Haberler

Türk Firmaların Birleşik Krallık'taki Yatırımları Artıyor

Güncelleme:

Türkiye'de İngiliz Ticaret Odasının yüz yılı aşkın süredir Birleşik Krallık ve Türkiye arasındaki ticari köprü görevi son iki yıldır hızlı bir trafiğe sahne oluyor.

Oda, son bir buçuk yıldır UKTI ( Birleşik Krallık Ticaret ve Yatırım Birimi) ile stratejik ortaklık içerisinde. Bu ortaklık ve yenilenen yapısı sayesinde Oda, iki ülke arasındaki ticari ilişkilere dahil olmak isteyen şirketlere sunduğu servislerini geliştirdi.

Odanın Başkanı Chris Gaunt, güncel ekonomik dinamikler ışığında, Birleşik Krallık'taki Türk yatırımcıların ve Türkiye'deki İngiliz yatırımcılarının faaliyetleri ve yeni iş birlikleri ile ilgili umut verici bir tablo çiziyor. Düşük maliyetli değil ama cazip yetkinlikleri olan, yüksek kaliteli bir üretici olması Türkiye'yi rakiplerinin önüne geçiriyor ve İngiliz yatırımcıların ilgisini çekiyor.

Birleşik Krallık ve Türkiye arasındaki yıllık, çift taraflı ticaret hacmi 16 milyar dolara ulaştı ve ihracatın yaklaşık %65'i Türkiye'den İngiltere'ye gerçekleşiyor. Birleşik Krallık, Türkiye'nin en önemli ticaret ortaklarından biri konumunda bulunuyor (en büyük üçüncü ihracat ve en büyük on birinci ithalat ortağı).

2014 yılında yaklaşık 1 milyar dolarlık yatırımı ile Türkiye pazarındaki en büyük ikinci yabancı yatırımcı konumunda olan Birleşik Krallık, ihracatı ve yabancıların doğrudan yatırımını artırmak istiyor. Birleşik Krallık bu yatırımları özellikle enerji, yenilenebilir enerji, bilgi teknolojileri ile iletişim teknolojileri alanlarında (ICT) artırmayı hedefliyor.

İngiliz ve Türk firmaların güçlerini birleştirmeleri her iki tarafa da kazanç sağlıyor

Chris Gaunt Türkiye'de yatırım yapmak isteyen İngiliz KOBİ'ler için Oda olarak danışmanlık hizmeti sunduklarını belirterek, son on sekiz ayda 300'den fazla şirketin bu hizmeti almak için Oda ile iletişime geçtiğini vurguluyor. Yerel stratejik ortalıkların iyi birer başlangıç olduğunu ve Oda olarak firmaları bu konuda teşvik ettiklerini belirtiyor. Türk firmaların yerel piyasa bilgisi, uygulama pratiği ile İngilizlerin üretim konusundaki yenilikçiliği, teknolojisi, tasarım ve Ar-Ge kapasitesi birleştiğinde ortaya başarılı sonuçlar çıkıyor.

Özellikle Avrupa'da oldukça başarılı bir geçmişi bulunan, bir Türk ev aletleri ve ev beyaz eşya üreticisi olan ve Odanın üyeleri arasında yer alan Beko'nun girişimi, güzel bir ortaklık örneği teşkil ediyor. Beko, Ar-Ge çalışmalarını, elektronik alanındaki yeniliklerini hızlandırmak için Birleşik Krallık'tan iki üniversite ile iş birliği içine girmiş bulunuyor.

Gaunt, Odanın hizmetlerindeki önceliklerinin yenilikler ve yerel Ar-Ge için stratejik ortaklıklara köprü olarak Türkiye'nin gerçek değerini artırmak olduğunu ifade ediyor. Bir buçuk yıllık bir çalışmanın sonucu olarak şu anda, Odanın Türkiye'de iş kurmak isteyen İngiliz firmalara ve Birleşik Krallık'ta iş kurmak isteyen Türk firmalara kaliteli servis sunabilmek için yetkin ve deneyimli bir takım ile amaçlarına uygun olan yeni ofisleri bulunuyor.

Diğer taraftan Türk firmalarının İngiltere'ye yatırımları da geçen yıldan beri artış gösterdi. Yedi yıl önce Godiva Çikolataları'nı satın alan Yıldız Holding'in geçen yıl Birleşik Krallık'taki en büyük bisküvi üreticisi United Biscuits'i yaklaşık 2.8 milyar dolara satın alması, Türkiye'nin Birleşik Krallık'ta gerçekleştirdiği ilk büyük yatırım sayılabilir. Bu adım, Birleşik Krallık pazarında yatırım yapmak isteyen Türk şirketler için başarılı bir örnek teşkil ediyor.

Kaynak: Bültenler / Ekonomi

Birleşik Krallık Türkiye Ekonomi Ekonomi Ekonomi Haberler

Bakmadan Geçme

FACEBOOK CUMA MESAJLARI 2024: Resimli, en iyi, en yeni Facebook Cuma mesajları! Cuma mesajları, resimli Cuma mesajları! Kısa Cuma mesajları Fenerbahçe'de kimler penaltı kaçırdı, kaç penaltı kaçtı? Livakoviç kaç penaltı kurtardı? 19 Nisan 2024 Konya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Konya'da elektrik ne zaman gelecek? Fenerbahçe elendi mi? Fenerbahçe Avrupa'dan elendi mi (UEFA Konferans Ligi 19 Nisan Cuma)? (Fenerbahçe -Olympiakos) 19 Nisan İstanbul elektrik kesintisi! ELEKTRİKLER NE ZAMAN GELECEK? İstanbul'da elektrik kesintisi! 19 Nisan 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek? 19 Nisan Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 19 Nisan Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi! 19 Nisan İzmir GEDİZ elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! İzmir'de elektrik ne zaman gelecek? İzmir'de elektrik kesintisi! 19 Nisan Ankara elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Ankara'da elektrikler ne zaman gelecek? Ankara'da elektrik kesintisi! 19 Nisan Adana elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Adana'da elektrikler ne zaman gelecek? Adana'da elektrik kesintisi! Son Depremler! Bugün İstanbul'da deprem mi oldu? 19 Nisan AFAD ve Kandilli deprem listesi! 19 Nisan Ankara'da, İzmir'de deprem mi oldu? 19 Nisan 2024 On Numara çekiliş sonuçları açıklandı mı? On Numara sonuçları saat kaçta? On Numara CANLI izle! Bugün kazanan numaralar neler? Fenerbahçe turu geçti mi, maç uzadı mı, penaltılara mı gitti?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title