Haberler

Türk Eğitim Sen'den Eksi Enflasyon Tepkisi

Haziran ayı enflasyonunun eksi yüzde 0,51 olarak açıklanmasına tepki gösteren Türk Eğitim Sen, memura enflasyon farkı verilmemesi için Ramazan’ın da olduğu Haziran ayında enflasyonun eksi olarak açıklandığını ifade etti.

Haziran ayı enflasyonunun eksi yüzde 0,51 olarak açıklanmasına tepki gösteren Türk Eğitim Sen, memura enflasyon farkı verilmemesi için Ramazan'ın da olduğu Haziran ayında enflasyonun eksi olarak açıklandığını ifade etti.

Türk Eğitim Sen İstanbul İl Başkanlığı'ndan yapılan açıklamada, Türkiye Kamu-Sen Ar-Ge Merkezi'nin yaptığı hesaplamaya göre; geçen yıla göre oruç açmanın maliyeti yüzde 14,7 oranında yükseldiği bildirildi. Açıklamada, "Resmi rakamlara göre dahi bir yıllık enflasyon yüzde 8,09 olmasına rağmen Ramazan enflasyonu yüzde 14,7 oldu. Aynı yiyeceklerle iftar edebilmemiz için geçen yıla göre 147 lira daha fazla para harcamak zorundayız ama bu yıl memur maaşları ortalama 65 lira arttı. Yani iki Ramazan arasında memurun zararı aylık 82 lira oldu. Düşük maaş alan memurlarımız açısından bu zarar aylık 100 lirayı aşmaktadır" denildi.

2015 yılının Mayıs ayına kadar yüzde 2,3 olan enflasyon farkının Haziran ayında yüzde 1,76'ya düşürüldüğü ve çalışanların alım gücünün korunması açısından can simidi olarak görülen enflasyon farkının yansıtılmadığı ifade edilen açıklamada memurun alması gereken 225 TL'nin verilmediği vurgulandı. Açıklamada ayrıca, "Buna göre Temmuz ayında memur ve emekli maaşlarına yüzde 1,76 enflasyon ödemesi yapıldıktan sonra yılın ikinci yarısı için öngörülen yüzde 3'lük maaş zammı artışı yapılacak. Yani yüzde 4.76'lık bir artış. Ancak hatırlanacağı üzere, geçtiğimiz yıl toplam enflasyon yüzde 8,2 olarak gerçekleşirken memurlara ortalama yüzde 5,2 zam yapılmış ve maaşlar ortalama yüzde 3 dolayında erimiş olmasına rağmen 2013 yılında gerçekleştirilen toplu sözleşme görüşmelerinde alınan karar gereği memur ve emeklilere enflasyon farkı verilmemiş ve reel ücretlerde düşüşler yaşanmıştı. Enflasyon farkı uygulamasının memurlar ve emekliler için hayati derecede önemli olduğu 2014 yılında yaşanan kayıplarla ortaya çıkmıştı. Memurlar bu yıl yeniden ödenecek enflasyon farkı dolayısıyla zararlarının karşılanacağı konusunda umutlanmışlardı. Ama tam da enflasyon farkı ödemesinin belirleneceği ayda gıda ve temizlik ürünleri ile petrol başta olmak üzere tüm harcama kalemlerine zam gelmişken enflasyonun eksi çıkması anlaşılır gibi değil. Zaten 2014 yılında memur ve emekliler büyük zararlar yaşadılar. Sokağa, çarşıya, pazara çıktığınızda her şeye zam geldiğini görüyorsunuz. Kazancımız harcamalarımıza yetmiyor. Millet, borçlanarak yaşıyor. Enflasyonun eksi olduğunu iddia edenler, hiç sokağa çıkmıyor, hiç oruç açmıyor mu? İftar çadırları dolup taşıyor; sokaklar dilenciden, evsizden geçilmiyor; çöplüklerden yemek toplayanlar her gün gazete sayfalarında yer alıyor. Bunlar enflasyondan kaynaklanmıyor mu? Gelirlerdeki düşüşten kaynaklanmıyor mu? Bütün veriler ellerinde mevcut, hiç vatandaşın kredi kartı borçlarının ne seviyeye geldiğine bakmıyorlar mı?" denildi.

Haziran ayında ortalama memur maaşının 2 bin 297,8 TL iken Temmuz ayında yapılacak yüzde 4.76'lık zamla birlikte 2 bin 407 TL'ye yükseleceği bildirilen açıklamada 225 TL verilmesi durumunda ise memurun ortalama maaşı 2 bin 632 TL olacağı ifade edildi. Açıklamada 2015 yılı Mayıs ayı sonu itibariyle dört kişilik bir ailenin asgari geçim haddinin 4 bin 270,38 TL olduğu günümüzde ortalama memur maaşının gülünçlüğünün yanında memurun ve emeklinin 225 TL'sinin verilmemesinin 'anlaşılır olmadığı' ifade edildi.

Türk Eğitim Sen İstanbul İl Başkanı Yrd. Doç. Dr. M. Hanefi Bostan tarafından yapılan açıklamada, "Diyanet İşleri Başkanlığı Dini İşler Yüksek Kurulu Üyesi Dr. Hüseyin Kayapınar, 2010 yılında yaptığı açıklamada; temel ihtiyacından fazla, "80.18 gram altın" karşılığı malı olmayan memura zekat verilebileceğini belirtti. Yoksul tanımını, "Temel ihtiyacından (yeme, içme, barınma gibi) fazla olarak, 80.18 gram altın karşılığı malı olmayan" şeklinde yapan Kayapınar, "Eğer memur, söylenen bu niteliğe uygun, asli ihtiyacını karşılayamıyor ve asgari ücret alıyor, anne ve babasından da miras yok ise memura da zekat verilebilir" demişti. Buna göre temel ihtiyacından yani yeme, içme ve barınma gibi asli ihtiyacını karşıladıktan sonra 8 bin 150 TL'den fazla malı ve parası olan kaç memur var? 2010 yılında memurların yüzde 70'i zekat verilecek konumda iken bugün bu oran yüzde 85'lere ulaşmış bulunmaktadır. Artık memurlara ve emeklilere bayram ikramiyesi verilmesi ve toplu sözleşmeden doğan zararlarının telafi edilmesi gerekmektedir" denildi. - İSTANBUL

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Ekonomi

Kayapınar İstanbul Ekonomi Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title