Haberler

Türk Eğitim-Sen: Kurum Müdürlüğü Mülakatları Kayıt Altına Alınmalı

Güncelleme:

Türk Eğitim- Sen Nevşehir Şube Başkanı Mustafa Uğur, komisyonlarca gerçekleştirilecek mülakatlarda sesli ve görüntülü kayıt sağlanmasını istediklerini söyledi.

Türk Eğitim- Sen Nevşehir Şube Başkanı Mustafa Uğur, eğitim kurum müdürlüğüne ilk defa ve yeniden görevlendirme ile ilgili olarak oluşturulacak mülakat komisyonlarınca gerçekleştirilecek mülakatlarda sesli ve görüntülü kayıt sağlanmasını istediklerini söyledi. Uğur, bu konudaki istek ve görüşlerini Vali Mehmet Ceylan'ı makamında ziyaret ederek, kendisine sözlü açıklama yanında yazılı bir dilekçe ile sunduklarını da söyledi.

Nevşehir Valisi Mehmet Ceylan'ı ziyareti sonrasında Hükümet Konağı önünde basın açıklaması yapan Uğur, Milli Eğitim Bakanlığı'na bağlı eğitim kurumları yöneticilerinin görevlendirilmelerine ilişkin yönetmeliğin 18'inci maddesi kapsamına ilk defa ve yeniden müdür olarak görevlendirme sürecinin tüm ülkede başladığını hatırlattı. Uğur, "İlk defa ve yeniden görevlendirilmek üzere başvuruda bulunanlar yönetmelik ekinde yer alan eğitim kurumu müdürlüğüne ilk defa ve yeniden görevlendirileceklere ilişkin değerlendirme formu üzerinden yönetmeliğin 11'inci maddesi kapsamında oluşturulan değerlendirme komisyonu tarafından değerlendirilecektir. Değerlendirme sonucu oluşan puan sıralamasına göre en yüksek puan alandan başlamak üzere boş eğitim kurumu müdürlüğü sayısının 3 katı aday sözlü sınava alınacaktır. Sözlü sınava girecek adaylar yine yönetmeliğin 13'üncü maddesi kapsamında oluşturulan komisyon tarafından değerlendirilecektir. Sözlü sınav uygulaması denetimi neredeyse imkansız olan ve uygulamada birçok haksızlığı beraberinde getiren objektiflikten en uzak sınav şeklidir. Ancak; sözlü sınav uygulaması yapılacaksa dahi en azından objektif olarak yapıldığının denetlenebilmesi için ve somut verilere dayalı olarak en azından daha objektif bir sınav olması adına görüntü ve ses kaydının olması gerekmektedir" dedi.

Sözlü sınavlar ile ilgili Danıştay'ta emsal oluşturacak kararlar verildiğini kaydeden Uğur "İdari Dava Daireleri Genel Kurulunun YD. İtiraz No: 2008/774 numaralı vermiş olduğu karara göre sözlü sınavda adayın sorulara verdiği yanıtların teknolojik imkanlardan yararlanarak sesli ve görüntülü kayıt altına alınmasının gerekli olduğu belirtilmiştir. Danıştay 12'nci Dairesi verdiği kararda, sözlü sınav komisyon üyelerinin her biri tarafından değerlendirme yapılarak tutanağa bağlanmış soruların ve yanıtlarının neler olduğunun, bu yanıtlara komisyon üyelerince takdir edilen notun gerekçeleriyle ortaya konulmamış olması gerekir. Ayrıca sözlü sınavda verilen cevapların teknolojik imkanlardan yararlanarak sesli ve görüntülü kayıt altına alınmaması nedenleriyle davacının sözlü sınavda başarısız sayılmasına ilişkin işlemi hukuka uygun bulmamıştır. Sözlü sınavın sesli ve görüntülü kayıt yapılmak suretiyle gerçekleştirilmesi günümüzde mümkün olduğundan bu imkanın kullanılmamasının hukuk devleti ilkesinin sağladığı güvenceyi zedelediğinden bahsedilmektedir" diye konuştu.

Uğur, sözlü ve görüntülü kayıt imkanı varken ayrıca sözlü sınav komisyon üyelerinin soru ve cevaplarının tutanağa geçirilmesinin, sözlü sınavda komisyon üyelerince takdir edilen notun gerekçelerinin ortaya konulmasının, sınav öncesinde soruların ve cevaplarının hazırlanmış olmasının gerektiğini de kaydetti. Nevşehir'de Eğitim Kurum Müdürlüğüne ilk defa ve yeniden görevlendirme ile ilgili olarak oluşturulacak mülakat komisyonlara da dikkat çeken Uğur, gerçekleştirilecek mülakatlarda sesli ve görüntülü kayıt sağlanması hususunda isteklerini Vali Mehmet Ceylan'ı makamında ziyaret ederek sözlü olarak belirtme yanında yazılı dilekçe verdiklerini de kaydetti. - Nevşehir

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel

Nevşehir Politika Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title