Haberler

Türk Ev Tekstili 2023'de 10 Milyar Dolar İhracat Hedefliyor

Türkiye'nin 2023 yılında ev tekstili sektöründe 10 milyar dolar ihracat yapmayı hedeflediğini belirten Bursa Ticaret ve Sanayi Odası (BTSO) Başkanı Celal Sönmez, "Daha kaliteli, daha inovatif, daha trend belirleyici, modern ve marka üretime"...

Türkiye'nin 2023 yılında ev tekstili sektöründe 10 milyar dolar ihracat yapmayı hedeflediğini belirten Bursa Ticaret ve Sanayi Odası (BTSO) Başkanı Celal Sönmez, "Daha kaliteli, daha inovatif, daha trend belirleyici, modern ve marka üretime ağırlık vermemiz şart. Fırsat kollayıp dünyada ev tekstili konusunda markaları satın alarak ya da iş birliğine giderek daha hızlı mesafe alabiliriz" dedi.

Türkiye, ev tekstili sektöründe dünya pazarında kendine bir yer edindi. BTSO'nun 'Bursa Ekonomi' dergisinden alınan bilgilere göre, 2011 yılında Türkiye'den farklı kıtalarda 166 ülkeye 2 milyar dolar değerinde ev tekstili ürünü ihraç edildi. 91 ülkeden 195.4 milyon dolarlık ithalat yapan Türkiye, ev tekstili ihracatçısı olmasına rağmen belli bir miktarda ithalatta yaptı. 12 yıl itibariyle ev tekstili ithalatının ihracattan daha yüksek oranlı artışı sektör temsilcileri tarafından endişeyle takip edilirken, Türk ev tekstili sektöründe son dönemde firmaların markalaşmaya ve kendi koleksiyonlarıyla dünya piyasalarında ön plana çıkmaya başladığı görülüyor. Türk ev tekstilinin en büyük pazarı olan Avrupa'nın son yıllarda ekonomik krizle çalkalanmasına rağmen sektör temsilcileri Ortadoğu, Kuzey Afrika, ve Rusya başta olmak üzere dünyanın her yerinde kısa sürede kendini yeni koleksiyonlarıyla kabul ettirmeyi başardı.

Dünya ihracatında da yakalanan başarı iç piyasada sürerken, ciddi anlamda ithal ürün baskısı altında kanal iç piyasada sektör, kendi tasarımlarını müşteriye pazarlamakta sıkıntı çekmiyor. 2001 yılında 1 milyar 340 milyon dolar olan ev testili ihracatı, 2003'te 2 milyar doları aştı. 2008'de 3 milyar 110 dolara yükselen ihracat, 2010 yılında 2007'nin de altına indi. İhracatta 2000-2010 yılları arasında yıllık ortalama yüzde 8.66 artış yakalayan ev tekstili sektörü ile geçmişteki veriler, Türkiye ve dünya ekonomisindeki gelişmeler dikkate alındığında 2023 yılındaki büyük hedefe 10 milyar dolarlık katkı hedefleniyor.

"DÜNYANIN EN BÜYÜK 8. TEKSTİL TEDARİKÇİSİYİZ"

BTSO Yönetim Kurulu Başkanı Celal Sönmez, Bursa'nın Türkiye'nin büyümesinde ve gelişiminde merkez olduğunu belirterek, geçmişte ipekçilik, dokumacılık ve sentetik gibi konfeksiyon ürünün kalbi sayılan şehrin bugün trendlere uygun inovatif ürünlerde yoğunlaştığını ifade etti. Sönmez, "Türkiye, Hong Kong ve Bangladeş'in ardından yüzde 3.6 pay ile dünyanın 5. büyük konfeksiyon tedarikçisi. Aynı zamanda dünyanın 8. büyük tekstil tedarikçisiyiz. Bugün, toplam tekstil ve konfeksiyon ihtiyacımızın yaklaşık 8.4'ünü ev tekstili ürünleri oluşturuyor. Ev tekstili, global ölçekte giderek büyüyen bir pazar. Artan refah seviyesi, giderek yükselen orta sınıf, daha iyi koşullarda yaşamak için harcama yapıyor" dedi.

1990 yılında adı bile anılmayan ülkelerin bugün dünyada tüketimi sırtlayan ülkelere dönüştüğünü dile getiren Sönmez, şöyle devam etti:

"Çin ve Hindistan'da Avrupa Birliği standartlarında kazanan ve harcayan, AB nüfusu kadar yeni bir sınıf yükseliyor. Bu da ev tekstili gibi esasen artan refahın önemli bir göstergesi olan önemli bir sektörü büyütüyor. 10 yıl içindeki ev tekstilinin toplam tekstil ve konfeksiyon ihracatındaki payın 6.2'ye çıktığını görüyoruz. Amerika, Almanya, Japonya ve Fransa dünyanın en büyük ihracatçılarıdır. Türkiye'nin ev teksitli ürünlerinde 1990'lardan sonra yükseldiğini görüyoruz. Ancak ev teksitili hiracatında 2005 yılında 2.1 milyar dolarla zirve yaptıktan sonra kan kaybetmeye başladık."

"DÜNYA MARKALARINI SATIN ALALIM"

Son 10 yılda ev tekstili ihracatının 10 kat arttığına dikkat çeken Sönmez, "Ülkemizin hammadde zenginliği, büyük pazarlara yakınlığı ve üretim becerisi, ev tekstilinde gelecekte faktör olmamız için önemli kozlardır. Üretimin her alanında olduğu gibi daha kaliteli, daha inovatif, daha trend belirleyici, modern ve marka üretime ağırlık vermemiz şart. Fırsat kollayıp dünyada ev tekstili konusunda markaları satın alarak ya da iş birliğine giderek daha hızlı mesafe alabiliriz. Çin giderek ithalatı büyüyen bir ülkedir. Hindistan, Pakistan ve Latin Amerika'ya da yeni pazar gözüyle bakmamız ve ona uygun davranmamız şarttır. Türkiye'nin katma değeri yüksek, inovatif ve ileri teknoloji ürünlerinin de olduğunu unutmayalım" ifadelerini kullandı.

HÜSEYİN ÖZDİLEK: "HIRSIMIZ MANTIĞIMIZIN ÖNÜNE GEÇMEMELİ"

Özdilek Şirketler Grubu Yönetim Kurulu Başkanı Hüseyin Özdilek ise, dünya çapında 65 milyar dolar ev tekstili ihracatı olduğunu belirterek, Türkiye'nin bu pastadan yüzde 5'lik pay aldığını vurguladı. "Ev tekstilinde teknolojimiz yeni, lojistik olarak da AB'ye yakınız" diyen Özdilek, sektörün ABD'ye düzenli ihracatın olduğuna da işaret etti. Özdilek, "Türk ev tekstili 24 Ocak 1980 kararlarıyla çok gelişti. İyi bir noktaya oturduk. Bursa ve Türkiye'de dünya çapında markalar oluştu. Özdilek de bu markalardan birisi. Yakın zamanda Londra ve Berlin'de mağazalar açtık. Türkiye ev tekstilinde dünya çapında marka oldu. Bursa sektörün lokomotifi bir kent. Hırsımız mantığımızın önüne geçmemeli. İş planımızı dünyadaki gelişmelere göre yapmalıyız" açıklamalarında bulundu. - BURSA

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Ekonomi

Hüseyin Özdilek Avrupa Birliği Türkiye Ekonomi Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title