Haberler

Türk Hacıların Menüsü "Ödüllü Mutfaktan"

MEHMET GÜLDAŞ - Diyanet İşleri Başkanlığınca Suudi Arabistan'ın Mekke kentinde kurulan ve bu yıl tüm hac organizasyonları arasında birinci seçilen mutfakta hazırlanan yemekler, Türk hacı adaylarına servis ediliyor.

Otellerin yemek dağıtımını tek merkezden karşılamak amacıyla oluşturulan ve resmi açılışı Diyanet İşleri Başkan Yardımcısı Ekrem Keleş ile Suudi Arabistanlı yetkililer tarafından eylül ayının başında yapılan mutfakta, büyük çoğunluğu Türklerden oluşan 120 personel görev yapıyor.

Gıda mühendisleri ve diyetisyenler gözetiminde, Türk hacı adaylarının damak zevkine göre günde iki öğün yemek hazırlayan aşçılar, günlük ortalama 40 bin kişinin ihtiyacını karşılıyor. Önceki yıllarda dondurulmuş et kullanılarak hazırlanan yemekler, mutfağın devreye girmesiyle artık günlük kesilen hayvanlardan elde edilen etlerle yapılıyor. Yemeklerin bozulmadan dağıtılmasını sağlamak için hijyen şartlarına uygun, özel tasarlanmış 15 tır kullanılıyor.

Suudi Arabistan Hac Bakanlığı, Gıda Bakanlığı, Çevre Bakanlığı ile Mekke Belediye Başkanlığı ve Ümmül Kura Üniversitesi Mutfak Derecelendirme Komisyonu tarafından hijyen, sağlık ve kalite kontrolü açısından birinci seçilen merkez mutfakta, tedarikçiler aracılığıyla Türkiye'den getirilen malzemelerden yararlanılıyor.

40 bin kişiye yemek servisi

Diyanet İşleri Başkanlığı Ayniyat Ekibi Başkanı Dr. Fatih Kurt, hacıların beslenmesine büyük önem verdiklerini söyledi.

Daha önceki yıllarda hacı adaylarının yemeklerini hazırlamak için küçük çaplı mutfaklardan istifade ettiklerini, ancak bu yıl yemek işlerini tek noktada toplamaya karar verdiklerini anlatan Kurt, bu amaçla Mekke'de 3 katlı bir yer kiraladıklarını belirtti.

Mutfağın 60 bin kişilik yemek hazırlama kapasitesine sahip olduğunu ifade eden Kurt, şu anda günlük 40 bin kişilik yemek servisi yaptıklarını, kazan yemeklerinin yanı sıra fırında pişirilen yemekleri de zaman zaman hacı adaylarına sunduklarını kaydetti.

Başaşçı Ramazan Çakır da yalnızca hac ve umre dönemlerinde açık kalacak mutfakta hijyen kuralları ve yemek kalitesinin büyük önem taşıdığını söyledi. - Mekke

Kaynak: AA / Güncel

Diyanet İşleri Başkanlığı Suudi Arabistan Mekke Hac Politika Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title