdit oluşturma oranları 2015 yılında düştü.

MUTLULUK ORANI DÜŞÜYOR

Türkiye'de yaşamaktan duyulan memnuniyet sorgulandığında mutluluk oranı düşüyor. Mutsuz ve çok mutsuz olanların oranı yüzde 19,7'den yüzde 25,7'ye yükseldiği görüldü. - İSTANBUL

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Güncel

Rusya Federasyonu Mustafa Aydın Suriye Politika Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title